Ranieri ook in eigen land gelauwerd voor prestaties met Leicester City

REUTERS
Claudio Ranieri, trainer van de nieuwbakken kampioen in de Engelse Premier League, Leicester City, is in zijn thuisland Italië gelauwerd met de Enzo Bearzot-prijs voor de beste Italiaanse trainer van het jaar. De 64-jarige Ranieri schreef dit seizoen een voetbalsprookje door zich met Leicester City te kronen tot kampioen van Engeland. Het is de eerste keer in zijn carrière dat de Italiaan erin slaagt een kampioenschap op het hoogste niveau te winnen.

De stunt met Leicester City kreeg ook in Italië veel bijval. Ranieri kreeg de trofee, vernoemd naar de legendarische Italiaanse trainer Enzo Bearzot, overhandigd in het gebouw van het Italiaans olympisch comité (Coni). "De titel winnen in Engeland is niet eenvoudig. Toch zal ik nooit mijn eerste scudetto (Italiaanse titel, nvdr.) met Cagliari vergeten", sprak Ranieri, die met Cagliari de titel won in de Italiaanse derde klasse om daarna helemaal door te stoten tot de Serie A.

Toch wees de in Rome geboren Italiaan op de dunne lijn tussen succes en mislukking door zijn ontslag als bondscoach van Griekenland aan te halen. "Daar heb ik verloren, nu win ik. Maar ik heb nooit opgegeven. Daarom nog dit: Geef nooit op, kijk altijd vooruit en doe nooit aan sport voor het geld maar wel om samen te zijn en om een betere toekomst te hebben."

Voor de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond Carlo Tavecchio is de bekroning van Ranieri niet meer dan terecht. "De overwinning van Claudio is iets uniek in de Italiaanse sportgeschiedenis."