Manchester City wil Kompany houden, maar Rode Duivel moet wel inleveren

Vincent Kompany.
Photo News Vincent Kompany.
Zijn rol bij Manchester City is niet uitgespeeld. Manchester City gaat binnenkort met Vincent Kompany (32) om de tafel om te praten over een contractverlenging. De Engelse kampioen houdt zijn icoon liever aan boord, maar wel aan zijn voorwaarden. Lees: inleveren.

Vragen over zijn toekomst duwt Vincent Kompany al een tijdje voor zich uit. “We zullen wel zien”, zegt hij dan. Nu hij over de piek van zijn carrière heen is, neemt Kompany de dagen zoals ze komen. De lessen van vijftien jaar profvoetbal. Te ver vooruit kijkt hij niet meer, maar liefst wil hij nog enkele jaren voetballen. En zolang hij op training en in wedstrijden niet voelt dat hij moet onderdoen voor zijn ploegmaats, zal dat op het allerhoogste niveau zijn. Bij voorkeur bij Manchester City, de club waarmee hij is vergroeid en waar hij het gezicht van een generatie is geworden. Zijn meest succesvolle aanvoerder ooit. Zijn ambassadeur.

Erkenning

Toch is zijn toekomst bij de club op dit moment niet zeker. De directie van Man City nam nog geen enkel initiatief om zijn aflopende contract open te breken. “De situatie met City is erg simpel”, vertelde Kompany vorig jaar. “Ik heb een extreem goede relatie met ieder lid van de club. Ik heb dus geen enkele behoefte om constant over mijn contract te praten. Ik zit in een comfortabele situatie met goede mensen. En we zullen samen knopen doorhakken.”

Photo News

Dat gebeurt binnenkort, verzekeren ze binnen de club. Bij City willen ze Kompany met een zachte hand naar het eind van zijn loopbaan leiden. Erkenning voor bewezen diensten. Verwacht wordt dat ze hem een nieuw eenjarig contract aanbieden, maar wel aan verminderde voorwaarden tegenover zijn huidige overeenkomst die hij op 13 augustus 2014 tekende. Op weekbasis zou hij zo’n 130.000 euro per week verdienen. Zou het overigens toeval zijn dat Puma, vanaf volgend seizoen kledij- en materiaalsponsor van City, onder andere Kompany heeft vastgelegd als een van zijn uithangborden?

Verwacht wordt dat City hem een nieuw eenjarig contract aanbiedt, maar wel aan verminderde voorwaarden: nu verdient hij nog zo’n 130.000 euro per week

Ook Pep Guardiola heeft geen bezwaar tegen een verlengd verblijf. In september zei hij nog dat hij hoopt dat Kompany volgend seizoen nog in Manchester rondloopt: “Dat is mijn wens.” Guardiola gebruikte Kompany dit seizoen slechts in een op drie wedstrijden, maar donderdag in de alles-of-nietsmatch tegen Liverpool bewees hij dat hij dit team nog altijd van waarde kan zijn met zijn aura, spirit, leiderscapaciteiten en zijn ervaring. Hij genoot. Een inspirerende kapitein in zijn eerste topper van het seizoen, niet toevallig in een match waar er gevochten moest worden. Het was het risico waard.

Photo News

Zijn trainer erkent al die kwaliteiten. Als hij de kans krijgt, laat Guardiola het niet na om Kompany’s persoonlijkheid te loven, maar hij blijft ook hameren op diens fitheid. De twijfels bij zijn bedrijfszekerheid heeft Kompany nog niet kunnen uitwissen, ook al stond hij tussen begin juli en eind december amper twee weken aan de kant met een kleine spierkwetsuur. Minder spelen komt zijn lichaam ten goede.

Trainersdiploma

“Vinny was redelijk solide net als John Stones”, zei Guardiola donderdagavond. “Ik was zo tevreden.” Zijn bijrol bij City is nog niet uitgespeeld. En na zijn actieve carrière kan Kompany, die bezig is met zijn trainersdiploma, in om het even welke functie binnen de City Group aan de slag.

* Ter info: Premier Leaguespelers dragen 45 procent van hun salaris af aan de Engelse staatskas. Ze genieten geen fiscaal gunsttarief. Belgische voetballers die in het buitenland actief zijn, moeten geen belastingen betalen in België, wel in het land waar ze resideren en werken. Alles samen dragen de clubs alleen al circa 4 miljard af aan de belastingsdiensten.

AP12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Baldr VanHoek

  Simplisme is nooit ver weg bij enkelingen die denken dat je zonder trainen een normale conditie hebt om in topmatchen op hoog niveau te presteren. Ofwel breken ze prestaties af ofwel de persoon. Zielig.

 • ETIENNE LOGIST

  Ongelooflijk hoe Kompany een hand boven het hoofd wordt gehouden door de media. Hij moet van onschatbare waarde zijn naast het veld want op het veld blundert hij steevast minstens een keer per match

 • Donald Vanderswalmen

  Dus hoe meer jaren dienst, hoe minder men verdiend. Dat noem ik gebrek aan waardering van de werkgever.

 • Marcus Camps

  Kompany moet zich niet uitsloven in matchen zoals FA cup of andere mindere clubs. Hij moet er gewoon staan op het moment dat het nodig is, en dan is hij gewoon nog de beste !

 • VANBECELAERE

  172 weken 8 uren/dag moet ik daarvoor werken.