Pep Guardiola onthult zijn plannen met Vincent Kompany: "Hij is een van de beste verdedigers die ik ooit heb gezien"

AFP
Pep Guardiola bevestigt. Vincent Kompany’s rol bij Manchester City is nog niet uitgespeeld, zoals wij zaterdag schreven. De kampioen gaat binnenkort met zijn aanvoerder om de tafel om te praten over een contractverlenging, maar wel aan zijn voorwaarden. Kompany moet wellicht inleveren. Guardiola: “Hij is een van de beste verdedigers die ik ooit heb gezien.”
De cover van onze weekendkrant.
rv De cover van onze weekendkrant.

Vragen over zijn toekomst duwt Vincent Kompany (32) al een tijdje voor zich uit. “We zullen wel zien”, zegt hij dan. Nu hij over de piek van zijn carrière heen is, neemt Kompany de dagen zoals ze komen. De lessen van vijftien jaar profvoetbal. Te ver vooruit kijkt hij niet meer, maar liefst wil hij nog enkele jaren voetballen. En zolang hij op training en in wedstrijden niet voelt dat hij moet onderdoen voor zijn ploegmaats, zal dat op het allerhoogste niveau zijn. Bij voorkeur bij Manchester City, de club waarmee hij is vergroeid en waar hij het gezicht van een generatie is geworden. Zijn meest succesvolle aanvoerder ooit. Zijn ambassadeur.

Erkenning

Toch is zijn toekomst bij de club op dit moment niet zeker. De directie van Man City nam nog geen enkel initiatief om zijn aflopende contract open te breken. “De situatie met City is erg simpel”, vertelde Kompany vorig jaar. “Ik heb een extreem goede relatie met ieder lid van de club. Ik heb dus geen enkele behoefte om constant over mijn contract te praten. Ik zit in een comfortabele situatie met goede mensen. En we zullen samen knopen doorhakken.”

Photo News

Dat gebeurt binnenkort, zo bevestigde Guardiola gisteren. Bij City willen ze Kompany met een zachte hand naar het eind van zijn loopbaan leiden. Erkenning voor bewezen diensten. Verwacht wordt dat ze hem een nieuw eenjarig contract aanbieden, maar wel aan verminderde voorwaarden tegenover zijn huidige overeenkomst die hij op 13 augustus 2014 tekende. Op weekbasis zou hij zo’n 130.000 euro per week verdienen. Zou het overigens toeval zijn dat Puma, vanaf volgend seizoen kledij- en materiaalsponsor van City, onder anderen Kompany vastlegde?

Ook Pep Guardiola heeft geen bezwaar tegen een verlengd verblijf. “Ja, we overwegen om hem een nieuw contract te geven”, zegt Guardiola. “We praten erover. Ik ben er voorstander van. Vincent is al elf jaar onze aanvoerder. We zagen in de laatste twee wedstrijden zijn enorme kwaliteit en zijn persoonlijkheid. Een tegen een hebben we geen betere verdediger dan Vincent. Laporte heeft een betere linkervoet. Elk van onze verdedigers heeft zijn eigen kwaliteiten, maar Vincent heeft iets speciaal: zijn charisma, zijn duelkracht. Ongelooflijk. Hij is een van de beste centrale verdedigers die ik ooit heb gezien. Het enige probleem: wanneer is hij helemaal fit?”

Photo News

Guardiola gebruikte Kompany dit seizoen slechts in een op drie wedstrijden, maar donderdag in de alles-of-nietsmatch tegen Liverpool bewees hij dat hij dit team nog altijd van waarde kan zijn met zijn aura, spirit, leiderscapaciteiten en zijn ervaring. Hij genoot. Een inspirerende kapitein in zijn eerste topper van het seizoen, niet toevallig in een match waar er gevochten moest worden. Het was het risico waard.

Zijn trainer erkent al die kwaliteiten. Als hij de kans krijgt, laat Guardiola het niet na om Kompany’s persoonlijkheid te loven, maar hij blijft ook hameren op diens fitheid – zie ook gisteren. De twijfels bij zijn bedrijfszekerheid heeft Kompany nog niet kunnen uitwissen, ook al stond hij tussen begin juli en eind december amper twee weken aan de kant met een kleine spierkwetsuur. Minder spelen komt zijn lichaam ten goede.

Zijn bijrol bij City is nog niet uitgespeeld. En na zijn actieve carrière kan Kompany, die bezig is met zijn trainersdiploma, in om het even welke functie binnen de City Group aan de slag.

AFP
REUTERS
AFP
Photo News11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Simonis

  Christiaan Goethals, Je mag alles over Pique en Ramos zeggen, maar hoeveel prijzen hebben zij wel niet gewonnen met hun club tov Kompany ?

 • rik cappelle

  Hij is een wereldtopper geweest die nu al een tijd op de terugweg is. Is dit soms een schande misschien ? En diegenen die hem geen topper vonden hebben er waarschijnlijk geen of nog niet veel in actie gezien en geloof mij ik heb er zeer veel gezien hoor maar toch staat die in mijn top tien.

 • jacques hillaert

  T'is nen topper zo wie zo maar hij is nu geen 20 jaar meer en zal kalmpjes aan meer en meer foutjes moeten maken want die jonge gasten zullen hem soms iets te snel af zijn en de noodrem is dan de oplossing , maar ja t'is nog steeds ne goeie speler en ik hoop nog tot het volgende EK

 • Christiaan Goethals

  Volledig akkoord, Vincent is de beste, een niet zomaar schop-de-bal-weg voetballer, een speler met overleg, beter dan Ramos of Pique die het van hun vuile streken moeten hebben. Spijtig dat die Belgische voetbalkenners alles op zijn nek schuiven als er een medespeler in de fout gaat, dat is dan zonder brilletje, Rudy Claes.

 • Jurgen Meurs

  Ik voor zie voor Vincent een nog grotere trainerscarrière dan zijn voetballerscarrière. Een geboren leider.