Messi spreekt en noemt al opvolger als beste speler ter wereld

GETTY
Lionel Messi (27) die spreekt: het is een rariteit. Maar als Hij praat dan wordt er geluisterd. In de aanloop naar de Champions League-finale van zaterdag tegen Juventus wist Squawka de Argentijnse vedette te strikken. Léo liet er geen twijfel over bestaan. Als zijn ster straks taant, dan staat Neymar (23) klaar om de scepter over te nemen. "Hij kan de beste speler ter wereld worden."

"Ik heb het al eerder gezegd. Dankzij zijn techniek en fysiek kan Neymar de beste ter wereld worden. Zijn balgevoel, inzicht, beweeglijkheid en instinct zijn ongelofelijk", loofde de viervoudige Gouden Bal zijn Braziliaanse boezemvriend. Messi betrok trouwens ook Suárez (28) in de hulde. Ondanks de maandenlange schorsing voor de Uruguayaan (drie maanden voor het bijtincident met Chiellini op het WK, red.) brak 'MSN' dit seizoen het doelpuntenrecord van Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Gonzalo Higuaín in 2011-2012. Tot dusver 120 treffers voor 'MSN' versus 118 voor het gewezen triumviraat van Real Madrid.

"Ik ben een geluksvogel", opent de Barcelona-aanvaller. "Ik heb met zo veel fantastische spitsen gespeeld. Ik had een goede connectie met Ronaldinho en speelde met Samuel Eto'o, Thierry Henry, Pedro, David Villa en Alexis Sanchez. Maar ik moet zeggen dat het duo Neymar-Suárez moeilijk te evenaren is. Zij zijn elk op hun manier top." Volgens Messi is er nog ruimte voor verbetering. "We kunnen nóg groeien. Invididueel én in teamverband. We voegen alledrie een verschillende en specifieke kwaliteit toe aan het spel. We maken elkaar beter."

Xavi
Eerder strooide Messi met bloemetjes naar zijn afscheidnemende ploegmaat Xavi, die na dit seizoen naar Qatar vertrekt. "Hij is de beste speler in de geschiedenis van het Spaanse voetbal." Ook Dani Alves, die op het punt staat Barcelona te verlaten, kreeg een opden doekje. Messi ziet hem als "beste back ter wereld".

AP

"Finale geen makkie"
Barça gaat zaterdag in het Olympisch Stadion van Berlijn op zoek naar zijn derde grote prijs van het seizoen. Na de landstitel in de Primera Division en de eindzege van zaterdag in de Copa del Rey willen de Catalanen ook de eindwinst in de Champions League binnenhalen. Dan moeten Messi en co. wel voorbij Juventus, dat dit seizoen al de Italiaanse landstitel en beker veroverde. "We weten dat het niet makkelijk zal zijn, maar we hebben de mogelijkheid om opnieuw kampioen te worden. Met Juventus treffen we een erg moeilijke en sterke tegenstander. Het is een grote club. En in een finale kan alles gebeuren", beseft ook Messi.

AFP

Recordjacht
Terloops: Messi kan weer een record toevoegen aan zijn toch al indrukwekkende lijst. Als hij scoort tegen Juventus, is hij de eerste die in drie verschillende Champions Leaguefinales scoorde. In 2009 maakte Messi de tweede goal in de finale tegen Manchester United (2-0, red.). In 2011 moest diezelfde ploeg opnieuw een tegentreffer van Messi toestaan. Toen scoorde hij eveneens de tweede treffer in een wedstrijd die met 3-1 werd gewonnen door Barcelona. "Het zijn twee erg belangrijke treffers, gezien de aard van de wedstrijden en het moment waarop ik scoorde. De eerste (in 2009) legde de wedstrijd in een beslissende plooi, waardoor we al quasi de beker in de lucht konden steken. En de tweede (in 2011) bracht ons op 2-1 toen de wedstrijd erg evenwichtig was. Dat verklaart waarom ik het doelpunt zo hevig vierde", besloot Messi.

AFP

Juve zet geen mannetje op Messi
"Barcelona is niet alleen Messi", concludeerde Juve-coach Allegri op een persconferentie in Turijn. "Ze hebben ook nog Neymar, Luis Suárez en bovenal Andrés Iniesta (die twijfelachtig is, red.)." De Italiaanse trainer, die dit seizoen met Juventus al de 'dubbel' pakte, zag zaterdag hoe Messi zelfs door vier verdedigers niet was af te stoppen. "Het is onmogelijk om Messi mandekking te geven. We zullen heel goed moeten samenwerken om hem heen als hij de bal heeft. Het is voor ons zaak rustig te blijven in de finale en niet ongeduldig te worden. Dit seizoen gaat sowieso de geschiedenisboeken in. Het komt niet vaak voor dat een ploeg drie titels kan pakken."

EPA
EPA