"Ik ben blijkbaar bij de beste van de wereld. Plezant"

BELGA
Een zege in een vriendschappelijke match tegen Italië? "Niet zó belangrijk." Zijn selectie voor de Gouden Bal? "Plezant!" Eindelijk opnieuw spelmaker van de nationale ploeg? "Och ja." Masterclass gisteren in het Koning Boudewijnstadion. Vooraan in de aula: professor Kevin De Bruyne. Onder zijn arm de cursus 'Relativeren voor Gevorderden'.

Na een persconferentie als die van gisteren zou een toehoorder het misschien niet zeggen, maar babbelen met Kevin De Bruyne (24) is doorgaans een genot. Weinig voetballers die zo complexloos met journalisten omgaan en niet verkrampen omdat ze vrezen dat ieder antwoord tegen hen zal gebruikt worden. De Bruyne is honderd procent echt. Pers, ploegmaat of coach: ligt er iets op zijn lever, dan ventileert hij dat. Als Elyaniv Barda bij Racing Genk te weinig loopt op training, dan zégt hij daar wat van. 17 jaar of niet. Als José Mourinho hem kritiek geeft op z'n stats, dan dient hij hem van antwoord. 21 jaar of niet. Als bondscoach Marc Wilmots publiekelijk verklaart dat het "een foutje" was om in zijn biografie te verwijzen naar de zaak-Courtois, dan reageert Kevin als volgt. "Het is mijn leven. Ik schrijf wat ik wil." Als zijn ploegmaats en Wilmots er in Cyprus een soep van maken, dan zucht hij eerlijk: "We moeten oplossingen zoeken."

Photo News

Niet zelden krijgt De Bruyne achteraf ook nog 's gelijk. Barda wás een luiaard op training. Mourinho hééft zich vergist in hem. Wilmots ís naar oplossingen gaan zoeken. KDB kletst niet uit zijn nek. Met die ontwapenende oprechtheid komt echter ook een ontzettend saai relativeringsvermogen. Wilmots heeft hem sinds Cyprus de belangrijkste man op het veld gemaakt door hem centraal de sleutels van het spel te geven, maar die status doet hem weinig. "Ik weet zelfs niet of dat nu dé oplossing is om een laag blok te ontwrichten", schokschoudert hij. "Bij Man City spelen we 95% van de tijd tegen een laag blok en soms lukt het daar ook niet om iets te forceren." Dat een aantal ploegmaats bij de Rode Duivels vindt dat hij centraal effectief het best tot zijn recht komt omdat hij het spel daar versnelt, maakt hem niet arrogant. "Bwa, ik probeer een match gewoon op mijn manier open te breken. Iedere keer opnieuw."

Gouden Bal
En Italië vindt onze spelmaker geen al te grote test voor het EK. "Voor mij persoonlijk is een zege of nederlaag niet belangrijk. Omdat zo'n match op het EK toch helemaal anders zal zijn." Zelfs zijn selectie voor de Gouden Bal ontlokt niks meer dan een glimlach. "Da's leuk, hé. Het is plezant om bij de beste 23 van de wereld te zijn. Dat is een teken dat ik goed bezig ben." Als De Bruyne niks te zeggen heeft, dan zegt hij ook... niks. "Mijn vrienden noemen mij droogkast", vertelde hij ons ooit. "Omdat ik heel droog antwoord als ze mij iets vragen."

Photo News

Gisteren zwierde 'De Droogkast' op hoge toeren. "Hoe het komt dat ik zo snel m'n draai heb gevonden bij Man City? Ik ben topfit naar daar vertrokken. De ploeg draaide goed en ehm, ik ben erin gerold." Niet alleen het relativeringsvermogen is immens, ook de bescheidenheid. De Bruyne is immmers niet 'zomaar' in het Etihad Stadion gerold, hij is er ingeslagen als een bliksem. Drie doelpunten en vier assists in de competitie, twee doelpunten en twee assists in de League Cup, één doelpunt en één assist in de Champions League. Tel daar de drie doelpunten en twee assists bij de nationale ploeg bij en u beseft dat De Bruyne op dit moment niks minder dan een fenomeen is. Iedere 77 minuten scoort hij of laat hij scoren. Dat is een statistiek die een voetbalfan doorgaans enkel associeert met een kleine Argentijn of een gespierde Portugees, niet met een roodharige Belg.

"Het gaat goed, hé?"
Uitgerekend gisteren maakte zijn club overigens bekend dat De Bruyne door de fans voor de tweede keer op rij tot 'Speler van de Maand' is uitgeroepen. En bij de Rode Duivels werd hij een aantal weken geleden al de 'Most Valuable Player' van de EK-campagne. De middenvelder vertoeft in hogere sferen. En dat verwoordt hij graag zo: "Het gaat goed, hé?" Vanavond op het veld, dáár zal De Bruyne spreken. En misschien daarna. Als er iets op z'n lever ligt.

Photo News