Krijgt transfer Neymar naar Barça alsnog een staartje?

Neymar naast Rosell bij z'n voorstelling in Barcelona.
REUTERS Neymar naast Rosell bij z'n voorstelling in Barcelona.
Het Spaanse parket eist dat FC Barcelona en zijn voormalige voorzitter Sandro Rosell voor de rechtbank verschijnen wegens vermoedelijke fiscale delicten rond de transfer van sterspeler Neymar. Dat raakte vandaag bekend.

De openbare aanklager legt Barça en Rosell ten laste de werkelijke transfersom voor Neymar, die in 2013 overkwam van Santos, verborgen gehouden te hebben voor de belastingdienst. Rosell, die in januari 2014 opstapte als voorzitter van de Spaanse topclub, zou naast twee fiscale ook een 'sociaal' delict gepleegd hebben bij de transfer.

Volgens Rosell, die in juli 2014 al eens voor de rechter verscheen, was er bij de transfer van de Braziliaanse aanvaller een bedrag van 57,1 miljoen euro gemoeid. In werkelijkheid zou er via nevencontracten 82,7 miljoen euro betaald zijn, aldus de openbare aanklager. En rekening houdend met de 12,2 miljoen euro aan belastingen die FC Barcelona nog niet zou hebben betaald, kostte de transfer de club zelfs 94,9 miljoen euro. In februari van vorig jaar betaalde FC Barcelona al 13,5 miljoen euro aan de Spaanse fiscus om de fiscale situatie in orde te brengen.

Onderzoeksrechter Pablo Ruz zal beslissen of er effectief een rechtszaak komt. De openbare aanklager verzocht Ruz verder ook een gerechtelijk onderzoek te starten naar vermeende belastingfraude in 2014 van huidig Barça-voorzitter Josep Maria Bartomeu, de opvolger van Rosell.