Toekomst Vertonghen bij Spurs oogt onzeker

EPA
De toekomst van Jan Vertonghen bij Tottenham is niet meer zeker. Officieel kreeg de Rode Duivel (28) nog geen signaal dat hij moet vertrekken en dat komt er wellicht ook niet. "Ik ben niet bezig met een transfer", zegt hij.

Als de Spurs hem verkopen, zal dat niet onder de prijs gebeuren: rond de 20 miljoen euro. De clubleiding weet immers dat de Rode Duivel, zelfs na een minder seizoen, nog altijd goed in de markt ligt. De voorbije weken werd Vertonghen aan Man United, Roma, Napoli en nog een rist Italiaanse clubs gelinkt. Als één van die ploegen bereid is de vraagprijs te betalen, zullen de Spurs zich niet verzetten.

Dat Vertonghen, niet echt gelukkig dat hij tot voor kort meedraaide in een rotatiesysteem, zijn nog tot 2018 lopende contract niet wil verlengen, zit daar voor iets tussen, maar ook trainer Pochettino stelt geen veto. Hij is geen grote fan. Pochettino wil in januari zijn elftal een forse upgrade geven met spelers die zijn energieke speelstijl en principes kennen, waaronder Jay Rodriguez, Morgan Schneiderlin (beiden Southampton) en de linksvoetige centrale verdediger Hector Moreno (Espanyol). De Mexicaan, die nog onder 'Poch' speelde in Spanje, stond deze zomer al bovenaan zijn verlanglijst, maar een beenbreuk op het WK gooide roet in het eten. Om die extra versterkingen te financieren hoopt hij spelers die niet in zijn filosofie passen, zoals Moussa Dembélé, Lennon en Townsend, van de hand te doen, maar ook over moeilijker kneedbare, ervaren mannen als Vertonghen en Adebayor valt er te praten indien de juiste prijs op tafel wordt gelegd.

Sherwood
Pochettino reageerde ondertussen op de kritiek van ex-coach Tim Sherwood. Die had gezegd dat onze landgenoot geen goeie verdediger was. Pochettino: "Mensen mogen hun mening uiten, maar ik ben heel blij met Jan. Ik weet niets van die commentaren. Ik geef mijn meningen intern. Jan was in zijn eerste seizoen de beste verdediger in Engeland. Misschien was zijn laatste seizoen niet zo goed, maar hij is nog altijd een belangrijke speler."

Weinig zin
De international, die na enkele goede wedstrijden niet zijn beste dag kende op Chelsea, heeft zelf weinig zin in een vertrek. Dat vertelde hij toch aan Sporting Telenet: "Met een transfer zit ik niet in mijn hoofd. Ik ben hier supergraag. Ik voel ook steeds beter wat de trainer van me verwacht. Het gaat ook steeds beter met de ploeg. Het begin was wat moeilijk. De combinatie van een nieuwe trainer die meteen zijn stempel wilde drukken en veel basisspelers die op het WK actief waren. Dat maakte dat we niet helemaal mee waren. Ik heb ook het gevoel dat ik in de basis sta als iedereen fit is."

Vertonghen draaide in het begin van het seizoen mee in het rotatiesysteem, maar leek tot voor Chelsea zeker van zijn plaats centraal achterin. Ook omdat aanvoerder Kaboul out was met blessure.

AP
PHOTO_NEWS