Ronaldinho toch de cel in voor vals paspoort Paraguay, later volgt uitsluitsel hoe lang de Braziliaan vastzit

Ronaldinho - handboeien netjes bedekt onder een handdoek - en zijn broer begeleid door de Paraguayaanse politie.
AP Ronaldinho - handboeien netjes bedekt onder een handdoek - en zijn broer begeleid door de Paraguayaanse politie.
Aan de ‘paspoortaffaire’ rond voormalig wereldkampioen Ronaldo de Assis Moreira, beter bekend als Ronaldinho, lijkt maar geen einde te komen. Woensdag werd hij met zijn broer Roberto in Paraguay aangehouden omdat beiden met een vals Paraguayaans paspoort het land waren binnengekomen. Een dag later leken de twee vrijuit te gaan, maar vrijdagavond zijn Ronaldinho en Roberto toch gearresteerd in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción. Dat melden media in Paraguay en Brazilië.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Donderdag maakte de openbaar aanklager in Asunción bekend dat het tweetal schuld had bekend en had meegewerkt aan het onderzoek en daarom niet verder zou worden vervolgd. Dat moest nog wel worden bekrachtigd door een rechter en juist dat gebeurde vandaag niet.

Na een zes uur durend verhoor besloot rechter Mirko Valinotti dat er toch verder onderzoek moest worden gedaan naar het hoe en waarom van de vervalste Paraguayaanse paspoorten van de voormalige wereldster en zijn broer. Valinotti gaf het OM daarvoor tien dagen de tijd.

Omdat het duidelijk werd dat de oud-speler van onder andere Paris Saint-Germain, FC Barcelona en het Braziliaanse elftal en Roberto van plan waren zaterdagochtend terug te keren naar Brazilië, besloot justitie een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen het tweetal. Vrijdagavond werden ze door agenten gearresteerd in het Sheraton hotel van Asunción en overgebracht naar een politiebureau van de eenheid Georganiseerde Misdaad. Ze zullen de nacht in een politiecel moeten doorbrengen. 

Het vervalste paspoort waarmee Ronaldinho naar Paraguay reisde.
Politie Paraguay Het vervalste paspoort waarmee Ronaldinho naar Paraguay reisde.

‘Misleid’

Donderdag meldde de aanklager dat Ronaldinho, evenals zijn broer Roberto, zijn fout had toegegeven en dat de twee ‘in goed vertrouwen zijn misleid door anderen’. Woensdagavond werden de twee nabij Asunción aangehouden omdat ze met een vals paspoort het land zou zijn binnengekomen.

Ronaldinho en zijn broer legden donderdagavond een verklaring af bij de openbaar aanklager in Asunción. Daarna besloot de aanklager gebruik te maken van een bepaling in het Paraguayaanse wetboek van strafrecht, die bepaalt dat als verdachten hun vergrijp toegeven en geen crimineel verleden in het land hebben, ze vrijuit kunnen gaan. Daar zette rechter Valinotti vandaag dus een streep door. Ronaldinho en z’n broer horen waarschijnlijk later vandaag of ze alsnog worden vrijgelaten of nog langer moeten vastzitten.

EPA

“Ronaldinho heeft verschillende relevante gegevens verstrekt voor het onderzoek en daarom mag hij gebruikmaken van de kans om een proces te ontlopen’’, liet aanklager Federico Delfino weten aan de Paraguayaanse krant ABC Color.

Er zijn inmiddels drie andere personen aangeklaagd in de zaak: de zakenman Wilmondes Sousa, die door Ronaldinho is aangewezen als verantwoordelijke voor de vervalste documenten, en twee Paraguayaanse vrouwen aan wie de vervalste documenten in werkelijkheid toebehoorden. De vervalste paspoorten en identiteitskaarten waarmee Ronaldinho en zijn broer het land binnenkwamen, stonden oorspronkelijk op hun naam. 

Het politiebureau in Asunción.
REUTERS Het politiebureau in Asunción.

Campagne

Ronaldinho reisde naar Paraguay om zijn nieuwe boek te promoten en een nationale gezondheidscampagne voor jongens en meisjes te ondersteunen. Maar woensdagavond viel de lokale politie de presidentiële suite binnen van het luxeresort waar Ronaldinho en zijn broer Roberto op dat moment verbleven. In de suite werden twee vervalste Paraguayaanse paspoorten aangetroffen op naam van de broers.

Het aanhoudingsbevel voor de beide broers kwam woensdag nadat de Luchtvaartpolitie melding had maakt van het vermoeden van vervalste reisdocumenten. Minister van Binnenlandse Zaken Euclides Acevedo beklaagde zich in een gesprek met lokale media over de lakse paspoortcontrole op het internationale vliegveld nabij Asunción waar Ronaldinho eerder op de dag was geland. “Als de grenscontrole het reisdocument verdacht vindt, zouden ze hem niet binnen moeten laten. Daar zijn zij deels verantwoordelijk voor”, aldus minister Acevedo. De directeur van Migratiezaken, Alexis Penayo, heeft donderdag zijn ontslag aangeboden vanwege de zaak.

EPA

Braziliaans paspoort ingenomen

Ronaldinho werd in 2002 wereldkampioen met Brazilië, won de Gouden Schoen in 2005 en pakte met FC Barcelona de Champions League in 2006. De oud-voetballer kwam na zijn voetbalcarrière in aanraking met de Braziliaanse autoriteiten. Zo moest hij in 2018 zijn Braziliaanse paspoort inleveren vanwege een milieuboete. 

‘Toerisme-ambassadeur’

Saillant in de zaak is dat Ronaldinho vorig jaar door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro werd benoemd tot ‘toerisme-ambassadeur’. In die hoedanigheid moet hij Brazilië wereldwijd promoten als vakantiebestemming. 

Ronaldinho leaves Paraguay's Supreme Court after testifying in Asuncion, Paraguay, March 6, 2020. REUTERS/Jorge Adorno
REUTERS Ronaldinho leaves Paraguay's Supreme Court after testifying in Asuncion, Paraguay, March 6, 2020. REUTERS/Jorge Adorno
Ronaldinho verlaat het Paleis van Justitie na zijn verhoor door de onderzoeksrechter.
REUTERS Ronaldinho verlaat het Paleis van Justitie na zijn verhoor door de onderzoeksrechter.7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean segers

  Niks gebeurd en niemand gestorven dus niks aan de hand.

 • Paul Baeten

  Hij zit financieel aan de grond.

 • Luc Soetaerts

  Zou niet weten wat Ronaldinho en zijn broer meer zijn dan andere stervelingen.

 • Jan VANDEN BERGHE

  Waarom moet iemand die zoveel geld heeft verdiend nu zo foefelen?

 • Cas De Cley

  Hoe kun je nu als Ronaldinho zijnde in Zuid Amerika reizen met een vervalst paspoort. Iedereen kent hem zelf zij die niet van voetbal houden (als die er al zijn ginder)