Robben: "Lekker dat Nederlanders eens realistisch zijn"

Louis van Gaal (l) en Arjen Robben in een onderonsje na het oefenduel met Indonesië.
pro shots Louis van Gaal (l) en Arjen Robben in een onderonsje na het oefenduel met Indonesië.
Louis van Gaal wijkt morgen tegen Ecuador voor het eerst af van het soms heilig verklaarde 4-3-3-systeem. De bondscoach gaat een nieuwe tactiek met meer verdedigers testen. Volgens Arjen Robben is de ophef die er over het nieuwe 5-3-2-systeem ontstaat, nergens voor nodig. "Ik ben niet zo van de systemen en de nummertjes."

"Weet je, die systemen en rugnummers zeggen mij nooit zoveel" zegt Robben tegen Helden Online. "Ik wil gewoon voetballen en heb mijn vrijheid nodig. Natuurlijk sta ik van nature het liefst rechts aan de buitenkant. Maar ik heb dit jaar ook weleens bij Bayern in de spits gespeeld en vorige week stond ik nog achter de spits."

"Bij een grote club ben je sowieso gewend om meerdere systemen te voetballen. Ik vind dat prima", gaat de aanvaller verder. "Daarnaast denk ik dat de coach naar een ploeg en de spelers moet kijken om daarop zijn speelwijze af te stemmen. En dat doet Louis van Gaal."

Robben vindt het niet erg dat de druk vanuit Nederland nu eens niet zo hoog is. "De sfeer is gematigd. Het is weleens lekker als de mensen realistisch zijn. Laat ons nu maar lekker aan de slag gaan met zijn allen. Ik heb gek genoeg toch wel het gevoel dat we iets kunnen bereiken. Ons voordeel is dat we met Van Gaal een van de beste coaches ter wereld hebben. Hij heeft vertrouwen in ons. Als wij dat nu ook in hem hebben, heb ik het gevoel dat er iets moois kan gaan gebeuren."

Robben ontbreekt morgen tegen Ecuador. De linkspoot speelt dan de bekerfinale met Bayern München tegen Borussia Dortmund.