Barcelona kruipt door oog van de naald in bitsig koningsdrama en heeft begeerde dubbel beet

Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar FC Barcelona mag na een zenuwslopende veldslag tegen Sevilla de 28ste Copa del Rey uit de geschiedenis in de prijzenkast zetten. Meteen de tweede dubbel op rij voor de Spaanse kampioen, dat in het behekste Vicente Calderón nood had aan een zeldzame flits van Lionel Messi, koel afgewerkt door Jordi Alba. In het staartje zorgde Neymar nog voor de verlossende 2-0. Dat 'Barça' pas in de verlengingen het verschil maakte, is veelzeggend na een povere pot gevechtsvoetbal met drie keer rood. Sevilla weerde zich kranig, maar betaalde in 120 minuten strijd en supsense toch de prijs voor een slopende week met kassucces in de Europa League.

In een weekend vol bekerfinales mocht de eindstrijd in de Copa del Rey natuurlijk niet ontbreken. De sappige kers op de slagroomtaart, een heerlijke afsluiter van het weekend. Leuke affiche trouwens. De nagelnieuwe Spaanse kampioen FC Barcelona versus de kersverse winnaar van de Europa League Sevilla. Twee teams met als een stevige prijs op zak, maar een extraatje mocht nog wel. Wie zou er fris en monter aan de aftrap verschijnen? In Catalonië hadden ze een pittige feestweek achter de rug na de spannende ontknoping in de Primera División. In Andalusië moesten ze nog bekomen van het Zwitserse delirium in Basel. Daar ging Liverpool netjes over de knie.

EPA
Getty Images
Getty Images
AFP

Dom rood voor Mascherano
Vicente Calderón diende zich aan als impressionant toneel voor de eindstrijd in de Copa del Rey, maar het volgepakte stadion van Atlético kreeg in de eerste helft weinig spektakel te zien. Bij Barcelona - met Thomas Vermaelen niet eens op de bank - leek het gouden trio Messi, Suárez en Neymar al in vakantiestemming. Vooral de Argentijnse virtuoos was niet in grootse doen. Veel initiatief, weinig inspiratie en precisie. Lome boel en Sevilla is een gevaarlijk ploegje dat perfect weet hoe het op de loer moet liggen. Tegen Liverpool al een masterclass in sluwheid, al werd er na rust bij momenten ook verbluffend gevoetbald. Met Kevin Gameiro hebben ze op de koop toe een gevaarlijk heerschap in de spits lopen. Het mocht dan ook niet verbazen dat hij tien minuten voor rust betrokken was bij een sleutelmoment. Het Franse woelwater werd richting doel neergetrokken door laatste man Javier Mascherano. Net niet helemaal uitgekleed en rood was de logische straf voor de ervaren Argentijn. Domper voor Barcelona, nog bijna een uur met tien. Die 0-0 bij de rust leek ineens nog niet zo slecht.

Photo News
Getty Images
Getty Images
Photo News
EPA

Suárez valt uit, ook Sevilla met 10
Luis Enrique moest noodgedwongen sleutelen aan zijn armada en offerde Ivan Rakitic op voor Jérémy Mathieu. Verdedigen en hopen op die ene klasseflits van MSN leek het credo. Sevilla voerde de druk langzaam op en zag al na drie minuten hoe Éver Banega een pegel op de staak vuurde. Dat de knal afweek op Gerard Piqué was cruciaal. Dat het geen droomavond was voor 'Barça' bleek toen eerst Messi even het noorden kwijt was na een botsing en Suárez geblesseerd de aftocht moest blazen. Dit kon nooit goed aflopen, maar met enig kunst- en vliegwerk bleef de Catalaanse burcht overeind. Het ontbrak Sevilla toch aan frisheid, finesse en koelbloedigheid. Nadat Neymar de boel op stelten zette met een schwalbe lachte de lichtvoetige sambavoetballer even later in zijn vuistje. Aangetrapt door Banega en ook de Andalusiërs met 10. Opnieuw een gelijke strijd en dat met verlengingen op het menu.

Messi toch weer beslissend
Nog eens een halfuur bikkelen. Wie zou scoren, won. Dat gevoel had iedereen zo een beetje. En het was Barcelona dat dan toch het vleugje genialiteit in huis had om het verschil te maken. Héérlijke diepe bal van een voor het overige bleke Messi richting Jordi Alba en die deponeerde de bal in de verste hoek. Een uitbarsting van vreugde, de winnaar van de Europa League leek in de touwen te hangen. Barcelona kon counteren en de zaak uitspelen, maar de dappere 'Rojiblancos' weerden zich als een duivel in een wijwatervat. De huid moest duur verkocht worden, missie geslaagd. Met dank wel aan Sergio Rico, prima doelman die zijn kunnen toonde op pogingen van Messi en Dani Alves. Toen zelfs de spieren van de ref het begaven, was het bobijntje van Sevilla af. Het ideale moment voor de gezanten van Camp Nou om nog een stevige linkse uit te delen. Assist van Messi - who else - en Neymar deed het licht helemaal uit. Net daarvoor mocht ook Daniel Carriço nog gaan douchen, 10 tegen 9. Voor het tweede jaar op rij een dubbelslag voor Barcelona, al zal het toch pijn doen dat ze die finale van de Champions League niet spelen. Real versus Atlético, weet u wel.

EPA
Photo News
Photo News
EPA
EPA
EPA
Photo News
AP
Photo News
REUTERS
EPA
AFP
EPA
REUTERS
AP