De saga is terug, en hoe: overweegt FC Barcelona rentree Neymar op hoogst controversiële wijze ?

Neymar aan het feest voor lege tribunes bij de zege tegen Borussia Dortmund in de return van de achtste finales van de Champions League.
REUTERS Neymar aan het feest voor lege tribunes bij de zege tegen Borussia Dortmund in de return van de achtste finales van de Champions League.
De zomermercato dreigt door corona een speciale editie te worden, maar één ding staat vast. Een nieuwe saga rond Neymar (28) komt er aan. Deel II. Met, nu al, een waanzinnig element: artikel 17. Ook gekend als de Webster-regel. Zorgt een Schotse verdediger voor een van de meest straffe transfers uit de voetbalgeschiedenis?

De kans dat u al van Andy Webster gehoord hebt, is klein. De Schot, goed voor 28 interlands, stopte in 2017 met voetballen. Maar in 2006 zorgde hij wel voor een hoogst opvallende transfer. Na het derde seizoen van zijn contract van vier jaar, stapte hij zomaar op bij Hearts of Midlothian om naar Wigan, toen nog in de Premier League, te trekken. Webster riep artikel 17 van FIFA’s regelgeving rond transfers in om te verhuizen. Een artikel dat in 2001 door de Europese Commissie werd goedgekeurd en waarin staat dat spelers na een contractperiode van drie jaar vrije vogels zijn. Een soort van Bosman-arrest dus. Alleen eentje zonder grote gevolgen, omdat de clubs zich al die tijd hielden aan het ‘gentlemen’s agreement’ dat rond artikel 17 heerst. Je kan het ook vergelijken met de beruchte wet van 78, waarmee voetballers die weg willen hun contract naar de letter van de wet kunnen verbreken mits het betalen van een opzegvergoeding. 

AP

En nu komt het: volgens ‘Sport’, huiskrant van FC Barcelona, denken de ‘blaugrana’ eraan om Neymar, net zoals de vorige transferzomer, opnieuw naar Camp Nou te halen. Maar nu op basis van dat artikel 17. Grootste struikelblok vorig jaar bleek immers de transfersom. De Braziliaan verhuisde in de zomer van 2017 naar Parijs voor 220 miljoen euro, bedrag dat de Qatari’s van PSG bij een vertrek graag grotendeels gerecupereerd zien. Alleen zitten ze in Catalonië krap bij kas, nadat ze vorige zomer zwaar geïnvesteerd hebben in onder andere Frenkie de Jong en Antoine Griezmann. In die mate dat het in deze coronatijden wil snoeien in de salarissen van de spelers. Messi, Piqué en Busquets hebben al laten weten dat ze uit solidariteit bereid zijn om in te leveren. Piqué liet zelfs al verstaan dat te willen doen opdat de club zo ruimte kan vrijmaken om het loon van Neymar te betalen.

Bovendien is er ook voorzitter Josep Bartomeu. Hij ziet zijn ambtstermijn aflopen in 2021 en wil de fans nog een laatste keer verblijden op de transfermarkt, vooraleer hij zich terugtrekt. Alleen wil PSG niet meewerken aan een transfer. Artikel 17 dus. De advocaten van zowel FC Barcelona en Neymar bestuderen de piste naarstig, stelt ‘Sport’.

Alle goals van Neymar voor PSG in de Champions League:

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

‘Sport’ pakt niet zomaar met dat nieuws uit. Bronnen binnen de club bevestigen dat ze Neymar in Barcelona nog altijd zien als de “natuurlijke opvolger van Messi” en dat de club alles in het werk zal stellen om hem terug te halen. In vier jaar Barça, scoorde Neymar 105 goals in 186 matchen. Momenteel wacht hij in zijn thuisland de uitkomst van corona af. ‘Sport’ heeft ook Wouter Lambrecht gecontacteerd. In de Belgische advocaat, die sinds 2017 voor de club werkt nadat hij ook al postjes bekleedde binnen de FIFA en het ECA (European Club Association), stelt Bartomeu zijn vertrouwen. Lambrecht staat bekend als een specialist in de regelgeving van FIFA en UEFA, maar was niet meteen bereikbaar voor een reactie. Op de vraag van ‘Sport’ of de FIFPro FC Barcelona zou steunen als ze artikel 17 zouden inroepen, weigerde de vereniging voor contractspelers standpunt in te nemen.

Wouter Lambrecht.
rv Wouter Lambrecht.

Voor FC Barcelona is het vooral afwegen of Neymar het (financiële) risico en de hele heisa rond de potentieel hoogst controversiële transfer waard is. Er zijn namelijke enkele precedenten, zoals de overgang van de Braziliaanse aanvaller Metuzalem van Shakhtar Donetsk naar Zaragoza. Hij verbrak in 2008 eenzijdig zijn contract op basis van artikel 17, waarna de FIFA eerst oordeelde dat Shakhtar 6,8 miljoen euro moest krijgen. In beroep bij het TAS kregen de Oekraïners uiteindelijk zelfs nog 11,9 miljoen bedongen. Het Sporttribunaal in Lausanne oordeelde dat dit het bedrag zou zijn dat Shakhtar nodig had om een vervanger te vinden. In het geval van Neymar dreigt Barça dus toch nog diep in de buidel te moeten tasten, laat staan dat ze nog een torenhoge boete van de FIFA riskeren. Om nog maar te zwijgen van de hoon van de rivaliserende topclubs en hun fans. Of de blessuregevoelige Neymar dat allemaal waard is...

Metuzalem als speler van Shakhtar.
AFP Metuzalem als speler van Shakhtar.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ludo Dierckx

  Ondanks het feit dat de huidige bizarre toestanden, mensen een beetje meer zouden kunnen/mogen relativeren, blijft dit soort circus-toestanden telkenmale weerkeren...wat heeft dit nog met voetbal te maken. Weet die Qatari wek in welke kleuren PSG speelt ? Een voorzitter Barca die het princiep van brood en spelen toepast om zich vast te ankeren aan de macht..Een voetballer die het niet al te nauw neemt met fair play...en ik ben geen idealist...maar wel een realist.

 • Nadine Huldemont

  Dat ze dan zowel Neymar als Mbappé weghalen. Die zijn toch graag samen.

 • Gunther Serneels

  Laten we eerlijk zijn,Neymar hoort thuis in Barça.Een hij terug thuis is zal hij terug de structuur en stabiliteit terug vinden waar hij toch wel nood aan heeft.Dan volgen zijn prestaties vanzelf.Ben niet de grootste Neymar Fan maar dat hij kan voetballen staat buiten kijf.

 • franky van damme

  Zoveel moeite voor iemand die 70 minuten van de wedstrijd languit op het gras ligt.