Proces tegen Messi wegens belastingfraude start zonder voetbalvedette

EPA
In Barcelona is vandaag het proces tegen de Argentijnse voetbalvedette Lionel Messi geopend. De aanvaller van FC Barcelona moet zich verantwoorden voor belastingfraude.

De 28-jarige Messi was niet aanwezig in de rechtbank. Zijn advocaat legde uit dat de stervoetballer nog in Argentinië is, waar hij zich met de nationale ploeg voorbereidt op de Copa America. Volgens de advocaat kon Messi nog niet op het vliegtuig richting Barcelona stappen omdat hij te veel last heeft van een rugblessure die hij afgelopen vrijdag in de oefenmatch tegen Honduras opliep. Donderdag wordt Messi wel in de rechtbank verwacht. Dan moet hij, net als zijn vader Jorge Horacio Messi (die ook wordt beschuldigd), zijn versie van de feiten komen vertellen.

De Messi's worden ervan verdacht voor 4,16 miljoen euro belastingfraude te hebben gepleegd. Ze zouden via fiscale constructies in belastingparadijzen Belize en Uruguay inkomsten uit portrechten uit de periode 2007-2009 hebben verborgen.

De openbaar aanklager eist 22,5 maanden celstraf en een boete die overeenkomt met het bedrag van de fraude. Het proces zal vermoedelijk vier dagen duren.

Zelfs als Messi wordt veroordeeld, zal hij niet naar de cel moeten. Wie geen strafblad heeft en minder dan twee jaar cel krijgt, moet in Spanje doorgaans immers niet effectief achter de tralies.

Het proces komt er kort voor Messi met de Argentijnse nationale ploeg zal aantreden tijdens de Copa America in de Verenigde Staten. Op 7 juni spelen de Argentijnen hun eerste match tegen titelhouder Chili.