De Bruyne raakt de vliegende tackles stilaan beu: "Het begint soms te frustreren"

De Bruyne kan de tackle van McClean maar net ontwijken.
Photo News De Bruyne kan de tackle van McClean maar net ontwijken.
De vliegende tackles beginnen te frustreren. Kevin De Bruyne (26) blies het oor van ref Bobby Madley vol, voor zijn bank ging Pep Guardiola tekeer als een Catalaanse stier. De Rode Duivel kan de tikken op enkels en ledematen sinds half december bijna niet meer op een hand tellen. Mikpunt De Bruyne, mikpunt City. Incasseren maar. En hopen dat ze erge blessures vermijden. 

Als ze een team voetballend niet af kunnen stoppen, zoeken ze naar andere manieren. Bij Manchester City hebben ze stilaan genoeg van de trappen richting zijn spelers. Matt Philips katapulteerde woensdag Brahim Diaz hoog in de lucht. Slechts geel. Noord-Ier James McClean probeerde op volle snelheid een counterende De Bruyne langs achteren neer te maaien. De middenvelder wipte even op, bleef op de been en maakte de actie die hijzelf had opgezet zelf af. Voor zijn bank ontplofte Pep Guardiola, briesend als een stier. McClean kreeg geel, maar voor De Bruyne had die kaart een andere kleur mogen hebben.  “Ik heb de tackle nog maar net teruggezien”, zei hij. “Laten we zeggen dat er geen bal in de buurt was.” 

Op een hand kan De Bruyne de aanslagen op ledematen niet meer tellen. Hij voelt nu wat Eden Hazard al zes seizoenen moet ondervinden. Als je te goed bent voor de tegenstander, hakken ze genadeloos op je in. Op Manchester United plantte er een zijn studs op De Bruynes onderbeen. Dele Alli (Tottenham) zette er twee weken later nog een merkteken bij na een tackle over de bal. 

De aanslag van Dele Alli
RV De aanslag van Dele Alli

Er was die drieste tackle langs achteren van Jason Puncheon (Crystal Palace) op Oudjaar, waar hij uit voorzorg met de draagberrie van het veld moest en slechts een bloed-uitstorting aan overhield. En nu dus McClean, die hem eigenlijk een pootje wilde lichten. “Waarom altijd ik, zeg je?”, counterde De Bruyne. “Ik loop in het midden. Ik krijg veel ballen, ga vaak in duel. De ref vertelde me dat de speler me niet voldoende raakte voor rood. Ik vertelde hem: ‘Natuurlijk, ik voelde hem komen, ik sprong op.”

Jason Puncheon (Crystal Palace) maait Kevin De Bruyne onderuit
BT Sports Jason Puncheon (Crystal Palace) maait Kevin De Bruyne onderuit

De Bruyne is niet de enige bij City die de wonden likt. Leroy Sané is minstens zes weken out na een schandalige aanslag in de FA Cup tegen Cardiff. David Silva, die zich woensdag ook niet onbetuigd liet in een duel, sukkelt na een tackle. “Ik snap echt niet wat de tegenstander denkt”, zegt De Bruyne. “Je kan toch ook aan een shirt trekken. Veel effectiever en minder gevaarlijk dan een tackle. Het begint soms te frustreren. Veel teams maken een pak fouten tegen ons. En maken wij er eentje krijgen wij geel. Ik kan soms niet geloven hoe het mogelijk is. Hopelijk lopen we niet meer blessures op. Zeker niet in de voorste linie.” 

Pep Guardiola maakt zich grote zorgen. Hij schreeuwt al weken om meer berscherming van zijn spelers. Iets waar enkele oud-internationals in Engeland nogal lacherig over doen. Tackles maken nu eenmaal deel uit van de voetbalcultuur. De Bruyne: "Zolang het niet gebeurt met de intentie om iemand pijn te doen, is er voor mij geen probleem. Anders word ik wél kwaad. Voetbal draait om schoonheid en fairplay, niet om tegenstanders van het veld trappen."

Matt Phillips torpedeert Brahim Diaz met een wilde tackle.
Photo News Matt Phillips torpedeert Brahim Diaz met een wilde tackle.

De Bruyne maakte woensdag overigens de honderdste van City dit seizoen in alle competities. De teller staat ondertussen op 101. “Ik wist niet dat we al zoveel goals hadden gemaakt. We zijn daar niet mee bezig. We proberen gewoon elke match te winnen en zoveel mogelijk te scoren. Ik prefereer titels en prijzen boven doelpunten.” Waarop een reporter merkte dat hij die 100ste achter zijn naam heeft. Een schalkse De Bruyne: “Daarom dat ik die gemaakt heb, hé. (knipoog) Ik wist het hé. Ik krijg tegenwoordig meer mogelijkheden. Ik had er een paar meer kunnen maken. Geen vijf, wel laten we zeggen drie.” De Bruyne scoorde bijna met een fenomenale lob. “Jammer dat de keeper er die redt. De bal ging er zeker in.”  

Bennett (Cardiff) raakt Leroy Sané vol. De flankaanvaller van Man City liep zondag ligamentschade aan de enkel op.
Photo News Bennett (Cardiff) raakt Leroy Sané vol. De flankaanvaller van Man City liep zondag ligamentschade aan de enkel op.50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pierre Dony

  Yves wil je eens een wedstijd met spelers van vroeger (op jonge leeftijd) tegen die van nu eens kijken?? Nie te vergelijken denk ik. Het gaat veel sneller! Zoals met elke sport.

 • Roos Desreveaux

  in engeland wordt er hard gespeeld en ik vind zelf dat de scheidsrechter softer zijn dan in belgie.maar als hij gekwetst geraakt kan hij wel tegen een stootje, hij verdient genoeg. en dan moet je de risico's van het vak er maar bijnemen

 • Yves Niclaus

  In den tijd speelde men 11 tegen 11 zonder bank en vervangingen. Bijna altijd eindigde een match met 11 tegen 11. Toen was voetbal sport en geen business, vandaar ...

 • Derek Beuckelaers

  Welkom in de wereld van Hazard die deze met opgeheven hoofd negeert.

 • Philippe Schotte

  Er moet in elk land een commisie komen die na elke wedstrijd de beelden bekijkt en kan optreden indien nodig . Dan straffen geven met onmiddelijke ingang .... het zal rap gedaan zijn met dit soort aanslagen !