Het nieuwste wonderkind of een lichtgewicht? João Felix, de jongen voor wie Atlético 126 miljoen euro betaalt

rv
Pas 19 jaar, maar voor 126 miljoen euro van Benfica naar Atlético Madrid. João Felix is zo de vierde duurste voetballer en de duurste Portugees ooit. Cristiano Ronaldo voorbij. Waarom legt de Spaanse club zoveel geld neer voor dit goudklompje?
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De kogel is door de kerk: João Felix verhuist naar Atlético Madrid. Vorige week maakte Benfica bekend dat ‘Los Colchoneros’ een bod van 126 miljoen euro bij de kampioen van Portugal had neergelegd, nu is de overgang definitief. Felix had een opstapclausule van 120 miljoen euro in zijn contract, maar omdat Atlético het bedrag in schijven wil betalen doen ze er nog 6 bovenop. Zo is Félix achter Neymar (222 miljoen euro), Kylian Mbappé (180 miljoen euro) en Philippe Coutinho (160 miljoen euro) de vierde duurste speler ooit. Gevestigde waarden, wat nog niet kan gezegd worden van João Felix - een wonderkind of een lichtgewicht?

Vier jaar geleden waren de bobo’s van FC Porto in ieder geval nog overtuigd van het laatste. Die club liet Félix op vijftienjarige leeftijd vertrekken nadat hij er te licht bevonden werd. Benfica sloeg in de zomer van 2015 razendsnel toe en verwelkomde het aanvallende talent in de jeugdopleiding met open armen. Een gouden zet, zo blijkt nu vier jaar later.

João Felix heeft een gelijkwaardige balbehandeling als Zidane

Ex-spits Nuno Gomes

Nooit gelukkig bij Porto

Félix groeide, met de bal altijd aan de voetjes, op in Viseu. Op zijn zevende werd hij al gescout door FC Porto. Zes jaar lang brachten zijn ouders hem vijf dagen per week van Viseu naar Porto, een rit van 130 kilometer. “Na een tijdje kende ik ieder stoplicht, iedere bocht en ieder heuveltje op die route, maar het waren altijd mooie ritjes.” Op zijn dertiende bracht zijn vader hem voor het laatst naar Porto, waar hij definitief introk in de jeugdacademie. Félix herinnert zich de dag nog alsof het die van gisteren was. “Nee papa, ik wil hier niet blijven,” zei hij. Zijn vader sprak echter duidelijke woorden. “Vannacht blijf je hier slapen. Als je morgen of overmorgen of wanneer dan ook naar huis wil komen, dan kom ik je meteen ophalen. Maar dan kun je ook niet meer terug.” Vanaf dat moment wist de kleine en tengere João Felix dat voetbal geen spelletje meer was, maar hard werken. Gelukkig werd hij daar niet van en al zeker niet in Porto. “De coaches en mijn teamgenoten vertrouwden niet in mij. Ze vonden me te klein en gaven mij de bal niet. Ik verloor in die jaren het plezier in het voetbal.”

João Felix als jeugdspeler van FC Porto.
rv João Felix als jeugdspeler van FC Porto.

Een onvermijdelijk vertrek volgde in de zomer van 2015, na acht jaar in de jeugdopleiding van FC Porto. Félix keerde terug naar zijn geboorteplaats Viseu en voetbalde de hele zomer met zijn jongere broertje. Een groeispurt later klopte Benfica aan de deur. “Ik had even nodig om het vertrouwen te winnen van mijn nieuwe coaches en ploegmaats, maar al vrij snel vond ik het plezier in het voetbal terug. Benfica heeft een prachtige manier van voetballen, waarin het teambelang altijd voorop staat. Daar voelde ik me goed bij.” Op 15 februari 2017 maakte de Félix op zijn zeventiende met een fraaie volley zijn eerste goal in het profvoetbal, voor Benfica B tegen Académico Viseu, uitgerekend in zijn geboorteplaats met al zijn familie op de tribune. “Dat was zo bijzonder. Het was voor het eerst dat ik voelde dat al die lange autoritten en trainingen het allemaal waard waren.”

EPA

Jongste Europese hattrickmaker

Na zeven goals in 29 duels voor Benfica B werd Félix vorig jaar doorgeschoven naar de hoofdmacht van Benfica. Met twintig goals in 43 duels had hij een grote bijdrage in de 37ste landstitel van de Adelaars. Félix maakte ook indruk in de Europa League, vooral met zijn hattrick in de 4-2-zege tegen Eintracht Frankfurt in de kwartfinale. De jongste hattrickmaker ooit in de Europa League. Voor Nuno Gomes, zijn voorganger in de aanval bij Benfica en Portugal, heeft de jongen een gelijkaardige balbehandeling als Zinedine Zidane. Een compliment dat kan tellen. Félix, die bij Benfica vooral als schaduwspits speelde, zal bij Atlético in de voetsporen treden van Antoine Griezmann. De Franse aanvaller verkast binnenkort voor 120 miljoen euro, zoals zijn opstapclausule stipuleert. FC Barcelona wordt al maandenlang genoemd als eerste gegadigde.

Photo News

Het talent van Félix staat buiten kijf. Maar of hij al klaar is om wekelijks in La Liga uit te blinken, is een andere vraag. Atlético bouwt na het afhaken van Griezmann, Godin en Lucas Hernandez onder Diego Simeone aan een nieuwe ploeg, waarvan de ranke Portugees nu dus het gezicht moet gaan worden. Het gaat echter snel voor Félix, die in juni pas zijn debuut maakte in de nationale ploeg van Portugal. In de halve finale van de Nations League tegen Zwitserland kon hij echter niet zijn stempel drukken en werd hij na 70 minuten vervangen door de 22-jarige Gonçalo Guedes, die in de finale tegen Oranje zijn plek in de basis overnam en matchwinner werd in Porto.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • bryan de ceuster

  Bart Cornelis: Hij kan nu toch bij atletico nog een jaar of 3 rijpen en dan naar een absolute topclub gaan?

 • Bart Cornelis

  Heb hem 4 keer live zien spelen en volg ook alle wedstrijden via internet als benfica-fan en hij is bijzonder goed. Hoewel ik hem liever nog een jaar of 3 had zien rijpen en dan de overstap naar een grote club maken. Als een jonger speler te snel de stap maakt gebeurd het ook wel dat hij faalt.

 • Kevin Noël

  Heeft talent te over ideaal voor La Liga maar 126 miljoen is overdreven 40 was genoeg imo.

 • Janneke Alsberg

  en wanneer gaat die bubble uiteenspatten?