"Te veel zwarte spelers in de Italiaanse jeugdteams"

Photo News
De voormalige trainer van AC Milan (1987-1991) Arrigo Sacchi heeft zich laten opmerken met een zeer boude uitspraak. Wanneer er naar zijn mening werd gevraagd over het Italiaanse voetbal vertelde die dat er "te veel zwarte spelers in de jeugd rondlopen".

Sacchi is nota bene de voormalige coördinator van de Italiaanse nationale jeugd, maar dat weerhoudt hem niet van enkele straffe uitspraken. "Italië heeft geen waardigheid en geen trots meer. Het is niet mogelijk dat onze teams soms vijftien buitenlanders in de ploeg hebben."

"Geen racist"

De Italiaan benadrukt wel dat hij absoluut geen racist is. "Ik ben inderdaad geen racist en dat toont mijn carrière als trainer ook aan. Ik ben bijvoorbeeld begonnen met Frank Rijkaard als speler. Maar kijk naar de Viareggio Cup (een jeugdtoernooi dat jaarlijks wordt gehouden in  Toscane). Dan heb ik de neiging om te zeggen dat er te veel zwarte spelers in onze jeugdteams spelen.

"Verkeerd begrepen"

Sacchi probeerde de zaak even later op te helderen. "Ik ben verkeerd begrepen. Denk je echt dat ik een racist ben? Het enige wat ik zei is dat ik een ploeg zag die vier gekleurde spelers opstelde. Mijn geschiedenis spreekt voor zich. Ik heb altijd ploegen getraind met spelers van alle huidskleuren. Ik wilde alleen maar benadrukken dat we onze nationale trots en identiteit aan het verliezen zijn."