Lukaku komt weg zonder straf na wilde trappen op Brightonspeler: was het brutaliteit of 'gewoon irritatie'?

Play Sports
Romelu Lukaku wordt niet geschorst voor twee wilde trappen richting Brightonspeler Bong. Dat heeft de Engelse voetbalbond FA deze middag verrassend  beslist. Het was een domme reactie van de Rode Duivel. Eén die de meningen verdeelde, ook onder ex-scheidsrechters. De ene riep op hem te schorsen, de andere zei dat de kans klein is dat hij zou moeten brommen. De laatste kreeg gelijk. Lukaku komt er zonder straf vanaf. Een incosequente beslissing van de FA?

In Engeland kwamen ze er pas 24 uur later achter. In de opbouw naar het beslissende doelpunt van Man United schopte Romelu Lukaku twee keer wild naar bewaker Gaetan Bong, zonder dat er een bal in de buurt was. Bong had voordien alle middelen gebruikt, tot omklemmingen en geniepig getrek toe, om de Rode Duivel af te stoppen, maar dat praat Lukaku's domme reactie niet goed. Het akkefietje ontsnapte aan het oog van ref Neil Swarbrick, de tv-producers in Engeland en de zondagskranten. Geen vermelding in de samenvatting op Match of the Day, geen grote foto's in de tabloids op zondag, ook nauwelijks aandacht voor het incident opSky Sports of BT Sport de rechtenhouder. Pas gisteravond sprongen de Engelse media erop, terwijl het in andere landen al wel een item was. 

'Big Rom' moest op basis van tv-beelden vrezen voor drie matchen op de strafbank, maar hij kwam er uiteindelijk zonder straf vanaf. De disciplinaire commissie van de FA bekeek deze namiddag de beelden en zag er geen kwaad in.  Onder ex-refs waren de de meningen voor die beslissingen al verdeeld. Dermot Gallagher zei aan Sky Sports dat de kans klein is dat Lukaku zou worden geschorst: "Het zou me verbazen. Het moet een erg gewelddadige of brutale actie zijn voor de commissie optreedt. Dit lijkt me meer een reactie uit irritatie dan een van kwaaie wil." Voormalig topref Graham Poll was het daar niet mee eens. Zo zei hij in Daily Mail: "Lukaku moet drie speeldagen worden geschorst. Het begon met wat getrek tussen de twee spelers, maar daarna ontaardde het. Lukaku's reactie was extreem. Eerst trapt hij met zijn rechter, daarna raakt hij met zijn linkervoet een wel erg pijnlijke plaats. Het was gewelddadig en als Swarbrick het had gespot, had hij zeker en vast rood gekregen. Wel alle krediet voor de Brightonspeler: hij reageert niet, noch protesteert hij bij de arbitrage."

Lof van Mourinho

Voor Lukaku zou een schorsing ongelegen zijn gekomen, maar hij mag nu toch aantreden tegen Watford, Arsenal en Man City. José Mourinho blijft zijn spits verdedigen ondanks een moeilijke periode: "Ik ben erg tevreden met zijn attitude. Hij duikt op op rechts, op links, jaagt op verdedigers, middenvelders, dus ja ik ben content. In de laatste minuut rende hij achter een tegenstander aan alsof het de eerste minuut was. De manier waarop hij de hoekschop afdwong voor het doelpunt, de manier waarop hij de match beëindigde, met tackles op de plaats van de rechtsback. Dat is de mentaliteit die ik wil zien. En spijtig genoeg toont niet iedereen diezelfde overgave. Spelers zijn mensen. Mensen zijn verschillend. Er zijn jongens die door de pijngrens heen durven gaan en sommigen, ondanks hun talent, zullen daar nooit in slagen. Romelu was voor mij fantastisch. Hij scoorde niet, maar I don't care. Het kan me geen bal schelen." 

AP
Photo News
AFP
Photo News
Photo News27 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ricci Latte

  Het is en blijft natrappen PUNT !!!

 • Alfons Verbist

  Advies van FA een reviewcommissie België: deze voorvallen niet straffen. Ze zijn een impulsieve daad, raken de tegenstrever niet. (???) Men moet de tegenstrever niet raken, de intentie van de daad is reeds te veroordelen. Zwakke uitspraak van FA die beschikt over duidelijke, wereld verspreidde beelden. En dan wordt voetbal meer en meer brutaal. Schuld van de arbiter zeker? Geen TV om na te zien wat hem ontgaan is.

 • Ronny Popelier

  Is een tikje niets mis mee. Romelu is een sportieve faire speler. Maar de Lukaku haters denken daar terug helemaal anders over.. Er was zelfs van niemand reactie op dit akkefietje dat in België terug overroepen is door enkelingen.

 • Chris Drulle

  Alleen in de pintjesliga en tegen brugge is dit rood , maar in de PL spreken daar niet over.

 • josep duhamel

  hij wordt nerveus, ibrahimovic is terug speelklaar