"Misschien ook mijn fout dat Hazard nu 140 miljoen kost?"

Mourinho honderduit over De Bruyne op zijn persconferentie:

Mourinho trok weer gekke bekken op zijn persconferentie.
PHOTO_NEWS Mourinho trok weer gekke bekken op zijn persconferentie.
José Mourinho kwam er zelf mee aandraven. De vraag hoefde zelfs niet te worden gesteld op zijn persconferentie, deze namiddag. Voor de tweede keer in korte tijd liet 'The Special One' zijn licht schijnen over het vertrek van Kevin De Bruyne in 2014 bij Chelsea. Het pleidooi van de verdediging nu een miljoenentransfer wenkt: "Is het misschien ook mijn fout dat Eden Hazard nu 140 miljoen waard is?"

Achter de meeste uitspraken van Mourinho zit iets achter. Vaak wil hij een discussie op gang brengen, zichzelf goed praten door iets te droppen of over een heet onderwerp, zoals de nakende transfer van De Bruyne, zijn waarheid te vertellen. Dat was vandaag niet anders. Toen hij vragen kreeg over Mohamed Salah, Juan Cuadrado en Felipe Luis, miljoenentransfers die nooit hun draai vonden, kwam de Portugees spontaan aanzetten met De Bruyne.

"Heel goeie deal"
"In vele gevallen moet je spelers verkopen, terwijl je dat eigenlijk niet wil", zei Mourinho. "Omdat spelers in een zekere dynamiek komen waar ze niet graag meer bij een club willen blijven. Neem nu het geval De Bruyne. Als een speler op je deur klopt en elke dag laat verstaan dat hij wil vertrekken, moet je knopen doorhakken. Op dat moment nam Chelsea de juiste beslissing. Als De Bruyne was gebleven, ongelukkig en ongemotiveerd, dan hadden we hem zes maanden later voor 50 procent minder moeten verkopen. Dus lieten we hem gaan. Op dat moment was dat een heel goeie deal."

"Trainde slecht"
"Vandaag de dag, zeker als een club bereid is een bedrag te bieden waar je een jaar geleden Messi of Cristiano Ronaldo had kunnen betalen, dan lijkt dat voor de buitenwereld dat wij een bijzonder slechte zaak hebben gedaan in 2014. Maar als hij bij Chelsea was gebleven en niet naar Wolfsburg zou zijn getrokken, had hij nooit hetzelfde niveau bereikt. Het was alsof je tegen een muur botste. Een blok. Hij was niet klaar om de concurrentie aan te gaan. Hij was een ongelukkige 'kid', die erg slecht trainde. Hij heeft altijd gezegd dat hij in zijn leven altijd goed heeft getraind, maar hij heeft daar wel een motivatie voor nodig: elke wedstrijd spelen."

Schuld trainer?
Of dat ook niet de schuld was van de trainer, wilde een journalist weten. "Als je denkt dat het ook mijn schuld is dat Eden Hazard nu 140 miljoen euro waard is, ja, dan is alles mijn fout. Wat ik niet kan, is bepaalde spelers op een niveau brengen en ze dan niet opstellen. Als ik Hazard naast de ploeg had gezet en De Bruyne of Schürrle had laten spelen, dan zouden ze wellicht hier nog altijd zijn en Hazard niet meer. Dat is nu eenmaal de situatie."
 
Supercup
Mourinho zette De Bruyne eind augustus 2014 in de vierde officiële wedstrijd van Chelsea, in de Europese Supercup tegen Bayern München, voor het eerst in de tribune. Zijn eerste match in het Chelsea-shirt tegen promovendus Hull, waarin hij tot man van de match werd verkozen, was meer dan degelijk na een sterke eerste helft. In de tweede match tegen Aston Villa bleef hij op de bank, in de derde, op Manchester United, werd hij na een offday van de hele ploeg vervangen. Tegen Bayern zat hij met een lang gezicht op de tribune. Een ontgoocheling die hij toen meenam naar de nationale ploeg. Zij die toen op training aanwezig waren, herinneren zich hoe De Bruyne zich opjoeg als er iets niet lukte.

Wilmots
"Ik heb die negatieve energie ook gemerkt", zei Marc Wilmots toen op zijn persconferentie. "Dit is een nieuwe situatie voor hem. Hij heeft tot nu toe altijd gespeeld. Hij is mentaal sterk, maar het loopt niet zoals hij wil bij Chelsea." Die slechte trainingen kwamen ook Mourinho ter ore. Hij was verbaasd over het gebrek aan realiteitszin. De Bruyne, die van het nummer 14 in de Bundesliga kwam met 10 goals en 10 assists, lag in balans met vier anderen: Juan Mata, gevestigde waarde en Speler van het Jaar bij 'The Blues', Eden Hazard die een meer dan degelijk eerste seizoen had gemaakt, Oscar, Braziliaans international die een goed eerste jaar in Engeland had gedraaid, nieuwkomer André Schürrle die met 14 goals en 9 assists bij het nummer drie in de Bundesliga was weggekocht. Willian werkte op dat moment nog individueel aan de conditie. Die stevige concurrentie werd in de hype rond de nationale ploeg in België nogal snel vergeten.

Bom gebarsten
Eind september barstte dan de bom. Nadat De Bruyne in de League Cup tegen Swindon een slechte wedstrijd speelde, weerde hij hem uit de kern tegen Tottenham en nam hij hem ook niet op in de selectie voor de Champions Leagueverplaatsing naar Steaua. 's Anderendaags noemde een Vlaamse krant die niet-selectie een "Karaktermoord" en een Shakespeariaans "drama". Quotes van bronnen uit zijn omgeving over 'een publieke vernedering' en 'motie van wantrouwen van Mourinho' kwamen ook op het bureau van Mourinho terecht. Na amper 10 wedstrijden vond hij de heisa fel overdreven. Toen amper twee weken later Klaus Allofs, technisch directeur van Wolfsburg, aangaf dat hij De Bruyne graag onderdak wou geven, wist Mourinho dat zijn speler met een transfer in zijn hoofd zat.

"Ik wil weg"
Deze week deed Patrick De Koster, manager van De Bruyne, in Sport/Voetbal Magazine nogmaals zijn kant van het verhaal: "Kevin wil voetballen, voetballen, voetballen. Daarom is hij ook weggegaan bij Chelsea, terwijl iedere jongen van die club droomt. Tot op vandaag kent niemand de ware redenen waarom José Mourinho niet van Kevin moest weten. We hebben een gesprek gehad met Marina Granovskaia, de rechterhand van Roman Abramovich bij The Blues, en met Mourinho zelf, maar we hebben nooit een duidelijk antwoord gekregen. Dus heeft Kevin op een gegeven moment gezegd: 'Ik wil weg.' In die periode was hij erg terneergeslagen. Ik heb veel tijd in Londen doorgebracht om hem er weer bovenop te helpen. Alles draaide om de vraag: waarom? Niemand kon hem vertellen waarom hij aan de kant geschoven was. Kevin is formeel: hij heeft geen revanchegevoelens tegenover Chelsea of Mourinho. Hij heeft zich 1001 dingen afgevraagd, maar hij blijft wel respectvol. Als hij morgen tegen Chelsea moet spelen, zal hij als eerste Mourinho een hand geven."

REUTERS

Als De Bruyne was gebleven, ongelukkig en ongemotiveerd, dan hadden we hem zes maanden later voor 50 procent minder moeten verkopen. Dus lieten we hem gaan. Op dat moment was dat een heel goeie deal.

José Mourinho
AFP
REUTERS
AFP

Als ik Hazard naast de ploeg had gezet en De Bruyne of Schürrle had laten spelen, dan zouden ze wellicht hier nog altijd zijn en Hazard niet meer. Dat is nu eenmaal de situatie.

José Mourinho
REUTERS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
REUTERS