Fan kritiek na schietpartij voor Italiaanse bekerfinale

EPA
Schokkend nieuws voor aanvang van de Italiaanse bekerfinale: drie fans van Napoli hebben schotwonden opgelopen in de aanloop naar de wedstrijd, die vanavond in Rome plaatsvond. Eén supporter, een man van 30 jaar, werd getroffen in de borst en zou in levensgevaar zijn. Normaliter zou de wedstrijd tussen Napoli en Fiorentina om 21 uur worden afgetrapt, maar na overleg met beide clubs werd het wedstrijdbegin uitgesteld. Om 21.45 uur ging de finale dan toch van start. Napoli, met Dries Mertens tot minuut 63 op de bank, veroverde uiteindelijk de 'Coppa Italia' na een 3-1 zege. Twee goals van Lorenzo Insigne en een tegentreffer van Juan Vargas zorgden voor een 2-1 ruststand. Invaller Mertens zorgde vlak voor tijd voor zekerheid. Voor Napoli is het de vijfde Italiaanse beker in zijn clubgeschiedenis.

De supporters van Napoli waren onderweg naar het Stadio Olimpico in Rome, waar Fiorentina en Napoli vanaf 21 uur zouden strijden om de bekerwinst. In de buurt van het stadion kwam het tot een schietpartij. Eén supporter werd zwaargewond overgebracht naar het Villa San Pietro-ziekenhuis. Zijn toestand is kritiek. Twee andere fans, 32 en 43 jaar, liepen lichte verwondingen op. Nog rond het stadion bestookten supportersclans van beide clubs elkaar met voetzoekers terwijl de politie probeerde om de orde te bewaren. Helikopterbeelden van de rellen in Rome laten aan duidelijkheid niet te wensen over. In een persbericht verklaarden de Romeinse ordediensten alvast dat "de schoten geen gevolg lijken te zijn van een conflict tussen verschillende tifosi".

Hamsik

Op de tribunes van Stadio Olimpico ontstond grote consternatie na het bekend worden van het nieuws van de schietpartij. Napoli-aanvoerder Marek Hamsik pleegde overleg met de supporters van zijn team, die erop aandrongen dat er uit respect voor de beschoten fans niet zou gespeeld worden. Daarna gingen beide ploegen opnieuw richting kleedkamers. Lange tijd leek het onzeker of de finale zou doorgaan, ook al omdat een brandweerman gewond raakte nadat hij op het veld werd getroffen door een rookbom. Drie kwartier na het voorziene beginuur werd er dan toch gevoetbald, zij het in een onwezenlijke sfeer. Pittig detail: vrijdag werden Fiorentina en Napels ontvangen door paus Franciscus, die toen benadrukte dat voetbal "vooral een feest moet zijn". Een feest was voetbal in Rome op deze 3de mei allerminst. Dries Mertens scoorde, Napoli plaatste zijn vijfde 'Coppa' in de trofeeënkast, maar het voetbal was vanavond in de Laars de grote verliezer.

EPA
EPA
REUTERS
AP
EPA
EPA
AP
AFP
AP