Dendoncker is de Forrest Gump van de Premier League: hoeveel lopen de andere Belgen in Engelse loondienst?

AFP
De Forrest Gump van de Wolves. De strafste loopprestatie in de Premier League staat op naam van Leander Dendoncker: 13,21 kilometer tegen Brighton. “Die jongen kan werken, die jongen kan lopen”, zegt zijn trainer, Nuno, bewonderend. Middenvelder met vier longen. Ontdek met ons de loopcijfers van de Belgen in de Engelse topklasse: één Duivel liep in totaal nog geen marathon dit seizoen.

Als kind keek Leander Dendoncker elke zondagochtend naar de herhaling van ‘Match of The Day’ op de BBC. Een ritueel. “Dat was een beetje traditie bij ons thuis”, vertelde hij in maart. “Het is vroeg hé. Ongeveer om acht uur. We moesten erg vroeg opstaan, omdat de beste altijd vooraan in het programma zaten. Alan Shearer, Thierry Henry, Dennis Bergkamp. De beste spelers. Mooie herinneringen.”

“Als je jong bent, wil elk kind een spits worden. Je denkt niet aan verdedigen. Al wat je wil doen, is doelpunten maken. Zoals Shearer, Henry en Bergkamp. Hen probeer je te imiteren, thuis, op het veld of op school.”

EPA

De dag dat hij zijn grootste gloriemoment beleefde in Engeland, zaterdag met het winnende doelpunt tegen Aston Villa, stond er echter geen Match of the Day geprogrammeerd, wegens een FA Cup-weekend en slechts een handvol matchen in de Premier League. Zelf zal hij er niet bij stil hebben gestaan. Dendoncker, boerenzoon, is proper old school. Kickt niet op zichzelf, loopt niet met zichzelf te koop op sociale media – vindt hij tijdverlies. Laat hem zich maar focussen op wat hij graag doet.

Voetballen en draven. Bikkelen, gaten dichten, in openingen duiken. Een speler die zo belangrijk is voor een team, ook zonder bal. Zijn trainer bij Wolverhampton, Nuno, stak zaterdag de bewondering niet weg: “Hij verdient alle complimenten: die jongen werkt hard, die jongen kan lopen.”

REUTERS

Blijkt ook uit de cijfertjes. Bij Wolves houden ze wekelijks de GPS-data bij, bij de Premier League hebben ze ook een database. Helemaal bovenaan in het lijstje met strafste loopprestatie in een wedstrijd dit seizoen, staat Dendoncker: 13,21 kilometer tegen Brighton, begin maart.

Gemiddeld loopt Dendoncker (25) dit seizoen in de Engelse topklasse 11 kilometer per match, 500 meter minder dan Kevin De Bruyne, 100 meter minder dan ex-ploegmaat Youri Tielemans. Daar is een logische verklaring voor. Dat hij twaalf matchen achterin heeft moeten depanneren, heeft zijn gemiddelde kilometers met een ruk naar beneden getrokken. Als middenvelder flirt hij doorgaans met 12 kilometer of meer. Daarmee hoort hij tot de hardstwerkende spelers in de Premier League. In de top 100 van de spelers die het meest liepen, heeft enkel Philip Billing (Bournemouth) meer entries. Hij heeft 12 kilometer per match op de teller.

Bij het goed georganiseerde Wolves, op koers voor een Champions Leagueticket, steekt Dendoncker erbovenuit. Van alle ploegen leggen de wolven meestal het minste kilometers af. De bal doet het werk. Dendoncker de rest.

De loopcijfers van de Rode Duivels in de Premier League

Kevin De Bruyne – 29 – Manchester City – 11.5 km

Youri Tielemans – 23 – Leicester City – 11.1 km

Leander Dendoncker – 25 – Wolverhampton Wanderers – 11.0 km

Leandro Trossard – 25 – Brighton & Hove Albion – 10,9 km

Dennis Praet – 26 – Leicester City – 10,8 km

Toby Alderweireld – 31 – Tottenham Hotspur – 9,8 km

Christian Kabasele – 29 – Watford – 9,4 km

Christian Benteke – 29 – Crystal Palace FC – 9,7 km

Jan Vertonghen – 33 – Tottenham Hotspur – 9,2 km

Bjorn Engels – 25 – Aston Villa – 9,0 km

Divock Origi (66,37 km) en Michy Batshuayi (32,99 km) hebben zelden 90 minuten gespeeld om een representatief gemiddelde voor te kunnen leggen. Batshuayi heeft dit seizoen in totaal nog geen marathon gelopen. Hij behoort sinds de herstart van de Premier League niet meer tot de spelerskern en traint op matchdagen apart.  

EPA
EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.