Kompany: "We beseffen dat we met deze generatie iets speciaals moeten doen"

GETTY
Met Manchester City heeft hij er een kwakkelseizoen opzitten, met de Rode Duivels is hij aan een matige EK-kwalificatie bezig en ook in het bondsdebacle werd het imago via zijn aandeel in productiehuis Bonka Circus besmeurd. Zelf zegt Kompany (29) dat die kritiek hem niets doet, al geeft hij enkele fouten toe. "Revanche is een vies woord, maar ik heb enorm veel honger om alles recht te zetten". In de zomer na het WK en die voor het EK schuwt de kapitein in een interview met Frank Raes voor Sportweekend geen thema.

Over de kleurloze EK-kwalificatiecampagne:
"De slechte match in Wales was bijna voorspelbaar. We speelden te goed tegen Frankrijk en dan vergeet je dat er een sterker Wales dan dat van twee jaar geleden tegen ons stond. Die valkuil zijn we niet ontlopen. Niet dat Wales sterker was dan ons, maar het was gewoon een moeilijke match. We waren ook slordiger dan gewoonlijk en zij roken dat we iets minder waren. Bale bijvoorbeeld gaf alles. Wij ook, maar het lukte niet. Ik vind onze EK-kwalificatie tot dusver niet top, maar ook niet slecht. We zijn nooit ineengestort. We verliezen niet tegen Wales omdat ze beter zijn dan ons hé. Maar we moeten nog een stap nemen om ons niveau van het WK 2014 te halen."

PHOTO_NEWS

Over Hazard:
"Voor je land wil je absoluut goed spelen en dat brengt een ander soort druk met zich mee. Iedereen binnen de ploeg beseft dat hij de beste speler is. Als hij top is, kunnen we iets winnen. En niet louter de kwartfinale. Maar soms duren zo'n dingen nu eenmaal iets langer. In Engeland stond hij er ook niet meteen. Wel probeert iedereen de juiste omstandigheden voor hem te creëren en hem oplossingen aan te bieden. Maar het zal natuurlijk ook van hem zelf afhangen."

PHOTO_NEWS

Over de kritiek op zijn mindere prestaties:
"Ik moet vooruit denken en dingen achter me laten, zoals die rode kaart in Israël. In voetbal bestaat geen status. Na een goeie match speel ik de volgende keer, na een slechte match word ook ik in vraag gesteld. Ik ben graag wie ik ben en dat wil ik zo houden: een agressieve verdediger die erg graag in duel gaat. De aanvallers moeten blijven schrik hebben van mij. Maar mijn voetbal is toch meer dan dat: ik lees het spel ook en intercepteer graag. Daarin komen die kracht en snelheid me net goed van pas. Als het minder gaat, wordt dat dan makkelijk 'ontstuimig' genoemd. Maar om hoog druk te zetten, moet je wel agressief zijn."

AP

Over de heisa rond Wilmots:
"We hebben zodanig veel spelers bij topclubs dat de situatie rond de coach in Wales niet meespeelde. Het is vooral de media dat een circus is en daarop focuste. Als spelers kunnen wij niet toelaten om daar aan deel te nemen. Ik zit nu al twaalf jaar bij de Duivels en ik heb nooit geweten dat de pers mals was voor ons. Je kan het zelfs vergelijken met de pers in Engeland. Iedereen wil natuurlijk dat het elke dag champagne is en die tweede plaats creëert een hoog verwachtingspatroon. Maar wij schenken aan die ranking geen aandacht. We moeten gewoon werken naar ons topniveau. Eén ding is zeker: de groepsgeest is fenomenaal. Alleen daarom verdienen we eigenlijk al succes. Iedereen staat achter het project en de coach leidt het project. Niemand klaagt over de trainer. Ook als spelers beseffen we dat met deze generatie iets speciaal moeten doen. Wij willen straks meespelen op het EK. Wat dat is? Op topniveau is dat het toernooi winnen.

PHOTO_NEWS

Over de wantoestanden bij de KBVB:
"De spelers liggen niet wakker van wat er bij bond gebeurt. Dat hele gedoe rond Bonka Circus is typisch aan de situatie bij de Bond. Het gaat niet over wat we samen moeten realiseren en waar we moeten naar toegroeien, maar het gaat over postjes. Wie waar moet blijven. Kijk, ik zat bijna tien jaar bij de Rode Duivels en dat stelde niks voor. Het was saai, iedereen wou zo snel mogelijk weg na de match. Tot die match in Oostenrijk. 0-2, ik zal het nooit vergeten met al die fans. Ik zei: 'als zij zich nat maken, dan spring ik mee'. Waarna ik de gesprekken geleid heb om die fans dichter bij ons te krijgen en naar een moderne structuur tussen spelers en bond te gaan. Wat betreft bijvoorbeeld portretrechten zaten we niet 10 jaar achter, maar 40 jaar."

"Dat ik daar nu zelf geld aan zou overgehouden hebben, is een beetje lachwekkend. Ik wil niet arrogant overkomen, maar als je ziet wat ik bij Man City verdien en wat ik heb bij de Duivels, dan is er iets wat niet bij elkaar past. Nu had ik die kritiek op belangenvermenging voorspeld hoor. Ik was erop voorbereid dat ik shit over mijn en ons hoofd zou krijgen. We hebben één fout gemaakt: dat we vanaf dag één niet supertransparant geweest zijn. Persoonlijk raakte me die kritiek niet. Wat me wel stoorde, is dat het een impact heeft gehad op mijn familie en omgeving. Maar het fantastische verhaal wat we gecreërd hebben, zal altijd herinnerd worden en dat is veel belangrijker."

PHOTO_NEWS

Over zijn nevenactiviteiten:
"Als kleine jongen deed ik voetbal, atletiek, moest ik studeren, was er de scouts,... Dat is mijn leven en zo zal het altijd zijn. Met de nadruk op kwaliteit. Wat ik buiten het voetbal doe, is ontspanning voor mij. Mijn hoofdjob beoefen ik wel superprofessioneel: ik kom als eerste toe op training en ga als laatste weg. Natuurlijk heb ik in die zaken al fouten gemaakt. Ik ben een sportbar begonnen - dat was niet slim. Maar ik leer uit mijn fouten."

belga

Over zijn toekomst:
"Ik wil nog minstens vijf tot zes jaar op topniveau spelen. Waarbij ik niet zo zielig wil zijn dat ik moet hopen op flaters van anderen om mijn plaats te hebben. Trainer? Misschien. Ik heb veel kansen voor mezelf gecreëerd. Daarom ook dat ik nooit met iets zal stoppen omwille van wat andere mensen over mij denken. Mij absolute prioriteit naast het voetbal is iets teruggeven en kansen bieden aan jongeren die dezelfde situatie als ik hebben meegemaakt. Of je me kan vergelijken met Stromae? Dat is eerder de Hazard van de muziek. Ik probeer geen rolmodel te zijn. Wel heb ik kracht en macht - naar de manier waarop ik mensen toe kan laten bewegen. Maar geen macht op politiek niveau. De dag dat ik in de politiek ga, is de dag dat ik mijn mening niet kan zeggen. Ik wil nooit mijn verhaal doen om stemmen te ronselen. Verwacht me dus ook nooit binnen een organisatie als de FIFA. BX Brussels bijvoorbeeld is een sociale organisatie, waarvan voetbal louter deel uitmaakt. Ik zal altijd twee keer zo hard moeten werken om het te maken in het leven. Ook daarom dat die kritiek me niets doet. Ik wil alleen verder werken op zaken die belangrijk zijn: wanneer deze generatie er over tien jaar mee stopt, hoop ik dat er nog altijd veel fans van Rode Duivels zullen zijn. Dat dit geen situatie is die alleen gelinkt is aan alleen winnen."

"En volgend seizoen wil ik op het veld alles rechtzetten wat het laatste seizoen minder is gegaan. Daar heb ik enorm veel honger voor. Revanche is misschien een vies woord, maar daar komt het wel op neer."

Het hele interview met Kompany kan je HIER bekijken.

PHOTO_NEWS