Spaanse kwaliteitskrant: "Barcelona kocht illegale lever voor zieke Abidal", Spaanse kampioen ontkent

Eric Abidal tijdens zijn aanstelling als technisch directeur van Barcelona.
EPA Eric Abidal tijdens zijn aanstelling als technisch directeur van Barcelona.
FC Barcelona ontkent beschuldigingen dat het oud-speler Eric Abidal op ontoelaatbare wijze heeft geholpen om in 2012 een levertransplantatie te kunnen ondergaan.

Toenmalig voorzitter Sandro Rosell zou namens de Catalaanse club op de zwarte markt illegaal een lever gekocht hebben voor de Fransman, meldt het doorgaans betrouwbare El Confidencial. De Spaanse politie zou vier telefoongesprekken hebben onderschept waarin Rosell dit toegeeft.

Bij Abidal werd in 2012 een tumor op de lever vastgesteld, waardoor hij een transplantatie moest ondergaan. Barcelona vertelde dat de lever afkomstig was van Gerard, een neef van Abidal. Dat verhaal zou verzonnen zijn om te verbergen waar de lever echt vandaan komt. De gesprekken waaruit dit zou moeten blijken, zijn online verschenen.

FC Barcelona zegt dat El Confidencial onnauwkeurig is geweest. De club krijgt bijval van het ziekenhuis dat de transplantatie uitvoerde en eveneens meldt dat de berichtgeving niet klopt. Barça geeft aan te betreuren dat de reputatie van Abidal en Rosell en de club op deze manier wordt geschaad.

Rosell moest in 2014 het veld ruimen bij Barcelona, omdat hij geld bij de transfer van Neymar van Santos naar Barcelona zou hebben verduisterd. Bovendien moet hij zich voor de rechter verantwoorden voor witwaspraktijken rond een sponsorcontract met Nike en televisierechten van wedstrijden van de Braziliaanse nationale ploeg.

Abidal herstelde van zijn ziekte, maar wist nooit meer volledig terug te keren op zijn oude niveau. Na zijn actieve carrière, die hij afsloot bij het Griekse Olympiakos, keerde de inmiddels 38-jarige Fransman terug bij Barcelona, waar hij vorige maand werd aangesteld als technisch directeur.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Freddy De Wulf

    Als ze die mens daardoor hebben kunnen helpen, waarom niet ?

  • Luc Deville

    Als het effectief een illegale lever was zal het ziekenhuis dat zeker niet toegeven, want in dat geval zijn ze medeplichtig.

  • eric debanne

    Met geld kan je alles helaas !