Fake news, Cristiano? 'Der Spiegel' slaat na ontkenning Ronaldo terug met 24 tweets en nodige bewijslast in verkrachtingszaak

twitter Christoph Winterbach/epa
Met 24 tweets en daarbij de nodige documenten heeft 'Der Spiegel' gereageerd op de reactie van Ronaldo als zou de beschuldiging van Kathryn Mayorga dat hij haar negen jaar geleden heeft verkracht, fake news zijn.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Nee, nee, nee, nee. Wat ze gezegd hebben? Dat is fake nieuws. Ze willen zichzelf promoten door mijn naam te bezoedelen." Dat was de reactie (zie video hierboven) van Cristiano Ronaldo zondag op zijn Instagram Stories op het nieuws van 'Der Spiegel', dat de verkrachtingszaak rond Ronaldo in 2009 met promomeisje Kathryn Mayorga (34), toen 25, met nieuwe elementen weer naar buiten bracht. In 2017 deden ze dat voor het eerst. Dit wat vreemde manoeuvre van Ronaldo was duidelijk niet naar de zin van het vermaarde Duitse weekblad, dat via Christoph Winterbach hard terugslaat.  Winterbach is sportjournalist bij 'Der Spiegel' en maakt ook deel uit van het researchteam van klokkenluidersplatform 'Football Leaks'. Hij legt op zijn Twitteraccount de hele zaak in chronologische volgorde vanuit hun standpunt uit. 

twitter Christoph Winterbach

"We hadden honderden documenten via verschillende bronnen: e-mails, medische- en politiedocumenten en legden die samen. In 2009 beschuldigde Mayorga Ronaldo van verkrachting. Ze zei dat ze te veel schrik had om zijn naam tegen de politie te vertellen en naar de rechtbank te trekken omdat ze bang was lastig gevallen te worden door Ronaldo's fans."

twitter Christoph Winterbach

"Haar onervaren advocaat (gespecialiseerd in verkeersovertredingen) sleepte een deal uit de brand met hoog aangeschreven advocaten die meestal Hollywood-celebrities tot hun cliënteel mogen rekenen. Ze troffen een schikking voor 375.000 dollar (324.000 euro). Mayorga moest zwijgen en nooit nog iets over het incident vertellen. Ronaldo stelde dat de seks met wederzijdse toestemming was."

twitter Christoph Winterbach

"Vorig jaar werkten we nog wekenlang aan het verhaal, reisden ervoor naar Las Vegas, probeerden contact te leggen met Mayorga (ze wou niet praten), confronteerden Ronaldo (hij ontkende) en publiceerden er drie artikels rond. Na het eerste artikel kwam Cristiano's agentschap Gestifute met een erg storend statement naar buiten."

twitter Christoph Winterbach

"Dat statement deed niet alleen de waarheid onrecht aan (het suggereerde dat wij over geen ondertekende documenten beschikten en Ronaldo niet konden identificeren. We bewezen dat we dat wel konden). Er werd ook gesteld dat Ronaldo's advocaten zich niet hielden aan de schikkingsvoorwaarden."

twitter Christoph Winterbach

"In het statement van Gestifute wordt gezegd dat Ronaldo nooit de brief van Mayorga had gekregen, waaruit wij citeerden. Terwijl dat nochtans deel uitmaakte van de schikking: Cristiano's advocaten waren verplicht hem die brief voor te lezen. Als hij echt niet van de brief wist hebben ze dus niet voldaan aan de schikking(svoorwaarden)."

twitter Christoph Winterbach

"Ze noemden ons artikel ook "journalistieke fictie", maar tot op de dag van vandaag hebben ze de door ons aangehaalde documenten, waaruit we ook quoteren, nooit fake genoemd. We hebben geen enkele reden om aan te nemen dat ze niet authentiek zijn. We checken dat tot de allerlaatste letter alvorens publicatie. Altijd."

twitter Christoph Winterbach

"We zijn inmiddels anderhalf jaar verder: De #metoo-beweging is tot stand gekomen en Mayorga heeft een nieuwe advocaat die stelt dat de schikking ongeldig is. Hij zegt dat zij lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en omschrijft ook de bemiddeling als traumatisch. Zelfs de advocaten van CR7 stellen dat zij extreem opvliegend en emotioneel was."

twitter Christoph Winterbach

"Dat zette Mayorga ertoe aan toch te praten en met haar verhaal naar ons te komen, ook al tekende ze die schikking dat ze niets openbaar mocht maken. We contacteerden Ronaldo, hij wou niet praten. Opnieuw confronteerden we hem met de beschuldigingen, vooral met een erg gevoelig document met daarin quotes van hem."

twitter Christoph Winterbach

"Het gaat om een vragenlijst opgesteld door zijn advocaten. Ronaldo lijkt daar deels Mayorga's versie te bevestigen en zegt dat "zij niet wou, maar zich toch ter beschikking stelde". In een latere versie van die vragenlijst, zijn die antwoorden verdwenen. Ronaldo wordt nu geciteerd als zou het met wederzijdse toestemming gebeurd zijn."

twitter Christoph Winterbach

"Dit document kan erg belangrijk worden en is erg gevaarlijk voor Ronaldo omdat het zijn ontkenning erg twijfelachtig doet overkomen. Opnieuw hebben we er hem over gevraagd. Niemand zei ons dat het vals was. Het was nochtans makkelijk geweest voor hem of zijn advocaten ons te antwoorden. Dat deden ze niet."

twitter Christoph Winterbach

"De advocaat van Mayorga dient nu een burgerlijke klacht in waarin de schikking wordt betwist en de strategie van Ronaldo's advocaten naar Mayorga toe. Hier kan de volledige tekst gelezen worden... De advocaat van Cristiano, bekend met de Duitse pers, komt met een statement naar buiten."

twitter Christoph Winterbach

"Wat hij altijd graag doet voor hij zoiets doet, is via e-mails de betrokken journalisten bedreigen met rechtszaken als ze niet stoppen. Dat deed hij toen ook met ons. Maar laat me uitleggen hoe wij werken: wij hebben speciale mensen in dienst die feiten checken, die elk woord uit elk artikel nagaan op hun waarheid."

twitter Christoph Winterbach

"Wij kunnen niets schrijven zonder de nodige substantie, want als we het niet kunnen bewijzen wordt het onherroepelijk geschrapt. Onze artikels worden alleen goedgekeurd wanneer nagekeken kan worden dat onze bronnen kloppen. We hechten waarde aan feiten. Dat is een integraal deel van Der Spiegel."

twitter Christoph Winterbach

"We hebben een juridische afdeling die ons bij elke stap in onze research begeleidt. Ze zien erop toe dat we niet zomaar zonder nadenken over mensen en hun verhalen berichten. Ook zijn onze hoofdredacteurs heel ervaren met publicaties die mensen met macht en geld beschuldigen."

twitter Christoph Winterbach

"Het publiceren van zo'n verhaal doe je dus niet in één week tijd en is niet het werk van slechts één persoon. Er hebben daar minstens twintig mensen wekenlang op gewerkt. Wij weten met wat we bezig zijn. Dat is onze job."

twitter Christoph Winterbach

"Ronaldo's advocaat zegt nu nog steeds dat onze publicatie "illegaal" is omdat het "de persoonlijke rechten van Cristiano aantast". En belangrijk nu: hij noemt het geen 'journalistieke fictie" of "onwaar". Hij zegt gewoon dat het te persoonlijk is om publiek gemaakt te worden."

twitter Christoph Winterbach

"Wij zijn het daar niet mee eens. Omdat Ronaldo een van de grootste celebrities ter wereld is die hier zwaar beschuldigd wordt. En omdat er een publieke klacht is tegen hem. We geloven dat we alle recht hebben om met dit verhaal naar buiten te komen."

twitter Christoph Winterbach

"Als we dit recht niet hebben, wanneer zou het dan ooit nog mogelijk zijn om met beschuldigingen tot verkrachting naar buiten te komen? Dit is een van de meest duidelijke zaken wat betreft het aanvaardbaar brengen van verdenkingen. We beschikken over honderden onbetwistbare documenten uit verschillende bronnen die het verhaal bevestigen."

twitter Christoph Winterbach

"Ten slotte ontkent Ronaldo nu finaal, door te zeggen dat het om "fake news" gaat en hij zegt dat Mayorga net zoals hij beroemd wil worden. Maar omdat ze in 2009 zelfs te bang was om nog maar de naam van Ronaldo te vermelden bij de politie, stel ik me zeer de vraag of ze wel bekend wou worden."

twitter Christoph Winterbach

"Ik vind dat een erg zwakke reactie van Ronaldo, omdat hij geen recht heeft om dit fake te noemen. Wat ik ook triest vind, zijn de reacties van sommige van zijn fans hier op Twitter. Ik ga daar niet veel over zeggen, maar ik ben daar eerlijk gezegd door gechoqueerd."

twitter Christoph Winterbach

"Ik begrijp nu beter waarom Mayorga in 2009 bang was om met haar claims naar buiten te komen. En ik kan me best inbeelden dat het geen makkelijke beslissing was om ditmaal haar naam en gezicht aan dit verhaal te linken."

twitter Christoph Winterbach

"Mensen die geïnteresseerd zijn het hele verhaal te lezen raad ik deze link aan, waarna ze hun oordeel kunnen vellen. Ik zou ook willen vragen Kathryn Mayorga niet te beledigen wanneer je alleen maar niets negatief wil lezen over Cristiano Ronaldo."

twitter Christoph Winterbach

"Hoe het nu verder moet? Afwachten. Zal er verder crimineel onderzoek volgen naar Nevada vs Ronaldo? Zal het gerecht dat Mayorga's klacht ontvankelijk verklaarde in haar voordeel oordelen? Wij zullen het verhaal alvast opvolgen. Blijf op post. Constructieve feedback hierop wordt geapprecieerd."

twitter Christoph Winterbach

Tot slot geeft Winterbach nog een uittreksel uit het politierapport van 13 juni 2009 mee, toen Mayorga de klacht over verkrachting van Ronaldo neerlegde maar zijn naam uit schrik weigerde te vernoemen. "'Type 426' is de politiecode voor seksuele geweldpleging."
89 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jenny Brenard

  Het is voor een vrouw beangstigend te lezen hoeveel mannen "akkoord gaan" met het gedrag van Ronaldo ik kan me niet van de indruk ontdoen en afgaande op al de reacties die ik lees dat ook zij met een vrouw doen of zouden willen doen wat ze willen. Ik beklaag al de vrouwen en vriendinnen van hen.

 • Freek De Meyer

  Ze komen dus pas af met dit 'bewijsmateriaal' na zijn reacties? Dat voelt nogal rancuneus aan. En zij voelt ook wel dat er meer geld ligt te wachten op haar. Ik dacht altijd dat de politie misdrijven moest onderzoeken, maar het lijkt meer en meer de taak van de journalistiek geworden te zijn...

 • Steve Declerck

  Als je de poen pakt zwijg je. Er zat een half jaar tussen de feiten en het tekenen van het contract. (staat op de stukken) volgens mij voldoende tijd om te overdenken wat je er mee gaat doen. Nu komt ze af dat ze er niet mee kan leven.... $$$$$$

 • Eddy Borremans

  Men keert altijd zoveel miljoenen uit aan het slachtoffer dat die persoon het nooit van zijn leven opkrijgt. Het slachtoffer zou een maximumbedrag moet krijgen en al de rest daarboven is voor anderen slachtoffers/armen. Benieuwd hoeveel poppetjes er dan nog hun mond gaan opendoen. Niet veel vrees ik

 • Luc Scheepers

  Waar of niet waar, dat doen niet meer ter zake. Men heeft toentertijd een financiële overeenkomst bereikt en dan moet men nu ook zwijgen. Punt aan de lijn. Hiermee wil ik verklaren dat geld niets mag afkopen, maar men gaat akkoord dan moet men zich ook houden aan de inhoud. Maar neen, centen op en we beginnen opnieuw. Er zijn zeer zeker slachtoffers maar er zijn er ook die op de centen azen.