UPDATE: Romelu Lukaku houdt geen ernstig hoofdletsel over aan vreselijke botsing met Southampton-verdediger

Photo News
Het waren akelige beelden, maar de eerste berichten vanop Old Trafford zijn geruststellend. Het zuurstofmasker was uit voorzorg. Romelu Lukaku (24) houdt geen ernstig hoofdletsel over aan de zware botsing met de Nederlandse verdediger Wesley Hoedt (Southampton). Wellicht blijft de schade beperkt tot een hersenschudding en minstens een week rust. Als alle onderzoeken zijn afgerond komt Manchester United met een update.  "Slecht nieuws arriveert normaal onmiddellijk", zei José Mourinho. "En dat was nu niet het geval." 

Ryan Mason, speler van Hull, hield elf maanden geleden aan een clash hoofd tegen hoofd een schedelbreuk over en mag nog altijd niet voetballen. Romelu Lukaku had meer geluk na de kopslag van Hoedt recht op zijn achterhoofd. Een precieze update wil Man United pas geven als de laatste onderzoeken vandaag zijn afgerond, maar de club stuurt 'off the record' geruststellende signalen naar buiten. Het feit dat Lukaku, nadat hij met de draagberrie was afgevoerd, gewoon in het medisch kabinet op Old Trafford verder werd onderzocht, was op zich al hoopgevend. Er waren geen aanwijzingen dat hij een gevaarlijke hoofdblessure had opgelopen. Zijn Engelse club gaat er vanuit dat hij minstens een week aan de kant zal staan. Dat schrijft het nieuwe protocol voor hoofdblessure voor: bij (lichte) hersenletsels krijgen spelers een verplichte rust opgelegd. Om alle risico's te mijden uiteraard. Omdat er een co-relatie is tussen hoofdblessures en latere spierletsels zal de medische staf van Man United er alles aan doen om Lukaku niet te vroeg weer te laten trainen. "Ik kan nog geen update geven", zei wijn trainer, José Mourinho gisteravond. "Maar wanneer het slecht nieuws is, arriveert dat normaal gezien onmiddellijk. En dat is niet het geval. Maar als je de manier bekijkt waarop hij het veld verlaat, dan hoef je geen twee keer na te denken om een knoop door te hakken. Het zal niet alleen een probleem voor vandaag zijn, maar ook voor de komende twee matchen. Dat kan ik je verzekeren."

Op het eerste zicht zag de kwetsuur er nochtans zorgelijk uit. Zo gaat dat altijd met botsingen hoofd tegen hoofd - in een kopduel raakte Hoedt hem vol op het achterhoofd. Lukaku ging neer, greep in eerste instantie naar zijn hoofd, maar bleef nadien roerloos liggen. Een bezorgde Mourinho ijsbeerde voor zijn bank. Ploegmaats keken toe hoe de dokters zich over hem ontfermden. De ogen van Lukaku bleven op de close-ups dicht. De lippen bewogen - hij was bij bewustzijn. Na minutenlang verzorging en met het zuurstofmasker op de mond - standaard bij een zware blessure - werd Lukaku van het veld gedragen. De match was nog geen kwartier ver. De Duivel had vroeg een unieke kopkans gemist. Zonder Lukaku morste United opnieuw met punten: een doelpuntenloos gelijkspel tegen Southampton. De derde puntendeling op rij. 

Met de vervanging van Lukaku kwam er een eind aan zijn reeks. Tot vandaag had Lukaku alle minuten gespeeld in de Premier League. De vermoeidheid zat in hoofd en benen. Dat klaagde Mourinho gisteren aan, maar rust gunnen kon hij hem niet. Ook omdat Zlatan, niet eens in de kern, opnieuw een maand aan de kant staat. “De mensen moeten Romelu niet dankbaar zijn, maar ik ben dat wel", zei Mourinho vrijdag. "Hij heeft 20 wedstrijden op rij 90 minuten gespeeld. Dat is ongelooflijk. Voor elke speler. Een verdediger of defensieve middenvelder kan zijn energie nog controleren. Een spits minder. Daarom ben ik hem dankbaar."

"Is hij ongelukkig in de eigen zestien? Ja, hij was in beeld, maar niet direct. Dat is het gevolg van een speler die dringend aan rust toe is. Maar de jongen doet het fantastisch. Voor mij en voor het team. Ik heb geen aanmerkingen. Ik kan hem niet laten rusten. De jongen is moe. Fysiek is hij een monster, maar hij is geen machine. Hij voelt de tol. Zlatan is pas terug na een zware blessure. Het is niet makkelijk. Als het ons toelaat, kunnen we beiden uitspelen, maar we hebben beiden aan hun beste niveau nodig."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Photo News
Photo News
Photo News
Photo News
Getty Images
Getty Images
Getty Images21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • stijn rogiers

  Toch even schrikken voor onze sterspeler big rom. Tzijn altijd engelsen die onze belgen torpederen. Wellicht niets met het wk te maken

 • Gino Denil

  Stevige jongens, die rode duivels. Het doet pijn als je ze van het veld wil kegelen in de aanloop naar het WK.

 • Florent Marien

  Echt niet het type speler dat mij kan imponeren, maar uit menselijk standpunt: spoedig herstel man!

 • Dirk D'hont

  Ik zei het verleden maand al. Het WK is reeds begonnen en de populaire Belgen in buitenland zijn het doelwit. Als het sportief niet gaat, dan maar op deze manier.

 • Serge Van Geertruy

  Het is niet mijn favoriete speler maar natuurlijk wens ik hem wel een snel herstel en het beste voor 2018!