Anonieme speler uit de Premier League onthult in open brief zijn homoseksualiteit

Jstin Fashanu was in 1990 de enige speler die tijdens zijn carrière zijn homoseksualiteit publiek maakte. Acht jaar later pleegde hij zelfmoord.
Jstin Fashanu was in 1990 de enige speler die tijdens zijn carrière zijn homoseksualiteit publiek maakte. Acht jaar later pleegde hij zelfmoord.
Een anonieme Premier League-speler heeft in een open brief uitgelegd waarom hij in het voetbalmilieu absoluut niet vrijuit over zijn homoseksualiteit kan spreken. De speler spreekt van “een absolute nachtmerrie”. De voetbalwereld is er volgens hem “niet klaar voor”.

Op dit ogenblik is er geen enkele speler openlijk homoseksueel in de Premier League. Justin Fashanu was in 1990 de enige speler die tijdens zijn carrière zijn homoseksualiteit publiek maakte. De oud-speler van Norwich City en Nottingham Forest werd na zijn ‘coming-out’ het slachtoffer van beledigingen en homofoob gedrag en pleegde acht jaar later zelfmoord.

Via de Justin Fashanu Foundation, die geleid wordt door zijn nicht Amal, heeft een anonieme voetballer zaterdag zijn frustraties geuit. “Er is iets dat mij onderscheidt van de andere spelers in de Premier League”, bekende hij. “Ik ben homoseksueel. Het feit dat ik dit in een brief neerschrijf, betekent al zeer veel voor mij. Enkel mijn familieleden en een kleine groep vrienden is hiervan op de hoogte. Ik voel me niet klaar dit te delen met mijn team of mijn trainer.”

Een spandoek voor Fashanu tijdens Brighton - Norwich.
Photo News Een spandoek voor Fashanu tijdens Brighton - Norwich.

“Het is zeer moeilijk voor mij. Ik breng het grootste deel van mijn leven door met mijn ploegmaats en wanneer we samen het veld opgaan, zijn we echt één team. Maar toch is er iets dat het onmogelijk maakt open zijn over hoe ik mij voel. Ik hoop dat ik op een dag dat wel kan zijn.”

Watford-aanvaller Troy Deeney zei recent nog dat waarschijnlijk in elke team minstens één speler homo- of biseksueel is. De betrokken speler, die aangeeft bewust te zijn van zijn homoseksualiteit sinds zijn negentiende, ging in de brief verder door te zeggen dat hij zich “gevangen” voelt. “Ik heb schrik de waarheid te benoemen. Mijn hart dringt me op het openbaar te maken, maar dan zegt mijn hoofd dat ik niet alles dat ik momenteel heb moet riskeren kwijt te spelen. De waarheid is dat ik denk dat de voetbalwereld niet klaar is voor een ‘coming-out’. De sport moet radicaal veranderen om deze stap te kunnen zetten.”

De speler wil met zijn getuigenis aantonen dat het voor spelers met een homoseksuele geaardheid erg moeilijk is dit te uiten in het huidige voetbalmilieu.

Troy Deeney heeft gescoord tegen Newcastle. De spits van Watford zei recent nog dat waarschijnlijk in elke team minstens één speler homo- of biseksueel is.
EPA Troy Deeney heeft gescoord tegen Newcastle. De spits van Watford zei recent nog dat waarschijnlijk in elke team minstens één speler homo- of biseksueel is.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Griet Geerinckx

  Eindelijk iemand die voor zijn geaardheid uitkomt dat zouden ze allemaal moeten doen er zou al veel veranderen in de zogezegde mannen wereld. Wees A.U.B jezelf het ga je goed

 • Mathias Dumarey

  Hij zou niet hoeven te vrezen. Mocht ik CEO zijn van een sportkledingmerk, ik zou die meteen sponsoren. Het wordt hoog tijd dat iedereen zichzelf kan zijn, wat voor job of hobby hij of zij ook beoefend.

 • Tamzin Andersen

  Raar, hé, sporters zijn wel klaar om te knielen tegen racisme, maar knielen tegen homohaat is een stap te ver. Hoe zou dat nu komen ?

 • christel canters

  Vind dit heel positief waarom zou het in alle sporten kunnen zij zijn ook gewoon zou ook een nieuw gebaar van op de velden mogen komen kom er voor uit jullie bestaan samen ook sterk en als iedereen zijn schouders en zijn duimen opsteekt komt het goed

 • Nico Jacobs

  Het allerbeste gewenst