Exclusief voor abonnees

Te plat voor Mourinho, nu de sensatie van de Premier League: maak kennis met Mo Salah

Action Images via Reuters
Zijn verhaal vertoont gelijkenissen met dat van Kevin De Bruyne. Te plat bevonden door José Mourinho bij Chelsea in 2014, maar geen drie jaar later speelt hij wel alles kapot in de Premier League. Maak kennis met Liverpoolsensatie Mo(hamed) Salah (25). Snelst rennende en scorende Egyptenaar. Met de nodige zin voor overdrijving hun Lionel Messi - zijn bijnaam in eigen land.

Uit de schaduw van Luis Suárez

De vergelijkingen lagen er sneller dan hij ooit had durven denken. In november noemden kranten en statswebsites Mo Salah voor het eerst in één adem met Luis Suárez, hongerigste spits die de Premier League de afgelopen jaren heeft gezien. Sindsdien is de vergelijking nooit meer weggeweest. Omdat zijn doelpuntentellertje week per week bleef aandikken. Eind 2017 klokte Mo Salah af op 23 goals voor Liverpool in 29 matchen. De eerste die 20 goals kon scoren voor The Reds voor Kerstmis sinds Ian Rush in 1986-'87. Een mijlpaaltje dat hij sneller bereikte dan Robbie Fowler, Michael Owen, Fernando Torres en Suárez, om er maar een paar uit de recentere geschiedenis te noemen. Toch was Suárez allround nog straffer, maar voor hoelang nog? Sinds nieuwjaar zweeg het kanon van Salah slechts af en toe. Zaterdag zette hij met zijn vierklapper de teller op 28 Premier League. De 31 uit 2014 van Suárez zijn in zicht en overall doet hij nu al beter. De strafste debutant in het shirt van The Reds en straks ook topschutter door de blessure van concurrent Kane. In Engeland hebben ze een nieuwe referentiespeler voor Salah: Lionel Messi. Beetje voorbarig.

Photo News

Lieveling van de Liverpoolscouts

Op bijna elke sportieve vergadering bij Liverpool kwam zijn naam de afgelopen twee jaar op tafel. De scouts van The Reds, die hem sinds 2013 bij Basel, de eerste club die hem in Europa een kans gaf, volgden, pushten al jaren voor zijn transfer, maar Chelsea profiteerde in 2014 van de gierigheid van de Liverpooleigenaars. "Om zijn snelheid kan je niet heen", zegt Jürgen Klopp. "Daarmee kan hij in elke competitie brokken maken. Wij hebben elk aspect van zijn spel bekeken. Vooral op fysiek vlak, hoe hij in duels zijn mannetje stond. En dat doet hij nu. Hij is ontwikkeld, maar op tv komt hij over als een mager ventje. Ons scoutingsapparaat heeft een fantastische job gedaan. Ze bleven ons de oren van de kop zagen: hij is klaar voor de stap, hij is klaar. En dat was hij ook. Chelsea kan je op dat vlak weinig verwijten. Hij was nog bleu toen hij daar arriveerde en moest opboksen tegen serieuze concurrentie. Misschien kwam die transfer gewoon te vroeg."

Klopp en Salah.
Photo News Klopp en Salah.

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Deprez

  Mourinho een veel te verre overroepen trainer, zet hen VB bij Stoke en het is gedaan na één jaar.

 • dimitri de cuyper

  In 2014 was Salah nog een jongen en geen man. Chelsea ziet het potentieel maar bij een topclub krijg je niet de tijd om man te worden. Salah, Debruyne, Lukaku hebben zich eerst verder kunnen ontwikkelen en iedere week spelen om beter te worden, ondertussen zijn ze ook man geworden. De enige jeugdspeler die het ooit direct in de premier Leage zich op top niveau heeft kunnen handhaven is Rooney en dit is een uitzondering....

 • Tim Bogmans

  meer Messi dan hazard ooit zal zijn.

 • Tim Peeters

  Makelaars laten hun spelers roteren om langs de kassa te gaan.Als Salah en De Bruyne mogen groeien bij Chelsea krijgt de makelaar niets. Salah werd verkocht aan Roma en vervolgens aan Liverpool. In totaal 57 miljoen met % voor makelaar. De Bruyne ging via Wolfburg naar City en bracht in totaal 106 miljoen op.

 • Alfons Verbist

  Duidelijk dat er maar ene te plat is, en dat blijkt met grote voorsprong Mourinho zelf te zijn.