Gerecht veroordeelt Elche CF officieel tot Spaanse tweede klasse

De verdedigers van Elche hebben hun handen vol met Carlos Bacca.
AFP De verdedigers van Elche hebben hun handen vol met Carlos Bacca.
Een Spaanse rechtbank heeft vandaag de gedwongen degradatie van Elche CF uit de Primera Division bevestigd. Het nationaal gerechtshof in Madrid wees het verzoek van de club af om de bestraffing middels een uitspraak in kort geding op te heffen.

Door de degradatie van FC Elche mag SD Eibar, dat vorig seizoen als 18e naar de tweede klasse zakte, zich opmaken voor een verlengd verblijf in de Spaanse hoogste divisie.

Elche CF, dat nog tegen de beslissing in beroep kan gaan, eindigde vorig seizoen op een veilige 13e plaats. Net zoals na het seizoen 2013-2014 had de club uit Alicante het volgens de Spaanse Profliga (LFP) echter verzuimd haar belastingsschulden te betalen. De tuchtcommissie van de LFP zag zich dan ook genoodzaakt Elche CF gedwongen te laten degraderen naar de Segunda Division, waaruit het twee seizoenen geleden promoveerde.

Elche CF trok vervolgens naar de sportrechtbank in Spanje om de sanctie aan te vechten, maar de club ving tweemaal bot. Daarna richtte Elche CF zich tot de rechtbank voor civiele zaken. Clubvoorzitter Juan Anguix sprak eerder al van "het grootste onrecht in het Spaanse voetbal".