City bibbert héél even, maar kroont zich voor zesde keer tot Engels kampioen

AFP
Brighton & Hove Albion
BHA
Brighton & Hove Albion BHA
1
4
Manchester City MCI
MCI
Manchester City
Captain Kompany steekt de Premier League-trofee in de lucht! Manchester City heeft zichzelf opgevolgd als Engels kampioen. In de titelontknoping bibberde het héél even, maar had het uiteindelijk geen kind aan Brighton & Hove Albion. 1-4. Ook Liverpool won, maar baalt als een stekker.

Titelsuspense in de Premier League. Liefst 94 punten telde Liverpool voor aanvang van de slotspeeldag. Toch moest het met Divock Origi in de basis niet enkel rekenen op een thuiszege tegen het Wolverhampton van Leander Dendoncker, maar ook hopen op een stunt van Brighton - zowat 400 kilometer verderop. City telde immers één puntje meer, bij een overwinning tegen de laagvlieger was het altijd kampioen. Vincent Kompany stond aan de aftrap, de herstelde Kevin De Bruyne zat op de bank.

Na een stroef begin, zowel op Anfield als in het Falmer Stadium, opende Sadio Mané de debatten. De Senegalees schoot een lage voorzet staalhard binnen, The Reds virtueel kampioen. Zeker omdat City een makke indruk gaf en zelf mocht achtervolgen. Glenn Murray verzilverde een hoekschop. Het doemscenario stond in de ogen van Pep Guardiola af te lezen. Dan toch opnieuw een dag vol sensatie? 

Action Images via Reuters

Neen. De fans van Liverpool hadden via hun smartphone nog maar pas in de smiezen dat de grote concurrent in de penarie zat, of Sergio Agüero ontbond zijn duivels. Slimme looplijn, randje buitenspel en koeltjes afgewerkt onder oude bekende Matthew Ryan. De knappe hakassist van David Silva mocht er eveneens zijn. Nog voor de rust kon de nachtmerrie helemaal opgeborgen worden. Laporte werd moederziel alleen gelaten op een hoekschop en buffelde binnen, Pep Guardiola was plots de vrolijke spring-in-het-veld. In Liverpool waren de decibels ondertussen stevig gaan liggen, en dan schoot Doherty de 1-1 nog tegen de lat.

AFP

Liverpool keek na de pauze hoopvol naar een tegenreactie van Brighton, maar dat was ijdele hoop. City monopoliseerde rustig het leer, stak af en toe de neus aan het venster en sloeg alle twijfel op het uur weg. Mahrez met de knappe kap, via de hand van Ryan trilden de netten voor een derde keer. Dat kan ik nóg mooier, dacht Gündoğan, zijn schilderwerk op een vrije trap was inderdaad om van te likkebaarden. Op Anfield zorgde Mané nog voor de 2-0, een doekje voor het bloeden.

En zo staan The Reds in een betreurenswaardig lijstje. 97 punten, amper één nederlaag en toch tweede worden. In de vijf Europese topcompetities gebeurde het slecht driemaal eerder dat een ploeg minder dan tweemaal verloor en toch geen kampioen werd: Perugia (0 verliesmatchen in de Serie A in 1978/79), Torino (1 nederlaag in de Serie A in 1976/77) en Real Sociedad (1 keer verloren in La Liga in 1979/80). Gek. Dan maar de Champions League als gigantische troostprijs? 

REUTERS

Kompany: “Praten na het seizoen over mijn toekomst”

Net als vorig seizoen mocht aanvoerder Vincent Kompany dus de kampioenentrofee in de lucht zwieren. Onvermijdelijk kwamen tussen het feestgedruis ook vragen over zijn toekomst. “Ik weet niet of ik blijf”, sprak de Rode Duivel na de match. “Ik denk er op dit moment niet aan. Als het seizoen na de Cup Final (die speelt City volgende zondag tegen Watford, nvdr) gedaan is, praten we over mijn toekomst. Hoe dan ook maak ik hier deel uit van een familie en nu gaat het tussen mij en die familie. Maar nu overheerst trots. Ongelofelijk trots dat ik ben, op deze jonge groep. En dat ik hier deel van uit mag maken. Dat ze mij appreciëren. (lacht) Ook al heb ik al veel pintjes in de kleedkamer moeten trakteren. Welke van mijn vier landstitels de mooiste is? Deze! Omdat Liverpool de beste nummer twee ooit is uit de Premier League. Omdat er ook zo veel druk op zat dit seizoen. We wisten dat we haast elke match moesten winnen. Een keer verliezen of gelijkspelen, en het was over. Neen, ik ben fysiek en mentaal moe, maar zó blij en erg geëmotioneerd.”

Action Images via Reuters
REUTERS
AP
AP
REUTERS
Photo News
Action Images via Reuters
REUTERS
REUTERS
REUTERS
Photo News
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
Action Images via Reuters7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Liverpool verdiende die titel meer....jammer hopelijk winnen ze de champion's league

 • Ronaldo vatrijp

  Jammer voor Liverpool.

 • christophe laporte

  Liverpool pakt er weer naast...hahahahaha

 • Jordy Foucart

  City wint bye bye liverpool hahahaha

 • Lander Colemont

  Als er 1 ploeg de titel verdiend is het die met de meeste punten...