Afscheid met een FA Cup? Regisseur Kompany houdt spanning erin: “Ben op alles voorbereid”

Photo News
Afscheid met een twaalfde prijs? Een vaarwel of toch geen vaarwel? Vincent Kompany (33) speelt vandaag mogelijk zijn laatste wedstrijd voor Manchester City, maar zelfs houdt hij iedereen in spanning. Regisseur van zijn eigen afscheid. “Ik heb 15 jaar gehad om mijzelf op dit moment voor te bereiden”, zegt Kompany in gesprek met The Guardian Magazine, een interview dat maanden geleden al werd afgenomen. “Door mijn blessures werd ik altijd gedwongen te denken dat mijn loopbaan morgen over kon zijn. Ik ben waarschijnlijk de meest voorbereide mens.” 

Pep Guardiola herhaalde op zijn persconferentie wat u hier vanmorgen al kon lezen. Man City hoopt zijn kapitein na de FA Cupfinale te overtuigen om nog voor een seizoen bij te tekenen: een afgeroomd, prestatiegericht contract zonder speelgaranties. Kompany zelf twijfelt - vandaar ook de tranen na zijn laatste thuismatch. “Hopelijk is het niet zijn laatste match”, zei de Catalaan. “Ik weet het niet. We zullen na de wedstrijd samen zitten. Mijn woorden nu zijn van geen tel. De voorbije weken heeft hij laten zien wat hij kan - top. Wanneer hij fit is, is hij ongelooflijk. Hij moet mij niet bewijzen wat voor een geweldige speler hij is - dat is hij. Het draait om zijn fitheid.” Kompany bleef dit seizoen vijf maanden blessurevrij, maar begon vanaf januari weer te sukkelen. De laatste zes matchen bewees hij zijn waarde, met een levensbelangrijk doelpunt in de titelstrijd tegen Leicester.

Ook Kevin De Bruyne hoopt dat Kompany straks bij City blijft. “Ik denk niet dat je hem kan vervangen. Ik hoop dat hij nog een jaar blijft. Ik kan zijn situatie begrijpen. We hebben er aantal keer over gesproken. Hij wil vooral zoveel mogelijk spelen en dat is niet simpel gezien de concurrentie. Als je hem ziet spelen dan is hij top. De laatste zes matchen heeft hij zichzelf enorm geholpen, maar ik weet niet of dat veel verandert. Ik wil dat hij blijft, maar ik kan niet voor hem spreken. Als ik in zijn schoenen stond, zou ik zolang mogelijk op het hoogste niveau willen voetballen.Hij doet zo veel voor deze club. Hij is hier elf jaar. Hij kent iedereen.”

“Hij is als lijm”

Ook om andere redenen zien ze hem bij City niet graag gaan. Hij is zijn gedroomde ambassadeur die niet alleen in de media, maar ook in de scholengemeenschappen en tijdens liefdadigheidsacties het beste van zichzelf geeft. Gezicht van een generatie. Spreekbuis en PR-man van zichzelf en de club. Zelfs als hij, heerlijk uit de hoogte, met het vingertje zwaaide als iemand naar zijn zin zich te hard had laten opjutten. In zijn ergernis verloor hij nooit zijn gratie, noch zijn vriendelijkheid. Ook niet in die extra tijd als er iemand - of een bus - stond te wachten. Hij besliste over een vertrek. Dat soort aanvoerder.

Action Images via Reuters

Toen Guardiola eerder dit seizoen gevraagd werd om Kompany in een aantal te woorden te omschrijven, sprak hij over een grote persoonlijkheid, zijn invloed op, maar vooral ook naast het veld. “Hij spreekt vijf, zes, zeven talen”, zei zijn trainer. “Hij is als lijm. Hij communiceert goed. Een leider.” Maandag loofde hij hem als mens.

Guinness hijsen

Binnen de spelersgroep vertoeft Kompany in zijn eigen wereldje, hoog boven alles en iedereen, maar tegelijk staat hij ook tussen de spelers. Het oudje waarmee al eens gespot wordt, maar voor wie het respect bijzonder groot is. Omdat hij leidt als een voorbeeld. Omdat hij als het moet zijn ploegmaats op hun plaats zet - op een waardige manier, maar hij schuwt een conflict niet. Omdat hij opkomt voor zijn maats. Omdat hij met de nodige zelfspot in het leven staat. Toen Guardiola een jaar geleden zijn groep kwam vertellen dat zijn medische staf tot de beste van de Premier League was verkozen, zei er eentje met een guitig gezicht: “En ik was hun beste klant.”

Photo News

Omdat hij, als het moet zoals vorig seizoen na de landstitel, ouderwets mee gaat pintelieren - Guinness hijsen. Omdat hij jongeren op hun eerste dag op hun gemak stelt. Omdat hij teambuildingsactiviteiten organiseert. En omdat hij in de kleedkamer stiltes kan doorbreken met inspirerende speeches. Toen rechtsachter Kyle Walker te horen kreeg dat Kompany binnen de spelersgroep van de Rode Duivels wel eens Obama wordt genoemd, kon die zijn plezier niet wegsteken: “Vinny denkt dat hij een president is, echt. Als er moet worden gesproken, steekt hij als eerste zijn vingertje in de lucht.” Als hij het woord neemt, kan je in de vestiaire naar verluidt een speld horen vallen - dat ze allemaal luisteren is echter geen garantie.

Standbeeld

Ondertussen is Kompany, een dromer met een doel toen hij elf jaar geleden in Noord-Engeland arriveerde, niet alleen vergroeid met zijn club, maar ook met stad en cultuur - aanschurken tegen Noel Gallagher en co. Dat zijn vrouw Carla ‘a true Manc’ is, heeft een handje geholpen. Ondanks zijn banden met Brussel heeft Kompany zijn leventje helemaal uitgebouwd in Manchester, met investeringen in plaatselijke bedrijven en vastgoed en zelfs een MBA-studie aan de universiteit. Een vertrek is tot op heden nauwelijks een item geweest aan de ontbijttafel. Grote liefde die wederzijds is.

Voor zijn sportiviteit en charisma gerespecteerd in het rode deel van de stad, verafgood in het blauwe. Wordt er in Vlaanderen wel eens lacherig gedaan over zijn aspiraties als wereldverbeteraar, wel eens gespot met zijn blessures en mislukte businessavonturen, dan heeft zijn imago over het Kanaal weinig smetvlekken. De vechter die tot de laatste snik alles voor zijn club zal geven. Zijn meest succesvolle aanvoerder uit de clubgeschiedenis, met vier titels, vier League Cups, twee Community Shield en mogelijk ook een tweede FA Cup. Een kampioen die voorgoed zijn plaatsje in de Hall of Fame heeft. Een inspirerende leider over wie over 50 jaar nog altijd vol lof zal gesproken worden. Zelden een onvertogen woord. 

Zie ook een uitgebreid in The Guardian Magazine, waarin hij over zijn leven, zijn turbulente jeugd, racisme, zijn ouders, zijn liefdadigheidsprojecten, de daklozen in Manchester, zijn businessmislukkingen en de politiek praat. “Ik dacht altijd dat als ik 350 euro per maand verdien als voetballer, een baantje had bij Tesco en een huisje met tuintje kon kopen, ik wel content zou zijn.” Over de politiek heeft hij uitgesproken standpunten.  “Het is een theater.”  En over de gevolgen op lange termijn van Brexit op Europa: “Als de EU instuikt, bevinden we ons op gevaarlijk terrein. Zeker als je naar het politieke landschap kijkt.” Hij noemt Trump een lunactic, een gek. “Als je Europa splits en een aantal geïsoleerde gekken aan de macht krijgt, verkozen op basis van hun messcherpe rhetoriek, wie is dan de eerste die op het knopje drukt omdat hij zichzelf in dat hoekje heeft geduwd?” Zelf heeft hij geen politieke aspiraties. “De wereld hoort niet toe aan politiekers.”

Vandaag leidt Kompany City op Wembley als aanvoerder het veld op. Klaar voor om het even wat komen moet.   De legende is hij in Manchester ondertussen al lang voorbij. Zelfs zonder dat fenomenale doelpunt en die vierde landstitel bouwen ze straks een standbeeld voor Kompany, maar graag zien ze de extra tijd van zijn carrière nog even verlengd. Zijn laatste ‘fight till the end’ in een aantal rondes.

Photo News14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Deprez

  Een prachtkerel trouw aan City en dat zie men nog weinig. Wanneer hij fit is nog altijd één van de beste in de wereld, een voorbeeld voor heel veel voetballers.

 • Frank Abbeloos

  Ik ben fan! Niet alleen om het voetbal maar om het hele pakket. Mogen velen zich aan hem spiegelen. Binnen en buiten de sport.

 • Steven Jacobs

  Ja, iedereen is vervangbaar. Maar dat is de vraag niet!

 • Lars Vanhee

  Topmens en topvoetballer volg gewoon je hart en blijf waar je bent.

 • Michel Kuypers

  Topkerel en zeeeer inteligente speler