Weer racisme in Spanje: Diop doet dansje na apengeluiden

Linksboven doet een aanhanger van Atlético een aap na.
kos Linksboven doet een aanhanger van Atlético een aap na.

Een week na het geruchtmakende 'bananenincident' rond Dani Alves heeft opnieuw een speler geklaagd over racisme in de Spaanse voetbalstadions. De Senegalese middenvelder Papakouli Diop van Levante hoorde zondag in de slotfase van de gewonnen thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid (2-0) apengeluiden toen hij voor het vak met Madrileense fans een hoekschop nam. "Dit is een gebrek aan respect dat je in alle stadions tegen komt, een provocatie", zei Diop. "Ik weet niet of je dit racisme kan noemen, maar die apengeluiden moeten stoppen."

Opvallend dansje
Supporters van Atlético deden, zichtbaar op de tv-beelden, een aap na toen Diop voor hen stond. De donkere speler van Levante reageerde met een opvallend dansje, wat weer leidde tot een hoop tumult op het veld. Diop werd belaagd door spelers van Atlético, met topspits Diego Costa voorop, maar de Madrilenen reageerden begripvol toen de Senegalees verklaarde waarom hij dat deed. "Ik wilde niemand beledigen met dat dansje, alleen de situatie laten afkoelen. Ik heb verder ook niets tegen de Atlético-fans, want het waren er slechts een paar die apengeluiden maakten." De fans van 'Los Colchoneros' waren massaal afgezakt naar het Ciutat de Valencia om hun ploeg in volle titelstrijd te steunen. Ze waren bijna 10.000 man sterk in de voorstad van Valencia.

Vorige week smeet een supporter van Villarreal een banaan op het veld toen de verdediger Dani Alves een hoekschop wilde nemen. De Braziliaan pakte de banaan op, nam er een hap van, en gooide de vrucht vervolgens weg. De bananengooier werd geïdentificeerd en direct bestraft met een levenslang stadionverbod.

Volgens Alves moet de Spaanse overheid meer doen tegen racisme in het land. "Er is veel racisme tegen buitenlanders. Spanje verkoopt zich als een eerstewereldland, maar in bepaalde opzichten lopen ze achter", zei de Braziliaan.