Messi's golazo tegen Bilbao wordt na het zien van deze beelden nog magischer

Lionel Messi laat constant schitterende acties zien op de voetbalvelden. Zijn doelpunt op 30 mei in de Copa del Rey-finale tegen Athletic Bilbao behoort tot één van zijn magische hoogtepunten, zeker omdat nu ook ESPN Sportscience alle wetenschappelijke details van de treffer heeft blootgelegd.

De Amerikaanse statistiekfetisjisten hebben elk moment geanalyseerd en dan komen er tal van bijzonderheden naar boven. Zo blijkt Messi binnen 2,73 seconden te versnellen naar een snelheid van ruim 31 kilometer per uur. Vanuit stilstand! De Argentijnse aanvaller weet vervolgens met drie korte tikjes tegen de bal drie verdedigers volkomen in de luren te leggen, terwijl de Bilbao-spelers binnen 1,8 meter van Messi stonden.

Als de gehele dribbel van 'de vlo' in ogenschouw wordt genomen, is te zien dat Messi een afstand van 55 meter in 11,4 seconden overbrugt. Al die tijd is de bal slechts twee keer verder dan 60 centimeter van zijn voeten vandaan.

PHOTO_NEWS

Grasspriet
De tovenarij houdt dan nog niet op, want ook het doelpunt van de 27-jarige speler van FC Barcelona is magisch. Voordat Messi tot zijn schot komt, speelt hij zich met één korte voetbeweging vrij van zijn directe tegenstander. Opeens heeft de Argentijn anderhalve meter de ruimte om uit te halen. Met een knal van 77 kilometer per uur weet Messi de bal 15 centimeter buiten het bereik van doelman Iago Herrerín te plaatsen.

Dat lijkt nog niet zo bijzonder totdat de foutmarge in ogenschouw wordt genomen. Vanuit de hoek waaruit Messi schoot, kon hij de bal niet beter raken. Als de bal slechts 0,75 graden afweek, was deze of naast gegaan of had de keeper de bal gepakt. Dat klinkt nog wat plastisch, maar om het wat te verduidelijken: als Messi de bal anderhalve millimeter meer naar links of rechts had geraakt, was het misgegaan. Oftewel de dikte van een grassprietje.

PHOTO_NEWS
AP