Russisch maffianetwerk opgerold bij ex-club van Mourinho

José Mourinho was in 2001 korte tijd werkzaam bij Uniao Leiria.
REUTERS José Mourinho was in 2001 korte tijd werkzaam bij Uniao Leiria.
Een Russisch maffianetwerk dat ervan verdacht wordt geld wit te wassen via Portugese voetbalclubs, is opgerold. Dat heeft de Europese politiedienst Europol vandaag bekendgemaakt. Vooral via derdeklasser Uniao Leiria, waar José Mourinho korte tijd aan het roer stond, werden grote sommen zwart geld vanuit Rusland Portugal binnengesluisd.

Het opgerolde netwerk, dat vanaf 2008 actief was en voornamelijk bestaat uit Russen, zou miljoenen euro's in verschillende Europese landen witgewassen hebben, zo laat Europol weten.

Dinsdag werden er bij verschillende voetbalclubs in heel Portugal huiszoekingen uitgevoerd, onder meer bij derdeklasser Uniao Leiria. De politie arresteerde drie personen onder wie voorzitter Alexandre Tolstikov, een voormalige Russische voetballer, op verdenking van corruptie en het witwassen van geld. Het openbaar ministerie beschuldigde daarnaast nog een vierde persoon, de club zelf en het bestuur van soortgelijke misdrijven. Ook bij de eersteklassers Benfica, Sporting Lissabon en Braga waren er huiszoekingen, al zouden die clubs niet rechtstreeks betrokken zijn bij het onderzoek.

Het maffianetwerk kocht clubs die in financiële moeilijkheden zaten en gebruikte ze vervolgens om grote sommen geld wit te wassen. De transfer van zulke grote sommen van Rusland naar Portugal trok vervolgens de aandacht van de ordediensten.

Uniao Leiria, dat in 2001 korte tijd door José Mourinho getraind werd, speelde jarenlang in de hoogste klasse in Portugal. In 2012 degradeerde de club, waarna ze in financiële problemen kwam. In 2015 kocht Tolstikov Leiria en werd hij voorzitter.