Ondanks assistkoning in de Premier League maakte De Bruyne iets te weinig het verschil

REUTERS
Een seizoen in vierde versnelling, maar te weinig in vijfde. Kevin De Bruyne (25) sluit de jaargang 2016-2017 zo goed als zeker af als de assistkoning in de Premier League. Een verdienste zonder meer, maar in Engeland hadden ze er toch wat meer van verwacht.

Tijdens een vraaggesprek met Vincent Kompany flapte een Engelse collega het er zaterdag plots uit: "Kan Kevin De Bruyne dat niveau van Eden Hazard bereiken?" Een vraag die in Vlaanderen, waar het voetbalwereldbeeld hoofdzakelijk gevormd wordt op basis van de Rode Duivels, wenkbrauwen zal doen fronsen. In Engeland nauwelijks. Wegens andere waardemeters. In de eerste plaats de verdiensten bij de clubs. Die worden afgemeten op de trofeekast en de prestaties in de vaderlandse competitie - vaak verengd tot de toppers. Leg de twee dan nog maar eens tegenover mekaar. Flitsenvoetballer Eden Hazard staat op het punt om Chelsea naar een tweede titel in drie jaar te leiden. Als daar eind mei nog de FA Cup bij komt, heeft Hazard zowat alles gewonnen wat er te winnen valt bij een Engelse club, inclusief alle individuele bekroningen. Enkel de Champions League zou dan nog ontbreken voor een straight flush - de vijf grootste trofeeën.

De reactie van Kompany en de verdienste van De Bruyne dit seizoen leest u op HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees. Proef NU 4 weken voor maar 1 euro!