Rood Courtois leidt tot 2-2 in dolle opener Chelsea

Courtois haalt de doorgebroken Gomis onderuit op de rand van de zestienmeter: terecht rood, maar was het ook strafschop?
GETTY Courtois haalt de doorgebroken Gomis onderuit op de rand van de zestienmeter: terecht rood, maar was het ook strafschop?
Titelverdediger Chelsea is na een dolle partij waarin Courtois cruciaal rood pakte met een 2-2-gelijkspel tegen Swansea aan het nieuwe seizoen begonnen. Oscar en Willian scoorden al snel met het nodige geluk, tussendoor vloerde aanwinst Ayew in twee tijden Courtois, die in dezelfde fase wel met een eerste supersave een kopbal van Gomis keerde. Na de rust haalde Courtois de doorgebroken Gomis onderuit op de rand van de zestienmeter. Terecht rood en betwistbare strafschop. Gomis zette die om. Hazard knalde de winner nog op het hoofd van doelman Fabianski. Volgende week zondag wacht Chelsea al meteen de kraker op Manchester City en dan zal Courtois na zijn tweede rood ooit geschorst moeten toekijken.

De cruciale fase viel in de 51ste minuut. De Braziliaan Willian, duidelijk geen verdediger, bleef nonchalant hangen op de rechterflank en hief zo het buitenspel op. Daardoor kon Gomis ontsnappen. Wat volgde was redelijk catastrofaal voor Chelsea, maar zonder die blunder van Willian was het nooit gebeurd. Courtois moest aan de noodrem gaan hangen om de doorgebroken Gomis af te stoppen. Onze nationale doelman deed dat redelijk fors, het rood was dan ook volkomen terecht, de tweede uitsluiting in zijn carrière na die in de stadsderby tegen Real. De penalty, daar kan je overloos over palaveren (oordeel zelf op deze beelden). De fout gebeurde echt op de rand van de zestienmeter. De ref Michael Oliver nam de beslissing die in de geest van het reglement wel billijk leek en legde de bal op de stip. Begovic kwam Willian vervangen nadat Courtois was afgedropen. Gomis zette de strafschop zelf om.

Flits Hazard
Wat volgde, was nog een doldwaas Premier League spektaktel waarvoor we weer allemaal aan onze voetbalbuis gekluisterd blijven zitten. Swansea rook bloed en drukte door, maar het geslepen Chelsea bleef ook scherp tegenprikken. De winner kon aan beide zijden vallen. Gomis' goal werd terecht afgekeurd voor buitenspel. En dan ontbond Eden Hazard toch even zijn duivels. Met een prima versnelling leek hij Chelsea toch nog op weg naar de zege te zetten, maar Fabianski keerde de knal ... met zijn hoofd. Zo bleef het bij 2-2 en Swansea had dat punt zeker niet gestolen.

Lees hieronder verder!

Courtois pakte de tweede rood kaart in zijn carrière.
AFP Courtois pakte de tweede rood kaart in zijn carrière.
Mourinho baalt.
AFP Mourinho baalt.
Met de hulp van zijn aanvoerder Terry blokt Courtois een schot van Gomis af.
AP Met de hulp van zijn aanvoerder Terry blokt Courtois een schot van Gomis af.
PHOTO_NEWS
AP
PHOTO_NEWS
GETTY
AP
AP

Lucky goals

De eerste helft was ook al bijwijlen wervelend verlopen. Na een kwartier werd iederen wakker geschud toen de Franse spits Gomis een dot van een kans knullig verkwanselde. Mourinho schreeuwde zich al een eerste keer schor, toen Diego Costa (terecht) geen strafschop keer na een correcte tackle van Fernandez. Halfweg de eerste helft bleef 'The Special One' wel koel zitten toen zijn ploeg met een lucky goal op voorsprong klom. Oscar krulde een vrije trap scherp voor doel (altijd gevaarlijk), niemand raakte de bal nog en doelman Fabianski was zo verrast dat hij de bal enkel in de verste hoek kon zien landen.

Hoog tempo
Nog voor het halfuur kwam Swansea langszij. Thibaut Courtois schudde op Gomis' kopbal nog zijn eerste supersave van het seizoen uit zijn gouden handschoenen, Ayew was als de kippen bij de rebound, die Ivanovic eerst nog kon afblokken maar bij de nieuwe herneming was iedereen kansloos: 1-1. En de konijnenpoot van Mourinho schoot Chelsea amper een minuut later weer ter hulp. Willian zag een mislukte voorzet via de voet ban Fernandez in de bovenhoek belanden. Drie goals in een halfuur, dat kon Stamford Bridge wel smaken in een partij die bijwijlen aan een erg hoog tempo werd gespeeld.

Zondag topper
Het tweede deel was helemaal een spektakelstuk en eigenlijk mocht Chelsea best nog tevreden zijn met het gelijkspel. Volgende week trekken de troepen van Mourinho, zonder de geschorste Courtois, al met de nodige druk naar Manchester voor de topper bij het Cityvan Vincent Kompany.

AP
EPA
AFP
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
AFP
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
AP
REUTERS
PHOTO_NEWS