Twee Britse voetbalsterren aangeklaagd voor verkrachting dronken tiener

Ched Evans
photo news Ched Evans
De Welsche international Ched Evans en Port Vale-verdediger Clayton McDonald worden aangeklaagd voor de verkrachting van een dronken tienermeisje. De voetballers, allebei 23, geven toe dat ze met het meisje seks hadden, maar ontkennen dat het ging om een verkrachting. Volgens de aanklager was het slachtoffer echter te dronken om 'ja' te zeggen. Een vriend van de voetballers filmde de feiten met zijn gsm.

Evans en McDonald gingen vorig jaar op zondag 29 mei op stap in Rhyl in het noorden van Wales. Het 19-jarige meisje had laat gewerkt, en had al twee glazen wijn uit toen ze rond 2 uur 's nachts vrienden vervoegde in de populaire Zu Bar. Daar volgde nog wat vodka en sambucca, waardoor ze flink beneveld was toen ze aankwam bij een eettent in de buurt.

"Op bewakingsbeelden is te zien hoe ze tegen de muur van een gebouw valt, haar evenwicht verliest en strompelt terwijl ze in een taxi probeert te kruipen wanneer Clayton McDonald haar benadert", zei aanklager John Philpotts op de rechtbank in Caenarfon. Volgens Philpotts waren de kleren van het meisje in de war, en was haar beha zichtbaar. McDonald kroop ook in de taxi, waarna hij een rit betaalde naar de Premier Inn, een goedkoop hotel. Tijdens de rit belde hij naar Ched Evans dat hij "een meisje had", en volgens de aanklager had Evans een kamer geboekt met als enige doel daar later met een meisje te belanden. "Hij en Clayton McDonald waren aan het uitkijken naar eender welk geschikt meisje en ze strompelde letterlijk op hun pad."

Clayton McDonald
photo news Clayton McDonald

Hotel
McDonald kwam met het meisje aan in het hotel, en Evans volgde even later. Twee andere mannen bleven buiten, maar een van hen probeerde een filmpje te maken doorheen het raam. Omwille van de onderbelichting is er wel niet veel op te zien.

Nachtreceptionist Gavin Burrough van het hotel ging nog naar de kamer omdat hij verdachte geluiden hoorde. Hij hoorde een meisje gillen en een man kreunen, en hoorde ook een stem die orale seks eiste. Tien minuten of een kwartier later verliet McDonald het hotel, en vroeg hij de receptionist om "het meisje waar hij mee was een beetje in het oog te houden omdat ze onwel is". "Hij wist exact hoe geïntoxiceerd ze was - gevaarlijk geïntoxiceerd. Maar hij toonde tenminste een beetje bezorgdheid", aldus Philpotts. Evans daarentegen verliet het hotel door de nooduitgang zodat hij niet langs de receptie hoefde.

Verward
Toen het meisje later die ochtend wakker werd, was ze verward, alleen en naakt. Ze had pijn aan haar rechterarm, en nam later contact op met de politie, waarna ze werd onderzocht door een dokter. Die stelde blauwe plekken vast op haar handen en benen. Een bloedmonster toonde sporen van cocaïne en cannabis aan die consistent waren met haar gebruik van een paar dagen eerder.

De politie nam een gsm in beslag van Jack Higgins, een vriend van de voetballers, waarop wazige beelden te zien zijn die werden gemaakt van buiten het hotelraam. De andere man die buiten stond was volgens Philpotts Evans' broer Ryan Roberts.

Toestemming
Beide mannen geven nu toe dat ze seks hadden met het meisje, maar stellen dat dat met haar toestemming was. "Volgens ons stemde ze niet werkelijk in, en zou geen enkele weldenkende man geloven dat ze toestemming gaf," zei aanklager Philpotts. "Ze was heel dronken, strompelde, stotterde en had een afwezige blik."

De voetballers werden in de namiddag van 31 mei opgepakt, maar in hun bloed werden enkel sporen van cafeïne aangetroffen. McDonald vertelde de politie dat hij het meisje toevallig had ontmoet en dat ze niet dronken leek. Hij zei ook dat hij en zijn kompaan van het hotel naar de woning van Evans gingen omdat die een vriendin had. Evans zei dat hij een sms van McDonald had gekregen met de melding 'got a bird' (ik heb een meid), en dat McDonald hem uitnodigde 'mee te doen' toen hij arriveerde in het hotel.

Voetbal
Ex-Manchester City-speler Evans scoorde in 13 matchen twee goals voor Wales, en maakte 41 doelpunten in 102 wedstrijden voor League One-club Sheffield United. De voetballers waren ploegmaats in de jeugdreeksen van Manchester City, de huidige club van onze landgenoot Vincent Kompany.