R. Lukaku en Mirallas plegen ei zo na hold-up, maar Ibrahimovic bezorgt United in extremis een punt (1-1)

AP
Op de valreep, noemen ze dat. Lukaku en Mirallas leken vanavond lange tijd af te stevenen op een stunt op Old Trafford, maar dat was buiten Zlatan Ibrahimovic gerekend. De Zweed schonk United in blessuretijd en vanop de stip in de ultieme slotseconden alsnog een belangrijk punt (1-1).

Het belang van de aantrekkelijke affiche op Old Trafford was voor aanvang duidelijk. United wou zich tot op twee punten van stadsrivaal City hijsen, terwijl Everton zich met een driepunter naast de 'Mancunians' nestelde op plek vijf. Met Lukaku, Mirallas én Fellaini er vanaf de aftrap bij waren de Rode Duivels alweer goed vertegenwoordigd vanavond.

Het was de klas van Mourinho die de toon aangaf in de openingsfase. Ibrahimovic had te veel tijd nodig om af te drukken, Rashford werd (terecht) afgevlagd voor buitenspel. Op een eerste wapenfeit van de 'Toffees' was het wachten tot halfweg het eerste bedrijf. Niet toevallig via een landgenoot. Mirallas stuitte vanuit een scherpe hoek op de benen van De Gea. Op de daaropvolgende hoekschop was het wél raak voor Everton. Jagielka strafte belabberd verdedigen van Rojo op onorthodoxe wijze af: 0-1, op dat moment (minuut 22 noteren we) niet eens onverdiend te noemen.

Lukaku viert uitbundig met Jagielka na het openingsdoelpunt
EPA Lukaku viert uitbundig met Jagielka na het openingsdoelpunt
Photo News

Offside, of toch niet?

Mourinho stuurde bij in de kleedkamer en bracht Pogba - die niet volledig fit was - ten koste van Blind. De Fransman eiste na tien minuten in de tweede helft al een hoofdrol op, maar had pech toen hij zijn kopslag uiteen zag spatten op de dwarsligger. Ook Marouane Fellaini liet zich opmerken op offensief vlak met enkele (halve) kansjes. Hét meest discutabele moment zagen de ruim 75.000 toeschouwers twintig minuten voor affluiten. Old Trafford barstte uit zijn voegen toen Ibrahimovic de gelijkmaker in doel knikte, maar het feestje ging niet door wegens buitenspel. De herhalingen konden geen uitsluitsel geven. Het was écht wel millimeterwerk.

Zo leek doelman Joel leek zijn netten schoon te houden. Tot Williams diep in blessuretijd overduidelijk handspel beging binnen de eigen zestien. Strafschop én een rood karton was het logische verdict. Ibrahimovic nam zijn verantwoordelijkheid en stuurde Joel de verkeerde kant op: 1-1, de gelijkmaker in de absolute slotseconden. Zo zien Lukaku en zijn ploeggenoten een driepunter op zure wijze door de vingers glippen. Voor Manchester United is het een belangrijk punt, want zij blijven alleen vijfde met 54 punten. Everton bekleedt de 7e plaats met 51 punten.

Getty Images
Getty Images

Defour zegeviert, Chadli en Denayer delven onderspit

Defour stond in de basis bij Burnley dat met 1-0 won tegen Stoke. Onze landgenoot werd op het uur gewisseld. Chadli ging met West Bromwich Albion onderuit op het veld van Watford (2-0). De Rode Duivel speelde de hele wedstrijd. Sunderland verloor met 2-0 in Leicester. De goals vielen in de laatste twintig minuten. Denayer stond negentig minuten op het veld, Januzaj bleef een hele match op de bank. (FDZ)

Nacer Chadli kwam vandaag niet tot scoren met West Bromwich
Getty Images Nacer Chadli kwam vandaag niet tot scoren met West Bromwich