22 maanden cel geëist voor Lionel Messi in fraudezaak

FC Barcelona-ster Lionel Messi moet in Spanje dan toch voor de rechter verschijnen op verdenking van fiscale fraude. Dat maakte het Catalaanse Hooggerechtshof vandaag bekend. Er wordt een celstraf van 22 maanden geëist tegen de kleine Argentijn, die nu samen met zijn vader Jorge terecht staat.

Dat oordeel druist dus in tegen dat van het Spaanse Openbaar Ministerie. Dat had afgelopen dinsdag nog gesteld dat de stervoetballer niet op de hoogte kon zijn van de fraude omdat zijn vader zijn zakelijke belangen behartigt. Jorge Messi op zijn beurt zou bewust hebben gefraudeerd met de belasting op het portretrechten van zijn zoon. Het OM stelde dat Jorge moest terecht staan en Lionel niet, maar dat was dus buiten het Hooggerechtshof gerekend.

Daar is men van oordeel dat Lionel zich zelf ook vragen had moeten stellen bij het feit dat een pak van zijn inkomsten naar fictieve bedrijven in belastingsparadijzen als Belize en Uruguay gingen. Zo worden vader én zoon nu verdacht van drie gevallen van fraude in 2007, 2008 en 2009, waarbij voor 4,16 miljoen euro aan belastingen op portretrechten werden ontdoken.

Messi, viervoudig winnaar van de Gouden Bal, is volgens het magazine Forbes de op drie na rijkste sporter ter wereld. Zijn jaarsalaris werd vorig jaar op 64,7 miljoen dollar (47,28 miljoen euro) geraamd.