Ex-trainer: "Vertonghen is geen goeie verdediger"

Na een fout van Lloris kan Vertonghen hier de 2-0 van Drogba niet verhinderen
photonews Na een fout van Lloris kan Vertonghen hier de 2-0 van Drogba niet verhinderen
Dat ex-Spurs-trainer Tim Sherwood geen hoge pet op heeft van Jan Vertonghen was al bekend. Gisteren maakte hij als analist voor de internationale rechtenhouders brandhout van de Rode Duivel: "Hij kan niet verdedigen."

Vertonghen liet zich gisteren bij de 3-0 nogal makkelijk afbluffen in een één-tegen-éénduel met Chelsea-spits Loïc Remy. De aanleiding voor Sherwood, vorig seizoen zes maanden trainer bij Tottenham, om nog eens af te rekenen met onze landgenoot. "Hij ziet er elegant uit met de bal aan de voet, maar kan gewoon niet verdedigen", aldus Sherwood.

"Vindt zich beter dan hij werkelijk is"
De Rode Duivel was vorig seizoen geen lieveling van de ex-speler van Blackburn, Spurs en Norwich. Nadat Vertonghen in maart tegen Chelsea in de fout ging, nam Sherwood geen blad voor de mond. "Deze ploeg mist karakter: we zijn te lief voor mekaar", zei hij toen. On the record noemde hij Vertongen toen niet, maar in de kleedkamer en off the record maakte hij de verdediger af. Zo liet hij zich tegen journalisten onder meer ontvallen dat Vertonghen zichzelf beter vindt dan hij werkelijk is. Met de bedoeling dat het in de kranten kwam. De ex-Ajaxspeler had op zijn beurt zijn bedenkingen bij de vreemde trainersstijl van Sherwood. Bij een gebrek aan resultaten werd hij deze zomer doorgestuurd en vervangen door Mauricio Pochettino.

Sterke reeks
Vertonghen werd in zijn eerste seizoen in de Premier League door zijn collega-spelers meteen in het elftal van het Jaar gestemd als beste verdediger, maar kende vorig jaar een terugval. Begin dit seizoen roteerde Pochettino met hem. Sinds enkele weken lijkt Vertonghen weer zeker van een vaste stek. Enkele sterke prestaties volgden mekaar op, maar gisteren deelde hij op Stamford Bridge mee in de klappen.

Overigens liet Sherwood zich vorig jaar nog het volgende ontvallen: "Ik ben zelf analist geweest. Het is makkelijk om iets te zoeken als je niets anders moet doen dan kritisch zijn tegenover je ex-ploeg."