Xavi beslist om (nog) geen trainer van FC Barcelona te worden, ook Ronald Koeman wijst Barça af

Xavi als trainer van Al-Sadd.
REUTERS Xavi als trainer van Al-Sadd.
Xavi wordt (nog) geen coach van FC Barcelona. Het clubicoon van de blaugrana wil eventueel pas in juni overnemen in Camp Nou en blijft voorlopig aan de slag in Qatar bij Al-Sadd, zo schrijven de Spaanse media. Ook Ronald Koeman, bondscoach van Oranje, wijst Barça af.

Moeilijke start van 2020 voor FC Barcelona, dat nu ook Luis Suárez vier maanden kwijt is. Een draw op Espanyol en verlies tegen Atlético in de Spaanse Supercup doen de al wankele positie van Ernesto Valverde verder afbrokkelen. De zogeheten Jeddah-crisis zou niet op te lossen zijn. Zeker nadat Al-Sadd bevestigde dat Barça gesprekken voerde met hun coach Xavi om per direct trainer te worden van FC Barcelona. Xavi sprak in Qatar met CEO Oscar Grau en technisch directeur Eric Abidal. Maar vandaag werd duidelijk dat de gewezen centrale middenvelder van Barça niet ingaat op de jobaanbieding. Nog niet, want Xavi heeft louter problemen met de timing. 

AP

Als hij trainer wordt van ‘zijn’ Barça, moet dat op het juiste moment zijn. Voor aanvang van een nieuw seizoen, niet in het midden van een seizoen ten koste van Valverde. Om zo met een propere lei aan zijn ambtstermijn als trainer in Catalonië te starten. Hij weet toch dat hij op termijn ooit als T1 in de dug-out in Camp Nou zal zitten - Xavi heeft tijd en is er nog maar 39. Bovendien wil hij Al-Sadd ook zo maar niet meteen de rug toekeren. Nadat hij al de Supercup won met de ploeg, speelt Al-Sadd vrijdag de finale van de Qatarese cup tegen Al Duhail, de sterkste ploeg in Qatar. Vorig jaar tekende Xavi er een contract tot 2021, waarna hij volgens het plan bondscoach van Qatar zou worden. De lokroep van Barça indachtig, lijkt zeker dat laatste weinig waarschijnlijk.

FC Barcelona en Messi gaven een 2-1-voorsprong tegen Atlético donderdag uit handen in de halve finale van de Spaanse Supercup in het Arabische Jeddah.
AFP FC Barcelona en Messi gaven een 2-1-voorsprong tegen Atlético donderdag uit handen in de halve finale van de Spaanse Supercup in het Arabische Jeddah.

En zo leidt Valverde maandag dus toch weer de training van FC Barcelona. Goed wetende dat hij binnen het bestuur alleen nog de steun heeft van voorzitter Josep Maria Bartomeu. Anders was hij al lang de laan uitgestuurd. Xavi is trouwens ook het mannetje van Victor Font, die in 2021 de nieuwe voorzitter wil worden wanneer er verkiezingen zijn. De spelers, waaronder Messi in de video hieronder na het verlies tegen Atlético, betuigen officieel hun steun aan Valverde. De vraag blijft echter of de coach het zal uitzingen tot het einde van het seizoen. 

Discussies binnen de top vinden plaats en ook de piste Ronald Koeman werd geactiveerd. Dat heeft de Nederlandse bondscoach vanavond bevestigd tegenover de openbare omroep NOS. Ook Koeman (56) heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij ooit graag bij FC Barcelona, waar hij tussen 1989 en 1995 speelde, aan de slag zou willen gaan als hoofdtrainer. De bondscoach heeft ook een clausule in zijn contract opgenomen dat hij naar Barça mag vertrekken als de Spaanse topclub zich zou melden. Een tussentijdse overgang, met het EK in aantocht, ziet Koeman echter niet zitten. De Argentijn Mauricio Pochettino, eerder dit seizoen ontslagen en opgevolgd door Mourinho bij Tottenham, behoort nu tot de kanshebbers.

EPA2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerard Akkermans

    Martinez gewogen en te lucht bevonden op alle gebied. Dus voor velen onder u vreest niet, hij lift mee op de gouden generatie, nog steeds zonder gouden randje.

  • Rick van Wetering

    Ronald Koeman is ondertussen ook al benaderd, maar richt zich nu op het EK.