Radja Nainggolan over de strijd van vrouw Claudia tegen kanker: “Ze probeert zich sterk te houden”

Radja Nainggolan en Claudia.
RV Radja Nainggolan en Claudia.
Hij heeft het imago van een guerilla, maar de grootste krijger ten huize-Radja Nainggolan is op dit moment mevrouw. Echtgenote Claudia vecht tegen kanker. In Sportweek, magazine van de Gazzetta dello Sport, getuigt de voormalige Rode Duivel voor het eerst over een moeilijk moment in zijn leven. “Ze is moedig. Claudia probeert zich sterk te houden. Zeker in het bijzijn van de meisjes.”

Liefde overwint. Hun huwelijk heeft crisissen, stommiteiten, ruzies en rake klappen overwonnen, maar in moeilijke tijden koos Radja Nainggolan vorige zomer resoluut voor vrouw Claudia (37), moeder van hun kinderen Aysha (7) en Mailey (3). Hij verkaste naar Cagliari, de club waar het voor hem allemaal begon. Werkgever Inter, dat hem na een turbulent seizoen liever kwijt was dan rijk, respecteerde zijn wens om terug te keren naar de heimat van echtgenote Claudia. Een stap achteruit van een Champions Leagueclub naar een degradatiekandidaat om haar bij te staan.

Begin juli kondigde zij op Instagram aan dat ze tegen een tumor vecht. “Vanaf vandaag bewandel ik een nieuw pad in het leven... de chemotherapie. Na de vele tranen is het nu tijd om dit lelijke beest te bestrijden.” Een gevecht dat ze beter aangaat in een vertrouwde omgeving, dicht bij familie en vrienden, in de buurt van Cagliari. Het stel liep mekaar daar destijds tegen het lijf: de excentrieke rebel met het zorgzame kantje en de expressieve plantrekster die er ook graag uitspringt. Een coup de foudre.

Photo News

“Ik ben nog altijd dezelfde”, zegt Nainggolan over de ziekte van zijn vrouw in Sportweek. “Maar dit is een specifiek, moeilijk moment in ons leven. Claudia is sterk. Moedig. Ze doet haar best om haar emoties zo goed mogelijk te camoufleren. Ze volgt de behandelingen thuis, tot in de puntjes. Zeker in het bijzijn van onze dochters probeert ze zich zo normaal mogelijk te gedragen. Soms zijn er wel eens discussies. Het haarverlies door de chemo is een van de moeilijkste momenten voor een vrouw. Vooral voor haar ben ik teruggekeerd naar Cagliari. Ze heeft haar ouders hier, haar vrienden, plekken die haar dierbaar zijn. In die omstandigheden kan ze de strijd beter aangaan.”

Dat Nainggolan zijn loopbaan in een andere richting duwde voor vrouw en kinderen hoeft niet te verbazen. ‘Il Ninja’ weet immers hoe genadeloos kanker kan toeslaan. In 2010 verloor hij zijn moeder aan de ziekte. ”Ik heb het nog altijd moeilijk rond de datum dat ze is gestorven”, getuigde hij daarover in ‘NINA’. “De dierbaarste persoon in mijn leven moeten missen, valt zwaar. Elke dag nog denk ik: ‘Radja, doe wat zij voor jou deed.’ Voor ze stierf, vroeg ze me om voor mijn tweelingzus en de familie te zorgen. Ze heeft mijn dochters niet gekend. Aan Aysha vertel ik vaak over mijn moeder. Ik wil dat ze goed weet wie ze was en wat ze voor me betekende.” Hij had gepland om ten vroegste op zijn 33ste terug te keren naar Sardinië, maar het lot besliste er anders over.

Hollandse Hoogte / EPA

Het herstel van zijn vrouw primeert. In moeilijke tijden probeert Nainggolan er ook zijn loopbaan weer op orde te krijgen. Bondscoach Roberto Martínez weerde hem vorig jaar uit zijn WK-selectie, gevolgd door een storm van verontwaardiging, maar met een miljoenentransfer hoopte hij toen revanche te nemen. Hij ruilde zijn heldenstatus bij AS Roma in voor een avontuur bij Inter. Milaan bracht hem echter weinig geluk. Daarbij niet geholpen door zijn badboy-streken en onprofessionele gedrag naast het veld — niet alleen de sigaretten. Hij plooide een Ferrari. Hij liet zich gaan in de Milanese nachtclubs. Hij ging in de clinch met fans. Hij kwam regelmatig te laat opdagen voor training. Hij werd disciplinair geschorst door zijn club. Hij liet dieven in een casino hem 150.000 ontfutselen...

Bij Cagliari hoor je voorlopig niets dan goed – vorig weekend scoorde hij nog een geweldig doelpunt. “Ik ben wie ik ben”, zegt hij in Sportweek. “Ik heb altijd op dezelfde manier geleefd. Het was mijn fout dat ik op mijn dertigste nog altijd dezelfde stommiteiten beging als op mijn vijfentwintigste. Ik had slimmer moeten zijn. Ik probeer als een normale gast te leven.” 

De cover van Sportweek
rv De cover van Sportweek33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Severijns

  Veel sterkte in deze moeilijke tijden, was hij er tegen Frankrijk bijgeweest, dan hadden we volgens mij de finale gespeeld, Mbappe zou niet zo gelachen hebben.

 • Marc Dewijn

  Veel sterkte Radja en zeker voor uw wrouw en kinderen

 • Eddy Vervaet

  Respect voor deze man!

 • Johan Hendrickx

  Veel respect voor die gast! Heeft op jonge leeftijd België verlaten om zijn ding te doen én is daar met glans in geslaagd. Er zijn zelfs nu spelers die zich rode duivel mogen noemen die nog niet tot aan zijn enkels komen. Sterkte RN!

 • Cynthia De pannemaeker

  Sterkt aan jouw gezin!!