Russische club zet pas aangetrokken speler aan de deur nadat hooligans fel protesteren omdat ze "enkel blanke spelers willen"

Erving Botaka-Yoboma.
Twitter Torpedo Moskou Erving Botaka-Yoboma.
Tijdens het WK voetbal hielden de Russische hooligans zich gedeisd. Maar nu de Wereldbeker voorbij is, laten ze zich toch weer van hun kleinste kant zien. De Russische tweedeklasser Torpedo Moskou trok vorige week Erving Botaka-Yoboma (19) aan, maar dat konden de fans van de club maar matig smaken. Inmiddels werd het contract van de verdediger verscheurd.

De harde kern van Torpedo Moskou protesteerde fel nadat de transfer bekend raakte, omdat de in Rusland geboren en getogen Botaka-Yoboma een donkere huisdkleur heeft. Daar waren de racistische fans van de 'Zapad-5 Ultras' niet mee opgezet. "Zwart is één van onze clubkleuren, maar dat wil niets zeggen. De spelers van Torpedo Moskou zijn blank. Wie onze tradities en regels niet respecteert, doet dat op eigen risico. We zien wel wie het pleit wint", luidde het duidelijke dreigement van de groep supporters.

En die woorden bereikten duidelijk ook de bestuurskamer van Torpedo Moskou, want het contract van Botaka-Yoboma werd inmiddels al in de vuilnisbak gegooid. "Om financiële redenen. Zijn ex-club vroeg plots extra geld. Dat hebben we niet", was de weinig geloofwaardige uitleg van clubvoorzitter Roman Avdeyev. "Huidskleur is geen criterium dat wij in acht nemen als we een speler aantrekken. Dat zal het ook nooit worden."

Mentaliteitswijziging

De scherpe reacties uit de Russische voetbalwereld op de soap lieten niet lang op zich wachten. Alexander Zotov, hoofd van de Russische voetballersunie, stelde dat er na het WK een mentaliteitswijziging heeft plaatsgevonden in Rusland, maar "dat een groepje idioten nog in hetzelfde bedje ziek is". "Mensen met een beperkt wereldbeeld tref je in elk land. Tijdens het WK zagen we echter wel hoe open onze Russische samenleving is.”

In het verleden had Torpedo Moskou overigens wel degelijk een Afrikaanse speler in zijn rangen. De Nigeriaanse verdediger en international Augustine Eguavoen - ex-AA Gent en KV Kortrijk - werd in 1997 zelfs de eerste zwarte voetballer in de Russische competitie toen hij zijn opwachting maakte in de hoofdmacht van Torpedo. 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • didier de coster

  ploeg opdoeken aub , overal bezig over " respect " en dat wordt toegestaan ??? opdoeken da ploegske en stande pede

 • Karl Huysmans

  Oei!!!! Dan zouden de (rode) duivels nog maar met 5 spelen.

 • Nicolas Ivanov

  Overdreven ok, maar de EU doet het omgekeerde met Europa. En dat is ook niet ok.

 • Manu Claes

  Marginaliteit is helaas de norm aan het worden. Het wordt tijd om orde op zaken te stellen. Het kan niet de bedoeling zijn dat racistisch schorem zijn wil dicteert. Dat krijg je wanneer men te toegeeflijk is tov marginalen en criminelen.

 • Gust Trentels

  Is die gasten hun volste recht.