“Absurd” en “Dit is geen voetbal meer”: Engeland kotst videoref nu helemaal uit door 'de okselregel’

rv
De ‘Video Assistent Referee’ lag al flink onder vuur, maar in Engeland zijn ze er nu helemaal klaar mee na enkele omstreden beslissingen gisteren en vandaag in de Premier League. Vier goals werden afgekeurd, mede door de zogenaamde ‘okselregel’. Niet met het blote oog waarneembaar, wel na minutenlang durend millimeterwerk van de VAR. Daarvan was vooral Teemu Pukki (Norwich City) gisteravond tegen Tottenham slachtoffer. Ook bij Southampton-Crystal Palace, Brighton-Bournemouth en vandaag Liverpool - Wolverhampton zorgden videorefs voor dubieuze beslissingen.

De kritiek in Engeland op de zogenaamde ‘okselregel’ zwelt in alle hevigheid aan. De term raakte recent ingeburgerd in de Premier League, door besluiten van de VAR waarbij tot op ‘de millimeter’ kan worden bekeken of het lichaamsdeel waarmee kan worden gescoord zich in buitenspelpositie bevindt. Lijntjes worden getrokken, wiskundige formules geraadpleegd, de gewone supporter begrijpt er steeds minder van.

Op Twitter - en als gezicht van ‘Match of The Day’ - foeterde Gary Lineker gisteren niet voor het eerst op de VAR. “Hier gaan we weer. Nog meer onzin van de VAR. De goal van Pukki wordt afgekeurd, terwijl hij op één lijn staat. Als je lijnen moet tekenen en het nog niet duidelijk is, stop dan alsjeblieft met het ondermijnen van de arbitrage op het veld. Absurd.”

Later deed Lineker er op Twitter nog enkele schepjes bovenop. “Als de VAR een manager zou zijn geweest, was het enkele weken geleden al ontslagen.” En, met een woordgrapje: ‘If I were Pukki, I’d be puking. Wat een verschrikkelijke beslissing.’ (Als ik Pukki was zou ik kotsen).

Lineker kreeg veel bijval van fans en analytici, die het helemaal hebben gehad met de beslissingen ‘tot op de millimeter’. Onder hen ook Henry Winter, vooraanstaand journalist van The Times. “Dit is geen voetbal meer. De VAR verpest de vreugde. Het spel gaat om doelpunten, niet om oksels, stukjes huid op een schouder of een baard. Er is een herziening nodig.”

Dan Burn, verdediger van Brighton & Hove Albion, baalde vooral omdat hij na zijn eerste goal ooit - de 2-0 tegen Bournemouth - eerst flink uit zijn dak ging, maar met lege handen stond na de ingreep van de VAR. “Het was alleen een oksel waarmee ik buitenspel stond. Als we hiermee door willen gaan, dan is dat voor iedereen erg spijtig.”

Dan Burn zag zijn feestje verbrod door de VAR.
rv Dan Burn zag zijn feestje verbrod door de VAR.

Bij Southampton - Crystal Palace werd een treffer van Wilfried Zaha afgekeurd, nadat hij met zijn bovenlichaam hooguit een paar centimeter buitenspel stond.

Ook Zaha zag zijn goal afgekeurd wegens héél nipt buitenspel.
rv Ook Zaha zag zijn goal afgekeurd wegens héél nipt buitenspel.

En vandaag was het wéér van dat. Vlak voor de pauze scoorde Liverpool via Sadio Mané de 1-0 tegen de Wolverhampton. Een doelpunt goedgekeurd door de VAR, nadat Lallala al dan niet met de arm de bal tot bij de Senegelase aanvaller had gewerkt. Maar nog voor de pauze de 1-1 van het Wolverhampton van Dendoncker. Zo leek het toch, want daar was de ‘okselregel’ weer: de amper 19-jarige Pedro Neto ging van delirium naar doffe ellende, omdat in de fase ervoor zijn ploegmaat Jonny. Het afkeuren van die goal door de VAR zorgde voor veel onbegrip bij de spelers en trainer Nuno Espirito Santo, die geel kreeg voor zijn reactie. 

Een stukje van de arm van Pedro Neto buitenspel.
rv Een stukje van de arm van Pedro Neto buitenspel.

LEES OOK. Liverpool blijft ongeslagen, Wolverhampton baalt na tussenkomst VAR
50 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frankie Albert Goethals

  Beste Rik Cappelle uiteraard moet men tegen de VAR zíjn. Voetbal is emotie, is beleving, is discussie, is sport. Geen exacte wetenschap! Het spel telkens stilleggen is véél te klinisch. Op termijn is dit de dood van het voetbal. Computers moeten het voetbal niet domineren, maar mensen én die mogen fouten maken.

 • Kjell Van daele

  De var zou er niet mogen tussen komen als het om bv. zoveel cm gaat, 20 ofzo...

 • freddy cardoen

  Draai de regel om , als de aanvaller niet volledig voorbij de laatste verdediger is , geen buitenspel .

 • RONNY HELSEN

  Is ook om te kotsen ! Heeft niks meerwaarde aan het voetbal . Dat ze het af en toe eens bij het rechte eind hebben is nogal logisch . Maar kost massa geld en ze blijven toch blunderen . Lol Cappele ! Wat belang heeft het dat ge ooit gespeeld hebt , laat staan in 1ste of 2de . Scheidsrechters blunderen ook elke week , hebben ook gespeeld vroeger . Analisten , ook gespeeld vroeger; is om te lachen elke week .

 • marion vermoet

  Dat ziet er goed uit met het Ek voor de deur!!!!!