Visca Atlético! Courtois viert titel onder staande ovatie van Barça-fans met kus vriendin

Proficiat, Thibaut. Proficiat, Atlético Madrid. Bedankt om dit seizoen de hegemonie van Real Madrid en Barcelona te verbreken. De titel is dan ook meer dan verdiend voor de Madrileense ploeg. De troepen van Diego Simeone moesten vandaag de titel proberen zeker te stellen op bezoek bij Barcelona. In Camp Nou, zeg maar het hol van de leeuw, zag het er bij de rust niet goed uit voor de bezoekers. Diego Costa en Arda Turan werden al vroeg geblesseerd naar de kant gehaald en Alexis Sanchez bracht Barça met een verschroeiend schot virtueel bij de titel. Een betere tweede helft en de gelijkmaker van Godin zorgden uiteindelijk voor de eerste titel sinds 1996 die Toby Alderweireld van op de bank beleefde. Niet Visca Barça, maar Visca Atlético weerklonk in Camp Nou na het 1-1-gelijkspel. Onze nationale doelman kreeg een oververdiende smakkerd van zijn vriendin (zie video hierboven).

Eén wedstrijd tussen de twee beste ploegen uit de Primera Division met als inzet de titel. Mooier en spannender kon het niet worden in Camp Nou. Barcelona ontving op de laatste speeldag van de Primera Division leider Atlético Madrid. Barça moest winnen om kampioen te spelen, anders ging de titel naar de ploeg van Thibaut Courtois.

In een daverend Camp Nou trokken Barcelona en Atlético de messen, al kregen de bezoekers wel twee serieuze draaien om de oren. Topspits Diego Costa, speciaal klaargestoomd voor de titelmatch, kreeg al na tien minuten opnieuw pijn aan de hamstrings en de Spaanse international wist meteen hoe laat het was. Met tranen in de ogen verliet de aanvaller het terrein. Atlético kreeg nauwelijks vijf minuten later een nieuwe klap te verwerken toen middenvelder Arda Turan ook geblesseerd vervangen moest worden. Coach Diego Simeone kon zijn ogen niet geloven, maar gaf de Turk bij zijn wissel wel een dikke knuffel.

GETTY
AP
GETTY
AFP

En de kansen? Wel, die waren er eigenlijk niet. Atlético hield het achterin net als Barcelona goed gesloten. Dan maar eens uithalen vanuit een moeilijke hoek, moet Alexis Sanchez gedacht hebben. De flankaanvaller fusilleerde Courtois en trapte de openingsgoal in de winkelhaak. Ja, bedankt. Camp Nou ontplofte en het publiek stuwde de Catalaanse ploeg naar het niveau van in de beste dagen. Madrid kon geen vuist meer maken in de eerste helft die trouwens ontsierd werd door de vele gele kaarten.  

AP

Amazing goal Alexis Sanchez par belgacom11
AFP

Atlético kwam erg gretig uit de kleedkamer. Pinto, nochtans door velen (vaak terecht) aanzien als een vliegenvanger, hield zijn ploeg twee keer recht op pogingen van David Villa. Er waren nog maar vijf minuten gespeeld in het tweede bedrijf, maar je voelde dat de gelijkmaker in de lucht hing. Godin werd vergeten bij een hoekschop en dat strafte de verdediger genadeloos af:1-1.

Barcelona moest alles op alles zetten om de goal van de titel te scoren. Met de blessure van Sergio Busquets zag het wel een belangrijk figuur op het middenveld wegvallen. Even later werd een goal van Lionel Messi terecht afgekeurd voor buitenspel. Onze ogen waren vooral gericht op de prestatie van Thibaut Courtois, maar het moet gezegd dat de Rode Duivel weinig op de proef werd gesteld. Powerplay is niet echt het sterkste punt van Barcelona, weet u wel. Tiki-taka, maar zonder succes. Zelfs een meegestormde Pinto bij de laatste hoekschop bracht geen soelaas. Atlético kroonde zich zo voor het eerst sinds 1996 tot Spaans landskampioen onder luid applaus van de fans van Barcelona die zich van hun beste kant lieten zien. Messi en co. moeten zich dit seizoen tevreden stellen met slechts de Spaanse Supercup.

Voor Atletico is het de tiende landstitel, na 1940, 1941, 1950, 1951, 1966, 1970, 1973, 1977 en 1996. Alleen Real Madrid (32) en Barcelona (22) doen in Spanje beter. Het was geleden van 2004, toen Valencia de titel pakte, dat iemand de hegemonie van Real en Barcelona kon doorbreken.

GETTY
AFP

Diego Godin scored! par belgacom11

Standing ovation in Camp Nou! par belgacom11
REUTERS
AP
ANP
AP
AFP
AFP
AP
REUTERS
AP
AFP
GETTY
BELGA