76% gespeeld. Is Kompany wel zo blessuregevoelig?

BELGA
Dedryck Boyata houdt zich klaar om Vincent Kompany te vervangen. De aanvoerder van de Rode Duivels weet vandaag hoelang hij aan de kant staat met zijn lichte hamstringblessure. De twintigste kwetsuur sinds hij in 2008 bij Manchester City tekende. Ondanks het feit dat hij in drie vierde van de wedstrijden van City meedeed, blijft zijn blessureverleden Kompany achtervolgen. Heeft hij de perceptie tegen?

City wacht nog op de resultaten van een laatste scan, gisteravond, maar de club vreest niet dat Kompany lang aan de kant zal staan. De midweekwedstrijd, morgen tegen Sunderland, komt wellicht te vroeg. Omdat Eliaqium Mangala geschorst is, maakt Dedryck Boyata een kans om nog eens in actie te komen voor de landskampioen. Onze landgenoot (23) speelt elk seizoen slechts een handvol minuten, maar kreeg deze zomer toch een nieuw lucratief contract omdat City verlegen zit aan eigen opgeleide spelers. "Boyata is goed bezig", benadrukte coach Manuel Pellegrini zondag nog. Dit seizoen kwam Boyata enkel nog maar in actie in de Community Shield, de Engelse Super Cup, en de League Cup.

20ste in 6,5 jaar
Voor Kompany was de hamstringblessure, waarmee hij zondag in Southampton naar de zijlijn mankte, de twintigste in 6,5 jaar bij Manchester City. De kwetsurenlijst is lang, maar het aantal, niet de duur van de onbeschikbaarheid heeft ervoor gezorgd dat hij zijn imago van blessuregevoelige speler nooit van zich af heeft kunnen schudden. Dat hij regelmatig moest afhaken in de aanloop naar een interland, heeft die reputatie geen goed gedaan. Nochtans speelde Kompany sinds zijn transfer van Hamburg naar Engeland in 2008 260 wedstrijden voor 'The Citizens'. Dat is meer dan drie vierde van de matchen die City in die periode afwerkte (zie eerste tabel onderaan). Bovendien haalde Kompany, op één seizoen na, bij zijn club altijd de top zeven van de spelers die het meest in actie kwamen.

Broze spieren
Ter vergelijking: ook Chelsea-aanvoerder John Terry speelde in dezelfde periode 76 procent van de wedstrijden (zie tweede tabel onderaan). Marouane Fellaini van zijn kant, die op hetzelfde moment als Kompany het Kanaal overstak, haalt het aantal van zijn collega-international niet. De middenvelder van Man United had minder blessures, maar keek telkens wel veel langer van aan de zijlijn toe. In de fysiek meest veeleisende competitie ter wereld, de Premier League, houdt Kompany's opgepompte lijf met de broze spieren goed stand. Zelfs tegen de extra belasting van FA Cup, League Cup en Europees voetbal. Daar zit de consciëntieuze manier waarmee Kompany zijn lichaamsverzorging onderhoudt voor veel tussen. Soms pusht hij zichzelf te ver, maar met preventieve stretch- en fitnessoefeningen heeft hij al veel extra kwalen vermeden.

Schorsing
Van de 83 wedstrijden die hij tot nu toe bij City miste, waren dat er 49 door blessure en zeven door schorsing. In de 27 overige, vaak in vroege stadia van bekercompetities, bleef Kompany op de bank of kreeg hij rust. De voorbije zes jaar miste hij wel 39 procent van de interlands. Niet omdat hij niet graag naar de Rode Duivels afzakt. Zelfs als hij nog geblesseerd is, moeten ze hem bij Manchester City tegenhouden om niet naar België te vliegen. Dat heeft in het verleden al tot strubbelingen geleid.

AP
PHOTO_NEWS
AP
GETTY
REUTERS