Het is gebeurd: Tottenham eindigt voor het eerst in 22 jaar vóór Arsenal en geeft titelambities niet op (2-0)

Kane (l) en Dele scoorden elk één keer in twee dolle minuten
REUTERS Kane (l) en Dele scoorden elk één keer in twee dolle minuten
22 jaar hebben ze er op gewacht, de Spurs. Nu is het echter ook mathematisch een feit: Tottenham gaat vóór aartsrivaal Arsenal eindigen in de Premier League. In de Noord-Londense derby rekende de klas van Pochettino eigenhandig af met de 'Gunners': 2-0. De kloof met leider Chelsea bedraagt opnieuw vier punten.

Voor de vijftigste keer stonden de twee eeuwige rivalen tegenover mekaar in een onvervalste Noord-Londense derby. Arsenal leidde de dans met 18 zeges, tegenover 10 overwinning voor Tottenham. 21 keer hielden de stadsgenoten het op een draw. De Spurs, waar Jan Vertonghen en Toby Alderweireld alweer het centrale duo vormden in het hart van de defensie, móesten de drie punten thuis houden om in het zog van leider Chelsea te blijven. De 'Blues' wonnen eerder op de dag al op overtuigende wijze op Goodison Park tegen Everton (0-3).

Tottenham was baas voor de pauze. Het kampeerde bijna voortdurend op de speelhelft van de 'Gunners' en versierde ook enkele prima kansen. Halfverwege het eerste bedrijf kon Dele Alli zijn kopslag niet kadreren en even later knalde Eriksen in de kluts onbegrijpelijk via de dwarsligger over. Arsenal kwam met de schrik vrij. Wenger zag hoe zijn team naarmate de rust in zicht kwam het evenwicht probeerde te herstellen, maar Spurs-doelman Lloris écht vol aan de bak zetten, zat er niet in.

Jan Vertonghen speelde een beresterke partij en werd na afloop verkozen tot 'Man of the Match'
Getty Images Jan Vertonghen speelde een beresterke partij en werd na afloop verkozen tot 'Man of the Match'
Photo News

Twee dolle minuten

Zelfde speelbeld na de pauze. Tottenham trok meteen het laken naar zich toe en in minuut 54 bezweek Arsenal dan ook onder de druk. Eriksen miste in eerste instantie een unieke mogelijkheid, maar in de herneming was Dele Alli goed gevolgd: 1-0, nummer zeventien van het seizoen voor de nog altijd maar 21-jarige middenvelder én het 70ste doelpunt van de Spurs dit seizoen. Nooit deed de Noord-Londense club beter. Het was de voorbode voor een heus feestje in de tribunes. De bal was amper terug aan het rollen gebracht of ref Michael Oliver wees (terecht) naar de stip nadat Gabriel Kane tegen de grond werkte. 'Hurricane' nam zelf zijn verantwoordelijkheid en scoorde zijn 70ste doelpunt in 112 Premier-League matchen voor Tottenham. Enkel Alan Shearer (86) en Ruud Van Nistelrooy (104) doen beter. Arsenal kon vervolgens op geen enkel moment een vuist maken en het thuispubliek genoot met volle togen. "Oh when the Spurs go marching in" weergalmde alweer luidkeels door White Hart Lane - en het blijft toch elke keer kippenvel.

Voetnoot: Alderweireld en Vertonghen maakten alweer een erg secure indruk achterin. Sterk in de lucht, uitvoetballend top. Vertonghen werd na afloop zelfs verkozen tot 'Man of the Match'. Invaller Dembélé mocht een kwartiertje voor het einde opdraven van Pochettino.

Getty Images
REUTERS
REUTERS
Getty Images
Getty Images
REUTERS


Live Voetbal

Jouw inzet
Mogelijke uitbetaling 0,00