Politiechef stadionramp Hillsborough vrijuit : nabestaanden boos

Voormalig politiechef David Duckenfield (75) gaf vier jaar geleden toe gelogen te hebben. Hij is nu vrijgesproken.
AFP Voormalig politiechef David Duckenfield (75) gaf vier jaar geleden toe gelogen te hebben. Hij is nu vrijgesproken.
De man die de leiding had over de politie-inzet tijdens de stadionramp in Hillsborough in 1989 is door een rechtbank vrijgesproken. Hij werd beschuldigd van doodslag door grove nalatigheid. Bij de ramp kwamen 96 supporters om het leven.

De ramp gebeurde in de halve finales van de FA Cup, in de wedstrijd tussen Liverpool en Nottingham Forest in de Engelse stad Sheffield. Supporters raakten in het overvolle vak in het verouderde stadion zwaar in de verdrukking en konden in de algehele chaos geen uitweg meer vinden.

Voormalig politiechef David Duckenfield (75) gaf destijds de schuld aan fans die het toegangshek hadden geforceerd waardoor te veel mensen op de tribune waren gekomen. In 2015 gaf hij pas toe dat hij had gelogen en dat de politie zelf de hekken had opengezet.

‘Zondebok’

De vrijspraak kwam in een hernieuwd proces nadat jury's eerder dit jaar en negentien jaar geleden niet tot een oordeel kon komen. Dit keer nam de jury het betoog van de verdediging over dat Duckenfield een zondebok was geworden en als enige oneerlijk was geselecteerd voor vervolging.

Enkele nabestaanden reageerden boos op het oordeel. "Ik ben geschokt en verbijsterd", aldus een vader die een zoon verloor. Anderen reageerden gelaten en verklaarden alles te hebben gedaan om hun geliefden recht te doen.

15 april 1989: supporters en agenten dragen op een reclamebord een gewonde supporter weg. 96 mensen overleefden het gedrum in het stadion niet.
AFP 15 april 1989: supporters en agenten dragen op een reclamebord een gewonde supporter weg. 96 mensen overleefden het gedrum in het stadion niet.
2013: Liverpool FC-fans herdenken de dodelijke slachtoffers.
AFP 2013: Liverpool FC-fans herdenken de dodelijke slachtoffers.
Een supporter van Everton, de andere club van Liverpool,  herdenkt de 96 overledenen bij het herdenkingsmonument aan het stadion van Liverpool FC.  De ramp greep plaats in het stadion Hillsborough  in Sheffield, waar Liverpool FC tegen Nottingham Forest speelde.
AFP Een supporter van Everton, de andere club van Liverpool, herdenkt de 96 overledenen bij het herdenkingsmonument aan het stadion van Liverpool FC. De ramp greep plaats in het stadion Hillsborough in Sheffield, waar Liverpool FC tegen Nottingham Forest speelde.

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • guy vermeulen

    een chef gaat altijd vrij uit !