Eto'o over José: "Een gek die je niet altijd moet geloven"

AP
Samuel Eto'o heeft in een openhartig interview voor een Afrikaanse website hard uitgehaald richting José Mourinho. De 33-jarige spits, straks met Kameroen op het WK, is niet vergeten dat 'The Special One' hem eerder dit jaar zo goed als afserveerde en hem als te oud bestempelde. Eto'o: "Het is niet omdat een gek mij oud vindt, dat je het ook moet geloven." De spits laat ook weten dat hij straks andere oorden opzoekt.

Even de voorgeschiedenis: eind februari lekte uit hoe Mourinho, net voor hij geïnterviewd werd door het Franse Canal+, in een informeel gesprekje zijn problemen in de spits aankaartte. Torres, Demba Ba en Eto'o, dat was niet voldoende kwaliteit. En over die laatste: "Hij is er 32, maar hij kan er ook al 35 zijn." Mourinho was razend over het lek, maar het kwaad was geschied. Eto'o leek het weliswaar sportief op te pakken: enkele dagen later scoorde hij in een competitiematch thuis tegen Tottenham de 1-0 (na een blunder van Vertonghen) en liep hij richting cornervlag om daar door de knieën te gaan, rug voorover gebogen. Alsof hij een oud mannetje was. Mourinho lachte even groen.

Eto'o viert als een oud mannetje na zijn goal tegen Tottenham, tot jolijt van Hazard.
ap Eto'o viert als een oud mannetje na zijn goal tegen Tottenham, tot jolijt van Hazard.

Maar de woorden van 'Mou' zijn bij Eto'o blijven hangen, zo blijkt uit een interview dat Eto'o in Abidjan aan africanfootball.com gaf. Hieronder de interessantste passages.

Wat denk je van het WK, dat je laatste zal zijn en hoe zie je de toekomst bij Chelsea?
Eto'o: "Bedankt om me te laten weten dat dit mijn laatste Wereldbeker wordt. Vandaag ben ik 33 jaar. Het is niet omdat een gek mij een oud mannetje vindt, dat je dat ook moet geloven. Trouwens, is het je niet opgevallen dat die oude man het nog beter deed dan de jongeren?"

"Sommigen denken dat ik nog op voetbalpensioen ga in de Verenigde Staten of het Midden-Oosten, maar ik heb er opnieuw plezier in gevonden om Champions League te spelen. Ik ga dus ook op het kampioenenbal blijven spelen. Waar? Dat ga ik je niet vertellen. Maar ik blijf voetballen, omdat ik me fysiek en mentaal fantastisch voel. Dus ik ga nog naar dit WK en ook naar het volgende, wanneer ik er 37 zal zijn. Sommigen speelden een WK op hun 42ste (de Kameroener Roger Milla, nvdr), dus ik heb zelfs nog twee WK's in me."

Kunnen de Afrikaanse landen schitteren in Brazilië?
"Ik hoop het. Omdat de mensen denken dat Afrika er louter bij is voor de show. En het is omdat de leiders in het voetbal geen respect hebben voor ons, dat ook de tegenstanders ons niet respecteren. Maar kijk eens naar de topclubs in Europa, waar zo veel Afrikanen uitblinken. Manchester City bijvoorbeeld, met Yaya Touré. Mocht hij Messi heten, dan zouden ze over de goals die hij daar gemaakt heeft de komende drie jaren nog praten."

"Ivoorkust is ook de beste Afrikaanse ploeg vandaag. Op papier hebben ze de beste ploeg, maar dat moeten ze nu ook eens bewijzen door te winnen. Kameroen (in een zware groep met Brazilië, Mexico en Kroatië, nvdr) moet vechten zo hard het kan en dan kunnen we, waarom niet, de Wereldbeker winnen. Ze zullen nu wel zeggen dat die Eto'o gek is, maar mocht ik niet gek zijn zou ik alvast niet naar Brazilië gaan. Ik ga daar niet naartoe om vakantie te pakken, hoor."