Hoezo Mignolet afgeschreven? Nu al 390 minuten zonder tegengoal

PHOTO_NEWS
Spot heeft plaats gemaakt voor respect. Bemoedigende prestaties en 390 minuten zonder tegengoal in de Premier League hebben de perceptie helemaal doen keren. Plots staat Simon Mignolet niet meer ter discussie.

Eén cruciale redding volstond in een teleurstellende Merseysidederby. Terwijl Lukaku op de kleine rechthoek stond te zwaaien om de bal, haalde de opgerukte Coleman in het slot vanuit een scherpe hoek krachtig uit. Mignolet gooide zich als een kat in de baan van het schot en redde zo een puntje. Meer verwachten ze bij een topclub niet van een keeper. De enige bal tussen de palen zaterdag was voor hem, goed voor een vierde clean sheet op rij in de Premier League. Zijn negende van het seizoen, nu al eentje meer dan in de volledige jaargang 2013-14. Verre van slecht voor een doelman die eind november door iedereen, ook door leden van Liverpools transfercomité, afgeschreven werd na een mindere periode met te veel inschattingsfouten. Mignolet sloeg terug.

PHOTO_NEWS

Back to basics
Clean sheets op zich zeggen niet alles. Ze zijn een waardemeter en een uitstekende boost voor het vertrouwen, dat 'Big Si' geleidelijk aan terugwon. De nul op Sunderland, de glansprestatie in Villa Park, twee cruciale reddingen in de League Cup tegen Chelsea: het zijn allemaal steentjes die bijdroegen. Op hoge ballen, zijn grootste manco in de bibberperiode, straalt hij meer autoriteit uit, in het uitvoetballen neemt hij geen risico's meer. Back to basics. Sinds Mignolet weer meer naar zijn kwaliteiten speelt, is de overdreven kritiek verstomd. Waar zou ex-keeper Bruce Grobbelaar, de oproerkraaier achter de Draculavergelijking ("Die komt meer uit zijn koffer dan Mignolet"), tegenwoordig uithangen?

GETTY

Stabiele verdediging
Dat er voor hem defensieve stabiliteit is gevonden, heeft ook geholpen. De introductie van een driemansverdediging deed wonderen. De individuele fouten, liefst 21 waarvan er 6 rechtstreeks tot een tegendoelpunt leidden, zijn eruit. Vaker lag een verdediger aan de basis dan de keeper - toen leek het soms alsof alles Mignolets fout was. Nu lijken doelman en defensie mekaar eindelijk te hebben gevonden. Ze profiteren er beiden van. Minder fouten, minder werk. In de laatste vier matchen moest hij, op Villa na, amper aan de bak. Eén bal tussen de palen tegen Sunderland, twee tegen West Ham, één tegen Everton en zes op acht voorzetten succesvol geplukt. Ervoor was het allemaal dat ietsje meer. Vooral in de tegengoals. Voor zijn tijdelijke verwijdering slikte Mignolet 27 doelpunten in 17 matchen (1,6 per wedstrijd), sinds zijn terugkeer is dat gemiddelde naar 0,4 gedaald. Een opmerkelijk verschil, vooral dan in de perceptie. Buiten het vertrouwen is Mignolet plots geen andere doelman geworden.

GETTY
REUTERS