De Bruyne kan toekomst bij Man City nu helemaal verzekeren, met recordloon en de aanvoerdersband: “Leiders beslissen voor zichzelf”

REUTERS
Zijn ploegmaats moeten hun stem nog uitbrengen, maar voor Man City draagt Kevin De Bruyne (29) de voorkeur weg als zijn nieuwe aanvoerder. “Als het komt, dan komt het”, zegt Pep Guardiola. Zeker nu City aan een Europese schorsing ontsnapt, staat niets een verlengd verblijf van De Bruyne in Manchester in de weg. Is het contractvoorstel al onderweg?

Op dit moment is hij nog stand-in voor de afscheidnemende David Silva (34). Een jaar nadat Vincent Kompany de aanvoerdersband doorgaf, komt die mogelijk toch om de biceps van Kevin De Bruyne. Binnen Manchester City zouden ze het graag zien gebeuren. Het ideale uithangbord. De Rode Duivel heeft zich de voorbije jaren onder Pep Guardiola ontpopt tot een leider. Eerder met de voeten dan met woorden.

De drie miljoen euro aan Europese bonussen die De Bruyne contractueel dreigde te verliezen, hoeven nu niet eens gecompenseerd te worden

Kristof Terreur in Engeland

Al bewees hij de voorbije maanden tijdens de onderhandelingen tussen spelers, spelersvakbond PFA en de Premier League over salarisverminderingen en andere garanties over de herstart, dat er ook een voorvechter in hem schuilt. Hij kwam op voor zijn ploegmaats.

Natuurlijk proces

“Leiders beslissen voor zichzelf”, zegt Guardiola op de vraag of De Bruyne volgend seizoen kapitein wordt. “Het hangt af van hun gedrag. Hoe ze zich op en naast het veld gedragen. Hoe ze in de groep liggen. Hoe ze in functie van de club en het team denken. Vaak is dat een natuurlijk proces, zonder te forceren. Als het komt, zal het komen. Het hangt van hem af. En of zijn ploegmaats Kevin vertrouwen.”Zal geen probleem zijn.

Guardiola zag drie jaar geleden al kapiteinsmateriaal in De Bruyne. Reden ook waarom hij hem in zijn aanvoerdersgroep van vijf duwde. Vorige zomer kozen de spelers Silva als hun leider. Een beloning voor tien jaar getover bij City – Silva had toen al had aangekondigd dat hij aan het eind van het seizoen zou vertrekken. De Bruyne gunde het hem. Hij wist dat zijn tijd nog wel zou komen. Band of geen band: maakt hem eigenlijk weinig uit. Zelfs zonder geeft hij leiding en sleept hij zijn team vooruit.

AFP

Gunstige uitspraak

Op De Bruynes toekomst op korte termijn had een mogelijke schorsing weinig effect gehad. Hij dacht niet aan een transfer. Zijn gezinnetje en hij zijn gelukkig in Manchester. Bovendien is hij, met nog drie jaar contract, een gegarandeerd jaarloon van 18 miljoen euro en een ineengestorte transfermarkt, haast onbetaalbaar geworden, ook voor de eliteclubs.

Man City legt hem liefst nog twee jaar langer vast. De drie miljoen euro aan Europese bonussen die hij contractueel dreigde te verliezen, hoeven alvast niet gecompenseerd te worden. Straks, aan het eind van het seizoen, komt er een nieuw voorstel om hem tot minstens 2025 vast te leggen. 

De aanvoerdersband kan ook helpen. Een aai voor het ego bovenop een recordloon. 

Lees ook. Hoe Man City zichzelf dan toch niet vastreed: de gelekte e-mails die het financieel gefoefel blootlegden, met misplaatste opmerkingen na dood Dehaene (+)

Kevin De Bruyne.
Photo News Kevin De Bruyne.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Geert Engels het zijn de clubs die het willen geven, dus gaan we er niet over zanniken.

 • GEERT ENGELS

  Heeft hij nu al geen recordloon misschien ? Net zoals andere riant vergoede sportlui is dit een schande tegenover de mensheid. Ze moesten in de grond zakken van schaamte. Iemand die levens redt krijgt ocharme een premie van 300 euro na veel zagen en voor op een bal te stampen smijt men het geld naar je kop.

 • pierre De Smet

  KDB naar Engeland , hij zal rap terug zijn of enkel goed om hier te spelen , zinnen die me bijblijven uit onze eigen pers door zogezegde voetbalkenners . Weet nog goed wat mijn eigen woorden waarden . Die gaat het daar maken heb wel tegenkanting gekregen maar Kevin is en heeft het beste bewijs geleverd .

 • Jonas Gent

  KDB is de beste Belgische voetballer ooit! Waar hij jarenlang in de schaduw van een flitsende Hazard moet spelen, is hij constant, wedstrijd na wedstrijd.

 • Dominique Goens

  Ik denk dat bayern of Barcelona met iemand zoals de bryune een grote aanwinst is.Voor elke grootmacht in europa trouwens.