Barça: "Wij staan niet toe dat transfer Neymar besmeurd wordt"

AFP
FC Barcelona is "verontwaardigd" over de eis van het Spaanse parket om Barça en zijn voormalige voorzitter Sandro Rosell voor de rechtbank te laten verschijnen wegens vermoedelijke fiscale delicten rond de transfer van sterspeler Neymar. "Wij staan niet toe dat het imago van de club aangetast wordt", zo zeggen de Catalanen.

De openbare aanklager legt Barça en Rosell ten laste de werkelijke transfersom voor Neymar, die in 2013 overkwam van Santos, verborgen gehouden te hebben voor de belastingdienst. Rosell, die in januari 2014 opstapte als voorzitter van de Spaanse topclub, zou naast twee fiscale ook een 'sociaal' delict gepleegd hebben bij de transfer.

"FC Barcelona is hierover verrast en verontwaardigd, wij gaan hier helemaal niet mee akkoord", zo klinkt het op de clubwebsite. "De voorbije maanden heeft FC Barcelona zijn onschuld staande gehouden. Verder heeft het alle gevraagde documenten aangeleverd. De club werd telkens geadviseerd door fiscaal juristen."

Onderzoeksrechter Pablo Ruz zal beslissen of er effectief een rechtszaak komt. FC Barcelona hoopt dat hij niet op de eis van de openbare aanklager zal ingaan. "Alle handelingen in het kader van de transfer van Neymar werden verricht zonder ook maar enige intentie om de wet te overtreden."

"FC Barcelona verklaart dat het vastberaden en met behulp van alle juridische middelen zal handelen om zijn belangen te verdedigen. Wij zullen niet toestaan dat het imago van de club aangetast wordt of dat de transfer van Neymar, een historische en strategische aanwinst, bezoedeld wordt."

De openbare aanklager verzocht Ruz verder ook een gerechtelijk onderzoek te starten naar vermeende belastingfraude in 2014 van huidig Barça-voorzitter Josep Maria Bartomeu, de opvolger van Rosell. Ook dit is volgens Barça echter onterecht.