Een misverstand, Kepa? Zijn vette knipoog richting camera na farce om wissel doet anders vermoeden

Kepa meteen na het incident met een vette knipoog richting camera.
Sky Sports Kepa meteen na het incident met een vette knipoog richting camera.
“Het was niet mijn intentie om de beslissing van de manager te ondermijnen”, sprak Kepa Arrizabalaga nadat hij een onwaarschijnlijk scenario in de finale van de League Cup gecreëerd had. Een gewiekste knipoog in de camera, na het affluiten van de match en voor de penaltyreeks die hij dus toch voor zijn rekening kon nemen, wakkert de controverse aan.  Chelsea speelt de kaart ‘misverstand' uit. Maar dan waren er wel heel veel. 

Enerzijds kon Kepa met de knipoog doelen op het feit dat hij er klaar voor was, anderzijds lijkt het op een gebaar dat de interne onrust bij Chelsea alleen maar in de verf zet. Much ado about nothing, vonden ze bij Chelsea. Een misverstand. Of dat was toch de draai die de spindoctors van Chelsea eraan probeerden geven. Ze sommeerden Kepa zich te excuseren met behulp van een Spaans sprekende journalist - hij stuurde ook een statement uit. Zelfs gentleman Maurizio Sarri, wiens job op het spel staat, stapte slim mee in het verhaal. Zijn verdeelde spelersgroep nog meer uit elkaar ranselen met harde woorden zou zijn tanende gezag binnen de kleedkamer enkel maar verder ondermijnen.

Alsof een eigenwijze speler, die een beslissing van zijn coach straal negeerde, zijn reputatie niet nog meer schade had toegebracht. Het loopt uit de hand. De Italiaan, niet de favoriet van de Spaanse garde, heeft de touwtjes niet meer vast. Daarbij niet geholpen door zijn eigenaar, Roman Abramovich, en CEO Marina Granovskaia, die achter de schermen al contacten hebben gelegd met Steve Holland, ex-assistent-coach van Chelsea en nu aan de slag bij Engeland, om Sarri als interim-trainer op te volgen in geval van een implosie. Dat weten ze zelfs binnen de spelersgroep. Power aan de spelers.

Kepa, de duurste doelman aller tijden en vervanger van Courtois op Stamford Bridge, probeerde na de match, net als Sarri, het incident zo hard mogelijk te minimaliseren. Kepa legde er de nadruk op dat zijn relatie met de Italiaanse coach nog altijd een goeie is. “Ik heb het er met hem over gehad en ik denk dat het om een misverstand ging. Al begrijp ik natuurlijk wel dat het alles behalve zo overkwam en dat er overal veel over gepraat wordt. Maar het was niet mijn bedoeling om in te gaan tegen de manager. Ik wou gewoon aangeven dat ik verder kon, hij dacht dat dit niet het geval was. ”

Sarri woedend nadat de wissel van Kepa door Caballero uiteindelijk niet doorgang.
Action Images via Reuters Sarri woedend nadat de wissel van Kepa door Caballero uiteindelijk niet doorgang.

“Natuurlijk zag ik mijn nummer verschijnen op het bord om vervangen te worden. Alleen duurde het even om aan te geven dat ik verder kon, tot onze dokter terug tot de bank was en dat kon zeggen. Ik gaf helemaal niet aan dat ik niet vervangen wou worden, het was mijn manier om te zeggen dat ik in orde was. Ach... ik weet niet goed wat te zeggen, alleen dat het nooit mijn intentie was om die vervanging te weigeren.”

Action Images via Reuters

Een uitleg die niet alles verklaart. Via zijn assistent met oortje stond Sarri in contact met de dokter die Kepa ging verzorgen. Impulsief werd beslist om hem te vervangen, maar echt fysiek overleg tussen alle partijen was er pas na het laatste fluitsignaal. Nooit wees de dokter, die gewoon achter Sarri plaatsnam op de bank, er zijn trainer tijdens de poppenkast op dat Kepa verder kon. Het verklaart evenmin waarom Sarri, nadat de wissel werd uitgesteld , de tunnel in stormde. Of waarom Sarri voor de penaltyreeks aan de zijlijn Kepa probeerde om uitleg te vragemn.  Antonio Rüdiger zette zijn stevige lijf ertussen. Hij hield zijn fulminerende coach weg bij de keeper - misschien wel wijs zo net voor de penalty’s. Ondertussen moeide aanvoerder Cesar Azpilicueta zich er ook mee. Ook Azpilicueta en Sarri wisselden harden woorden uit.

Willy Caballero mocht dan toch niet het veld op.
Action Images via Reuters Willy Caballero mocht dan toch niet het veld op.

Terwijl het incident niet meteen directe gevolgen lijkt te hebben voor Sarri of Kepa (hij zou woensdag toch opnieuw in doel staan tegen Tottenham), geloofden de analisten in ‘Match Of The Day’ van BBC alles behalve in de theorie rond een misverstand. Niet eens onterecht. Het mediateam van Chelsea deed er op Wembley alles aan om er een draai aan te geven. “De manier waarop Sarri reageert zeg alles. Hij ging helemaal over de rooie”, aldus Alan Shearer. “Hij wou hem van het veld om een specifieke reden, Kepa luisterde niet en heeft zijn gezag ondermijnd. Pas tien seconden voor de start van de penaltyreeks, ging hij terug bij zijn spelers staan. Daarvoor was hij zelfs bijna weggelopen!”

Ook Ruud Gullit, gewezen coach van Chelsea, was niet overtuigd door de uitleg van Kepa en Sarri na het incident. “Politieke antwoorden om de rust zo veel mogelijk te bewaren, terwijl iedereen natuurlijk zag wat er gaande was. De woede van Sarri zei alles. Ik vind dat de kapitein (Cesar Azpilicueta, nvdr) naar Kepa had moeten gaan om hem te zeggen dat hij van het veld moest”, aldus de Nederlander in MOTD. In de Engelse media schuwen columnisten vandaag de harde woorden niet. “Dit zou zijn laatste match in een Chelsea-shirt moeten zijn. Hij is een schande voor de club. Zoiets heb ik nog nooit gezien”, aldus ex-spits Chris Sutton in Daily Mail’.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Meeus

  Dat keeperke kwam bij nog niet in de tweede ploeg in actie!

 • Bernard Aelvoet

  C4 en niet meer verder betalen wegens weigering van bevel. In Engeland zouden ze hem iedere match moeten uitfluiten. Jammer voor de Chelseasupporters.

 • Ralph Camberlin

  Als hij de komende weken niet speelt dan was het geen misverstand maar weigeren om van het veld te gaan. Als hij wel speelt denk ik dat de trainer niet op de bank gaat zitten.

 • Patrick bloemen

  Schorsen die kerel

 • frankie bressinck

  Dat komt ervan als je voor een doordeweekse keeper 80 miljoen betaald! Hij kan niets beter als een gewone doelman maar een stuk pretentie heeft hij wel! Trouwens die ene penalty had hij moeten hebben!